Buna seara! Am urmatoarea situatie: am un amic care este in proces de divort, ea nefiind deacord cu divortul. Avocata ei a solicitat efectuarea unei anchete sociale la domiciliile ambelor parti desi rezulta clar din cererea de divort dar si din declaratia ei, ca nu sunt copii in cauza. La termenul respectiv judecatorul nu a precizat daca accepta sau nu efectuarea anchetei sociale in cauza, si nu a solicitat serviciului de asistenta sociala efectuarea anchetelor sociale.
La termenul urmator avocata ei a solicitat din nou administrarea probei cu ancheta sociala, iar judecatorul pentru a se lamuri a mai amanat un termen pentru a verifica in caietul grefierului. Procedand la verificarea in caietul grefierului a constatat ca aici era consemnata proba in cauza solicitata, fapt pentru care a inaintat adrese la serv. de asistenta sociala pentru inaintarea unor anchete sociale in care a solicitat informatii cu privire la conditiile de locuit ale partilor. Pentru el a fost inaintata ancheta sociala cu datele solicitate de instanta, insa s-a mai amanat un termen deoarece pt ea nu a ajuns ancheta sociala din motivul ca nu a fost identificata adresa declarata de aceasta, fapt pentru care s-a mai amanat un termen. Intre timp avocata ei solicita la serviciul de asistenta sociala prin adrese cam dubioase relatii despre el precum ca daca se afla in locuinta cu o alta persoana pentru a putea invoca in instanta o culpa a lui in sensul ca are relatii cu o alta femeie. Mai mult decat atat adresele inaintate de catre avocata ei la serviciul de asistenta sociala sunt cam dubioase si anume ca foloseste la antet titulatura judecatoriei respective dar si a cabinetului de avocatura ce il reprezinta, probabil vrand sa induca impresia la o privire superficiala sau neatenta ca adresele ar veni din partea instantei de judecata.
Intrebarile mele ar fi:
1) este corect faptul ca in cauza s-a admis efectuarea de anchete sociale desi nu sunt copii rezultati din casatorie? daca nu ce s-ar putea face?
2) ar avea voie ca cei de la serviciul de asistenta sociala sa comunice date despre eventuale persoane gasite cu ocazia anchetei sociale la domiciliul lui cum ar fi numele acelor persoane identificate(altele decat el)?
3) este corecta modalitatea in care avocate ei intocmeste niste adrese in care trece la antet si titulatura judecatoriei si titulatura cabinetului ei de avocatura prin care solicita informatii pentru a le folosi in dosar, in conditiile in care aceste adrese nu sunt emise de catre instanta de judecata? in caz contrar ce se poate face? poate fi sesizat acest aspect undeva, daca este ilegal sa fie sanctionata avocata, ma gandesc pentru un eventual abuz...
Va multumesc anticipat.
Multumesc pentru raspuns. Asa ma gandeam si eu dar totusi instanta a admis aceasta proba. Ma gandesc ca probabil a fost o scapare a judecatorului sa respinga aceasta proba. Dar data fiind situatia existenta ce s-ar putea face pentru a respinge aceasta proba?
1.Dvs v-ati opus la o astfel de cerere ?
Orice proba care se solicita , se pune de catre instanta in discutia partilor=cu respectarea principiului contradictorialitatii.
Mai mult decat atat, cum a motivat avocatul o astfel de cerere?
O ancheta sociala sau mai nou psihosociala ,se dispune numai in cauzele cu minori.
2.In principiu Autoritatea Tutelara poate sa mentioneze in acheta ca x locuieste cu y si cu z , insa repet discutand de cauze cu copii minori.
3.Orice adresa care emana de la un Cabinet de avocat poate sa poarte doar date de identificare ale acestuia..asa ca nu-mi dau seama exact cum spuneti dvs. ca aceasta procedeaza.
Neîntelegerile între parinti
Art.503 – Ori de câte ori exista neîntelegeri între parinti cu privire la exercitiul drepturilor sau la îndeplinirea îndatoririlor parintesti, instanta tutelara, dupa ce asculta pe parinti si luând în considerare concluziile raportului referitor la ancheta psihosociala, hotaraste potrivit interesului superior al copilului.
Nu se dispune efectuarea unei anchete psihosociale in cauzele de divort in care nu exista copii minori.
In primul rand multumesc pt raspuns.
Cu privire la faptul ca daca m-am opus la aceasta proba arat faptul ca nu era vorba despre mine in cauza insa persoana la care am facut referire, o cunostinta spune ca s-a opus... probabil a fost o scapare a instantei. Si totusi judecatoria a dispus efectuarea unei anchete sociale la domiciliile partilor solicitand relatii cu privire la conditiile de locuit. Avocatul ei a motivat prin faptul ca el(cunostinta mea) ar avea o relatie cu o alta femeie si ca locuieste cu aceasta.
Cu privire la aspectele de la pct. 3 va precizez faptul ca avocatul ei a intocmit si inaintat la Serviciul de asistenta sociala mai multe adrese care la antet aveau titulatura judecatoriei respective unde se judeca procesul si sub aceasta si titulatura biroului de avocatura din care face parte urmarind probabil ca sa se creada ca aceste adrese vin din partea judecatoriei si nu din partea cabinetului de avocatura(la o privire mai superficiala). Ma gandeam ... este legal asa ceva ... nu cumva este putin o fapta de Substituire a unei calitati oficiale ... unde as putea sa ma adresez in acest sens????????????
Ancheta sociala.
Pisi Mia
Buna ziua!
Daca cineva e nemultumit de felul cum s-a desfasurat ancheta sociala, cu ocazia divortului, unde poate contesta rezultatul acestei anchete? ... (vezi toată discuția)
Divort
ioanaaaa
Atunci cand este un minor la mijloc intr-un divort si trebuie sa se faca ancheta pentru a stabili starea sociala a unuia dintre parinti cum se procedeaza? pun ... (vezi toată discuția)