sigmund a scris:
Drept procesual civil.
”A revendica un imobil de la B. Prin intampinare, B arata ca, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, a vandut acel imobil lui C, avand loc si predarea. Dupa administrarea probelor, A depune o cerere prin care solicita inlocuirea lui B cu C, cerere cu care B a fost de acord.
Instanta:
A. va dispune citarea lui C, continuand judecata doar in contradictoriu cu acesta;
B. va respinge actiunea in contradictoriu cu B, pentru lipsa calitatii procesuale pasive;
C. va continua judecata cu C, numai daca acesta, in urma citarii, nu se opune participarii sale in proces;”
"Codul de procedură civilă, prin art. 132, distinge două categorii de cereri: de întregire şi de modificare a cererii iniţiale. Cererile de întregire au ca obiect completarea lipsurilor din cuprinsul cererii iniţiale, cum ar fi, de exemplu, prezentarea unor elemente suplimentare pentru identificarea bunurilor sau pentru completarea elementelor de fapt. Din contră, cererile de modificare sunt acelea prin care reclamantul urmăreşte să schimbe unele elemente importante ale cererii de chemare în judecată, precum : părţile, obiectul cererii sau temeiul juridic al acesteia.
Distincţia este importantă, deoarece, conform art. 132 şi art. 134 C.pr.civ., cererea de modificare a acţiunii nu poate fi primită,
fără acordul celorlalte părţi, decât la prima zi de înfăţişare, care este aceea în care părţile pot pune concluzii.
Î.C.C.J., Secţia civilă şi de proprietate intelectuală, decizia nr. 1403 din 23 februarie 2005"
Prin decizia ICCJ este instituita o interpretare jurisprudentiala a art. 132(1).
Din
"cererea de modificare a acţiunii nu poate fi primită, fără acordul celorlalte părţi, decât la prima zi de înfăţişare" rezulta, per a contrario, ca cererea de modificare poate fi primita si dupa prima zi de infatisare, doar cu acordul celeilalte parti. In speta, acordul celeilalte parti exista, asa incat A-ul pare sa fie solutia corecta.
Totusi, nu inteleg de ce comisia de solutionare a contestatiilor a motivat pe 66(1) cpc.