Va rog sa-mi explicati la ce se refera art 162 Cod procedura civila. Se refera la faptul ca pot invoca in recurs necompetenta materiala chiar daca nu am invocat-o in prima instanta conform 159 alin 1-3?
Speta este urmatoarea: Am avut o actiune si din eroare am introdus-o la judecatorie desi legea prevede clar faptul ca instanta competenta este tribunalul. Judecatoria se declara competenta si admite actiunea de la primul termen. Cand am vazut hotararea mi-am dat seama ca este pronuntata de o instanta necompetenta si am facut recurs invocand 304 punct 3. Problema care se pune este ca nu mi-am dat seama de ultimele modificari intervenite si realizez ca nu prea am sanse de castig si risc sa raman cu o hotarare pronuntata de o instanta necompetenta.
Va rog sa-mi dati un raspuns deoarece art 162 este singurul pe care ma pot baza. Multumesc!
Asta inteleg si eu, ca daca nu ai ridicat exceptia de ordine publica in fata primei instante, nu o mai poti ridica ulterior - art. 159 ind.1 alin. 2 C.pr.civila. Art. 162 C.pr.civila pare a reglementa acum o conditie in plus, in sensul ca poti invoca exceptia de procedura de ordine publica daca ai invocat-o la fond si invocarea ei nu implica verificari a imprejurarilor de fapt in afara dosarului.
In sfarsit a inteles cineva ceea ce am vrut sa spun... Asa interpretez si eu dispozitiile codului. Am avut vineri primul termen de recurs si instanta a ramas f surprinsa de motivul invocat si a amanat pronuntarea pentru 9 martie. Eu am mai mers si pe un alt motiv de rezerva insa intre timp am facut o interpretare a art. 162 cu art. 317 punct 2 si alin. 2 C.prc. civ. si mi-am dat seama despre ce este vb.
O sa postez si solutia instantei spre stiinta.
Solutie: Admite recursul, casează sentinţa. Admite excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei ...... Dispune înaintarea cauzei către secţia civilă a Tribunalului ..... pentru judecare în primă instanţă.
Prin urmare, am castigat prin invocarea art 162 Cod proc. civ.
Multumim pentru informare.
Am si eu o situatie similara, insa am invocat exceptia la Inalta Curte. O sa va tin la curent, daca va mai intereseaza subiectul in continuare.