avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... LD SSM doar prin fisa postului si decizie
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

LD SSM doar prin fisa postului si decizie

Buna ziua,
din experienta dvs., inspectorii ITM accepta ca lucrator desemnat SSM, un angajat cu o alta functie, dar in fisa postului sa-i fie trecute si atributiile unui lucrator desemnat? Practic un angajat are contract de munca cu functia de economist, cu fisa de post aferenta in care se regasesc atributiile unui economist la care sa se adauge o alta fisa de post cu atributiile unui lucrator desemnat si binenteles o decizie de desemnare ca LD SSM.
Cel mai recent răspuns: TomaCotorogea , utilizator 23:03, 28 Februarie 2012
E corect
Legea 319/2006 - ART. 8
(1) Fără a aduce atingere obligaţiilor prevăzute la art. 6 şi 7, angajatorul desemnează unul sau mai mulţi lucrători pentru a se ocupa de activităţile de protecţie şi de activităţile de prevenire a riscurilor profesionale din întreprindere şi/sau unitate, denumiţi în continuare lucrători desemnaţi.
(2) Lucrătorii desemnaţi nu trebuie să fie prejudiciaţi ca urmare a activităţii lor de protecţie şi a celei de prevenire a riscurilor profesionale.
(3) Lucrătorii desemnaţi trebuie să dispună de timpul necesar pentru a-şi putea îndeplini obligaţiile ce le revin prin prezenta lege.
(6) Lucrătorii desemnaţi trebuie să aibă, în principal, atribuţii privind securitatea şi sănătatea în muncă şi, cel mult, atribuţii complementare.

HG 1425 /2006 - Art. 20 (1)Desemnarea nominală a lucrătorului/ lucrătorilor pentru a se ocupa de activităţile de prevenire şi protecţie se face prin decizie a angajatorului.
(2)Angajatorul va consemna în fişa postului activităţile de prevenire şi protecţie pe care lucrătorul desemnat are capacitatea, timpul necesar şi mijloacele adecvate să le efectueze.
Art. 21 Pentru a putea să desfăşoare activităţile de prevenire şi protecţie, lucrătorul desemnat trebuie să îndeplinească cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă corespunzătoare cel puţin nivelului mediu, conform prevederilor art. 47-51.
Art. 22 (2)Angajatorul trebuie să asigure mijloacele adecvate şi timpul necesar pentru ca lucrătorii desemnaţi să poată desfăşura activităţile de prevenire şi protecţie conform fişei postului.

HG 955/2010 - modificari ale HG 1425/2006
"Art. 20
(1) Desemnarea nominală a lucrătorului/lucrătorilor pentru a se ocupa de activităţile de prevenire şi protecţie se face prin decizie scrisă a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucrătorul numai din rândul lucrătorilor cu care are încheiat contract individual de muncă cu normă întreagă.
(3) Angajatorul va consemna în fişa postului activităţile de prevenire şi protecţie pe care lucrătorul desemnat are capacitatea, timpul necesar şi mijloacele adecvate să le efectueze."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Specialist ssm si mediu lory_chiriac lory_chiriac Buna ziua. Am incadrat un salariat ca Specialist SSM conform cod COR, cod 226302 insa in fisa postului i-am pus si atributii pe partea de Mediu. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat ssm si inspector resurse umane - cumul functii in aceeasi firma anafanaf anafanaf Buna ziua, La acelasi angajator se poate face un cumula functiile de inspector SSM- lucrator desemnat si inspector RU? EX: functia de baza Inspector SSM + ... (vezi toată discuția)
Linie de raportare lucrator desemnat, buna ziua, in cazul unei instituii publice, cu un nr intre 10 ... rotitza rotitza Buna ziua, In cazul unei instituii publice, cu un nr intre 10 - 49 angajati, lucrator desemnat din cadru birou RU, subordonat sefului birou RU. Este incadrat ... (vezi toată discuția)