Buna ziua. Am incadrat un salariat ca Specialist SSM conform cod COR, cod 226302 insa in fisa postului i-am pus si atributii pe partea de Mediu. Mentionez ca este licentiat la Facultatea de Mediu si are si curs SSM de 80 de ore. Din cate stiu cod-ul COR nu ne permite sa le cuprindem pe ambele in aceeasi functie. In ce masura este corect din punct de vedere legal modul in care am procedat?
Buna dimineata.
Eu zic ca este ok incadrarea, adica Lucratorul Desemnat SSM (LD SSM),poate desfasura si alte activitatii complementatre printre care si protectia mediului.
Baza legala ar fi ( si asta am aflat dupa o discutie cu profesorul cu care am facut cursul SSM de 80 de ore) HG 1425/2006, actualizata, art. 24 care, cu toate ca spune ca se aplica LD din cadrul unui SIPP ( Serviciu Intern de Prevenire si Protectie), se aplica si unui simplu LD angajat in cadrul unei firme, asa considera ITM-ul ( conform discutiei cu fostul meu profesor).
Daca este nevoie ii puteti atribui si codul COR adecvat activitatii de mediu pe care o va desfasura.
De curiozitate, care este profilul dvs. de activitate si cati angajati aveti?
In sensul ca activitatea suplimentara de mediu... sa nu-i afecteze activitatea principala, de LD SSM.
Presupunerile si parerile nu tin loc de lege. Nu toti inspectorii ITM se orienteaza dupa discutii in cadrul unor cursuri de perfectionare.
In functie de numarul total de salariati prevazut de HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare angajatorul are obligatia legala de a desemna lucrator(i) cu activitate de prevenire si protectie in domeniul ssm, de a organiza SIPP, de a contacta SEPP. Sunt aspecte legate strict de ssm.
-art.20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/ lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
-art. 22 (1) Angajatorul va stabili numarul de lucratori desemnati in functie de marimea intreprinderii si/ sau unitatii si/ sau riscurile la care sunt expusi lucratorii, precum si de distributia acestora in cadrul intreprinderii si/ sau unitatii.
(2) Angajatorul trebuie sa asigure mijloacele adecvate si timpul necesar pentru ca lucratorii desemnati sa poata desfasura activitatile de prevenire si protectie conform fisei postului.
-art. 23 (1) Serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care indeplinesc cel putin cerintele prevazute la art. 49.
(2) Conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute la art. 50.
(3) Incepand cu data de 1 iulie 2011, serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care au contract individual de munca cu norma intreaga incheiat cu angajatorul.
-art. 24 (1) Serviciul intern de prevenire si protectie se organizeaza in subordinea directa a angajatorului ca o structura distincta.
(2) Lucratorii din cadrul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa desfasoare numai activitati de prevenire si protectie si cel mult activitati complementare cum ar fi: prevenirea si stingerea incendiilor si protectia mediului.
(3) Angajatorul va consemna in regulamentul intern sau in regulamentul de organizare si functionare activitatile de prevenire si protectie pentru efectuarea carora serviciul intern de prevenire si protectie are capacitate si mijloace adecvate. O prima concluzie: lucratorul nominalizat de dvs. ca lucrator desemnat cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm/ inspector ssm conform COR nu poate primi legal si atributii vizand protectia mediului.
@Ionut.ion
Confundati in mod repetat (desi au mai fost discutii pe aceasta tema) denumirea de lucrator desemnat cu activitati de prevenire si protectie cu lucrator din cadrul SIPP.
Buna ziua, am citit raspunsurile din acest topic si, daca imi permiteti, as vrea sa aduc si eu cateva precizari atat legate de intrebarea dvs cat si de discutiile ulterioare:
- referitor la intrebarea dvs. o fisa de post nu se limiteaza strict la un anumit model; ea poate fi "imbogatita" in limite rezonabile si cu sarcini sau atributii conexe domeniului de activitate in conditiile in care exista timp suficient si pentru acestea, desigur, in anumite conditii prevazute de lege.
- observ ca se creaza o mare confuzie intre un lucrator desemnat SSM si un inspector sau specialist SSM. Lucratorul desemnat este un lucrator din cadrul organizatiei (electrician, operator date, bibliotecar... care a urmat un curs de formare profesionala in domeniul SSM si care ramane in continuare in cadrul firmei pe functia sa de baza, indiferent care este aceasta, dar care va desfasura si activitati legate de SSM atat cat va fi necesar). Functia de inspector sau specialist SSM sunt functii de sine statatoare, exista si cod COR ptr. acestea, exista de asemenea si fise ale postului, care, asa cum am precizat anterior, pot fi "imbogatite" si cu alte sarcini conexe.
Faceti o confuzie cand va referiti la lucrator desemnat cu activitati de prevenire si protectie, respectiv reprezentant la salariatilor cu raspunderi s[pecifice in domeniul ssm.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-SECTIUNEA a 3-a Lucratori desemnati
Art. 20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/ lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are
capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
Art. 21 Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit
prevederilor art. 49.
-SECTIUNEA a 9-a Reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca
Art. 52 Reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca, definiti conform art. 5 lit. d) din lege, sunt alesi de catre si dintre lucratorii din intreprindere si/ sau unitate, conform celor stabilite prin contractul colectiv de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare.
Referitor la "imbogatirea" fiselor de post, trebuie respectate intocmai prevederile art.20 al.(3). Activitatile la care se refera acest articol sunt cele mentionate la art.15 din HG nr. 1425/ 2006 cu modificarilesi completarile ulterioare.
Prin asociere cu prevederile art. regasim si ce alte activitati poate desfasura lucratorul desemnat cu activitati din domeniul ssm.
-Art. 24 (2) Lucratorii din cadrul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa desfasoare numai activitati de
prevenire si protectie si cel mult activitati complementare cum ar fi: prevenirea si stingerea incendiilor si protectia
mediului.
Este cazul cand lucratori desemnati cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm sunt membri ai SIPP organizat in cadrul firmei fiind coordonati de catre seful acestui serviciu.