am un angajat care si-a luat un concediu medical fictiv. pe ce ma bazez cand spun asta? pe afirmatiile colegilor sai, care mi-au spus din vreme: vezi ca saptamana viitoare X a spus ca isi ia concediu medical. acuma, dupa ce si-a luat CM 3 zile, tot ei mi-au spus ca X a zis ca isi va prelungi CM.
medicina muncii nu se poate suprapune peste medicul de familie.
am vreo solutie, ca angajator, sa descurajez astfel de practici? cum pot verifica un CM daca e real? cred ca nu prea, dar poate v-ati mai lovit si altii de problema asta.
pana una-alta m-am gandit sa fac o decizie de modificare a salariului de incadrare, respectiv sa-l scad la salariul minim pe economie - poate il fac sa plece de buna voie.
problema e ca primele 5 zile de CM le suport eu, ca angajator. urmatoarele, DACA sunt cu continuare, le suport tot eu, pana STATUL se gandeste sa-mi dea banii.
am mai avut angajati cu CM, dar real, si le-am dat toate drepturile cuvenite, i-am tratat asa cum spune legea. dar nu imi place sa fiu luat de fraier si sa stau cu mainile in san.
astept opinii, toate cele bune
Depuneti la Casa Judeteana de Sănătate o sesizare privind autenticitatea diagnosticului pus de medic pe certificatele de concedii medicale.
De asemenea, aveti posibilitatea de a efectua un control la domiciliul salariatului pe perioada concediului medical ... un angajat care vrea un certificat de concediu medical, trebuie sa completeze o declaratie la cabinetul doctorului in care va preciza si adresa unde poate fi gasit pe durata concediului. De asemenea, beneficiarul promite ca va sta acasa intre orele 8-11, 12 -17 si 18- 20.
Daca patronul are suspiciuni ca salariatul " si-a aranjat concediul", sesizeaza casa de asigurari, care organizeaza un control impreuna cu un reprezentant al institutiei la care lucreaza bolnavul si dupa caz cu un politist.
Daca echipa de control nu gaseste bolnavul acasa, va fi incheiat un proces verbal si de a doua zi nu i se va mai plati concediul medical.
1. Colegii nu sunt medici si nici dvs. angajatorul nu aveti competenta neceara pt. a va pronunta asupra concediului medical
2.Aveti in schimb posibilitatea pe care v-o ofera Ordinul 627 din 12 iulie 2010 pentru aprobarea Metodologiei de control privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate Publicat in Monitorul Oficial 512 din 22 iulie 2010 ,de a sesiza Casa de Sanatate daca aveti indoieli ca concediul nu ar fi acordat pt. o afectiune reala.
Astfel in Anexa-Metodologie de control,la lit.A se mentioneaza;
A. Efectuarea controlului la sesizarea casei de asigurari de sanatate de catre platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate
1. Platitorii de indemnizatii prevazuti la art. 36 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pot sesiza casa de asigurari de sanatate referitor la eliberarea certificatelor de concediu medical numai pentru angajatii sau asiguratii proprii.
2.1. Sesizarea se adreseaza casei de asigurari de sanatate cu care medicul are incheiata conventie pentru eliberarea certificatelor de concediu medical si va cuprinde obligatoriu: denumirea angajatorului, datele de identificare ale acestuia, descrierea punctuala a cazurilor, copie a certificatelor de concediu medical care urmeaza a fi controlate, istoricul acordarii de concedii medicale angajatului in cauza, mentionarea realizarii stagiului de cotizare
3. In ceea ce priveste modificarea sal. de incadrare,este ilegal sa -l modificati unilateral,fara acordul angajatului. Acest lucru este posibil doar in anumite conditii ,cum ar fi ca rezultat al aplicarii unei sanctiuni disciplinare,sau cand se prevede modificarea printr-un act normativ.
aproape ca e minunat, dar: CM e pe 3 zile, trebuia sa intre azi in schimb la ora 15 si la ora 13 ma anunta ca a iesit de la medic si are CM 3 zile.
sesizarea ajung sa o fac abia maine, in a 2-a zi. nu stiu daca cass raspund in timp util sesizarii mele, astfel incat sa executam controlul in ziua urmatoare (ultima de CM). presupunand ca totusi se intampla asa, este f. posibil ca angajatul sa fie acasa, nu pt ca ar fi bolnav, ci pt ca pur si simplu este acasa. reprezentantul cass este indreptatit sa faca si un control medical? oricum, multumesc pt raspuns. o zi buna,
Sesizati Casei de Sanatate sa verifice c. medical din pc. de vedere al veridicitatii diagnosticului,asa cum am precizat ,printr-o sesizare,nu controlul prezentei la domiciliu,sunt 2 chestiuni total diferite.
@ondino:
1. intrutotul de acord, am vrut doar sa subliniez de unde a aparut suspiciunea ca CM este fictiv.
2. e ok, mi-am expus mai sus punctul de vedere.
3. sa presupunem ca situatia economica nu-mi mai permite sa platesc salariul la nivelul la care este (am mai angajat intre timp un salariat, deci cresc costurile cu salariile, insa banii care ii primesc eu de la beneficiar, in cadrul contractului de prestari servicii, sunt aceeasi; ca sa ma incadrez in cheltuieli trebuie sa reduc la salarii, ca in alta parte nu am de unde). nu pot sa modific unilateral, deci solicit si acordul salariatului. daca nu e de acord ce se intampla? as zice ca reduc un post ca urmare a problemelor economice.
multumesc si dvs. pt raspuns.
Concediu medical
AurelCh
Buna ziua.As vrea sa stiu daca angajatorul are dreptul sa ceara analizele medicale,diagnosticul exact si scrisoare medicala de la angajatul aflat in concediu ... (vezi toată discuția)