avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum pot beneficia de indemnizatie de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum pot beneficia de indemnizatie de somaj?

daca am lucrat la o firma 18 luni si am incetat contractul de munca in 15 ian 1012 conf art 51 lit b, pot, in prezent sa beneficiez de somaj, in toata aceasta perioada nelucrand?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:08, 28 Februarie 2012
1. Art.51(1), lit.b) din Codul muncii nu se refera la incetarea CIM ci la suspendarea lui pentru a beneficia de CCC.

2. - Banuiesc ca va referiti la incetarea CIM cu acordul partilor (art.55, lit.b, din Codul muncii).
- Incetarea CIM cu acest articol nu va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
da, la 55 ma refeream... si atunci ce trebuie sa fac ptr a beneficia de somaj?
@ invictus_ln

Art.51 lit.b constituie motiv de suspendare a raportului de munca din initiativa salariatului privind concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.

Daca este vorba despre art.55 lit.b C.mun. , atunci acesta reprezinta temeiul de drept al incetarii raportului de munca cu acordul partilor , situatie care nu va da posibilitatea de a beneficia de indemnizatia de somaj.

Pentru a beneficia de somaj una dintre conditiile prevazute de lege pentru acordarea acestuia este ca raportul de munca sa inceteze din motive neimputabile salariatului.
Solutia pentru a beneficia de somaj ar fi sa incheiati un c.i.m. pe durata determinata pe o perioada de cel putin o luna de zile, astfel incat la incheierea duratei pentru care a fost incheiat sa puteti beneficia de somaj.

1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa indepliniti conditiile:
- sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs.;
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. Incetarea CIM cu acordul partilor ve este imputabila dvs.

3. Incercati sa incheiati un CIM pe perioada determinata (o luna de zile) si la incetarea acestuia de drept (art.56i din Codul muncii) veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj si alte drepturi asimilate flary23 flary23 Buna ziua, Pot beneficia de somaj, in ce temai legal, in cazul in care dupa ce m-am intors din concediu crestere copil am plecat la o alta firma cu acordul ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de somaj ? viomitrea viomitrea am lucrat 13 luni la una din cele 3 firme ( societati ) a unei companii, apoi la solicitarea mea (angajatului ) a incetat CIM cu durata determinata inainte ... (vezi toată discuția)
Dreptul la indemnizatia de somaj baciu rodica baciu rodica Buna ziua, Ma numesc Rodica, si vin cu rugamintea la dvs. de a-mi raspunde la o intrebare: Pot beneficia de ajutorul de somaj daca am lucrat 22 ani la o ... (vezi toată discuția)