avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Am in familie,un nefericit var,care a fost parasit de sotie,acum 4ani,lasind-ul cu 2,dintr-e cei 3 copii,nascuti in timpul casniciei.Sotia a luat copilul cel mic,ceilalti 2,lasindu-i in grija soacrei,cu care dealtfel si traia in aceeasi curte.Cind ea a luat aceasta decizie,sotul nu era prezent,el era plecat in Italia,la munca(sa cresti 3 copii cu un salariu,in Rominia,e un pic mai greu)ea nu avea servici.Exista o plingere la politia din comuna,facuta de soacra,impotriva acestei femei,ptr abandon de
familie,dar atit,lucrurile au ramas aceleasi de 4 ani,copii fiind crescuti de mama varului meu,el tot in Italia se afla,din fericire are un loc de munca destul de bun acolo.Acum el a cunoscut o alta fata,cu care intentioneaza sa se casatoreasca,numai ca nu este divortat de prima,nici ea nu a bagat divort,cu toate ca trieste de cind a abandonat familia,cu un alt barbat.Varul meu,nefiind prezent,ma rugat sa ma informez,ce sanse ar avea sa termine divortul,repede,dat fiind faptul ca el nu poate ramine ptr mult timp in Rominia?
Se calculeaza si faptul ca el nu mai sta cu sotia lui de 4 ani?
Ar putea sa lase o procura cuiva ptr a-l reprezenta in instanta?Daca DA,aceasta persoana trebuie sa faca parte neaparat din familie?Mentionez ca sotii nu au bunuri facute s-au dobindite,in timpul casatoriei,deci nu au nimic de impartit.El doreste incredintarea legala a copiilor care au ramas la el,si desfacerea casatoriei.Imi puteti spune,in ce conditii se poate desfasura acest proces,si cu aprox.c-am cit ar dura?Va rog sa-mi raspundeti la intrebarile de mai sus,si in speranta ca nu v-am plictisit,eu VA MULTUMESC anticipat.
Ultima modificare: Joi, 13 Noiembrie 2008
pirvuanina, utilizator
Exista posibiliatea desfacerii casatoriei din culpa exclusiva a unuia dintre soti , sau din culpa comuna a acestora (modalitatea divortului prin acordul partilor nu se poate realiza , intrucat au rezultat minori din aceasta casatorie ).
In funcite de mijloacele de proba existente , se poate dispune desfacerea casatoriei in cele 2 modalitati expuse de mine mai sus .
Prin intermediul acestor mijloace de proba trebuie sa reiasa faptul ca relatiile de familie au fost grav si iremediabil afectate.
Depozitiile martorilor pot fi apreciate in concret in acest sens .
Cu privire la incredintarea minorilor , intotdeauna instanta de judecata va avea in vedere interesul suprem al acestora .Se va dispune si o ancheta sociala .
Se calculeaza si faptul ca el nu mai sta cu sotia lui de 4 ani?

Da , parasirea domiciliului conjugal poate constitui motiv de divort .

In cazul in care , dvs , ca si reclamant , nu va prezentati la proces , actiunea va putea fi respinsa ca nesustinuta .
In schimb , ambele parti se pot infatisa si prin mandatar .

Apelati la un avocat pt reprezentare .Va doresc succes !
Ultima modificare: Joi, 13 Noiembrie 2008
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Varul dumneavoastra poate face o procura acolo in strainatate prin care sa imputerniceasca o persoana de aici din tara,sa il reprezinte in fata instantei,sa introduca cererea de chemare in judecata.De preferat ar fi sa apelati la un avocat si varul dumneavoastra sa faca direct procura pe numele avocatului.Astfel varul dvs nu mai este nevoit sa vina in tara.Avocatul se va ocupa de tot si va va spune si ce acte ii trebuie si ce sa contina procura,etc.
Poate sa ceara divortul din culpa exclusiva a ei sau din culpa comuna.Trebuie sa dovedeasca cu martori ca,fie numai sotia lui e vinovata de destramarea acestei casnicii,fie ca amandoi au fost vinovati.
Durata unui astfel de proces poate fi intre2 si 6 luni,dar exista si posibilitatea prelungirii acestei perioade deoarece va trebui efectuata o ancheta sociala la locul unde se afla copii.
Mult succes!

av.Alexe Ana-Roxana
Ultima modificare: Marți, 18 Noiembrie 2008
Avocat Ana-Roxana Alexe, Avocat
In afara de chestiunile generale, cine urmeaza sa creasca acei copii, domnul sau mama sa? Ca incredintarea minorilor mamei unuia dintre soti e mai grea in cazul in care mama copiilor ii vrea.
Depinde si daca are venituri, conditii etc.
Dar oricum un parinte e preferat unui bunic.

Daca insa tatal vrea incredintarea copiilor catre el, iar exista o problema: de ce sa-i vrea daca n u s-a ocupat de ei pana acum?
Un parinte care vrea copiii trebuie sa demonstreze ca si vrea si chiar si poate sa-i creasca. Nu sa le trimita bani, asta nu ajunge.
Asa incat, problema nu e tocmai simpla.
Apoi, parintele care cere copiii trebuie sa-i creasca la domiciliul sau (cu mici exceptii) asa incat ori tatal se muta in Romania pe perioada procesului si-si ia serviciu, ori ancheta sociala se va face in Italia.
Aici, alte nevoi de dovezi: unde vor invata copiii, in ce limba etc...
Daca exista ancheta sociala in afara, procesul dureaza... :D
Si multe, multe alte aspecte de fapt... in functie de ce doresc ambii soti.
E important sa vedeti si locul procesului, caci va fi la instanta de care tine sotia...
:slap:
Ultima modificare: Marți, 18 Noiembrie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
Din ce stiu de la varul meu,sotia lui nu doreste acesti copii,l-a amenintat chiar ca daca-i duce la ea ,ea ii va duce la casa de copii,ptr ca nu are servici si nici conditii sa-i creasca.Acesti copii au fost de micuti crescuti de mama varului meu,dar incredintarea legala,din ce-mi spunea el,el ar dori-o.Este adevarat ca sint crescuti de mama lui,dar el trimite lunar bani mamei lui,si nu numai.
Era probabil ca imi veti spune ca el trimite bani, de aceea am si incercat sa va spun dinainte ca nu ajunge. E bine dar nu de ajuns.
:offtopic: Va rog nu mai redactati mesaje consecutive, editati mesajul anterior. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort - cui se vor incredinta copiii minori? abcabc abcabc Va scriu in numele unei vecine, care este o bunica disperata. Fiul ei a fost casatorit timp de 14 ani. In urma acestei casatorii au rezultat doi copii minori - ... (vezi toată discuția)
Divort - minor nascut inaintea de casatorie- Bogdan28 Bogdan28 situatia este urmatoarea : minorul s-a nascut inaintea casatoriei. parintii momentan locuiesc in italia si vor sa divorteze rapid. in situatia in care fac ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor costy29 ajaccio costy29 ajaccio Am 30 ani sunt tatal unui baiat de 6 ani si momentan sunt in proces de divort cu sotia care are rezidenta in Italia luptandu-ma pentru custodia minorului .Prin ... (vezi toată discuția)