Conform Codului Familiei, in timpul casatoriei, ambii parinti au aceleasi drepturi si indatoriri fata de copiii lor minori, fara a deosebi dupa cum acestia sunt din casatorie, din afara casatoriei ori infiati. Ei exercita drepturile lor parintesti numai in interesul copiilor. In cazul unui proces de divort, instanta judecatoreasca sesizata are obligatia sa se pronunte prin hotararea de divort si asupra incredintarii copiilor minori, chiar daca nu exista o cerere expresa a sotilor in acest. La dvs. nefiind apicabil intrucat sa cerut incredintarea copilului, instanta dispunand autoritati tutelare o ancheta, pe cale de realizare.
Criterii care stau la baza incredintari copiilor minori sunt:
Instanta judecatoreasca decide intotdeauna incredintarea copiilor minori in functie de interesului copiilor. In determinarea interesului copiilor minori se tine seama de: - posibilitatile materiale ale parintilor;
- posibilitatile de dezvoltare fizica, morala si intelectuala pe care copiii le pot gasi la unul dintre parinti;
- legaturile de afectiune stabilite intre copil si familie.
- starea sanatate a copilului, varsta, sexul acestuia;
- moralitatea parintilor.
Pentru a decide cu privire la incredintarea copiilor minori, instanta de judecata este obligata sa asculte pe parinti, autoritatea tutelara si pe copiii care au implinit varsta de 10 ani.
Concluziile delegatului autoritatii tutelare se intemeieaza pe rezultatul investigatiilor acestui organ concretizate intr-un act de ancheta sociala. Pentru luarea masurii este insuficienta declaratia neargumentata a delegatului autoritatii tutelare ca solicita plasarea copilului la unul dintre parinti.
Ascultarea copilului minor se face in camera de consiliu in conformitate cu art. 1441 din Codul de procedura civila.
Parintii se pot invoi cu privire la incredintarea copiilor minori, insa aceasta invoiala trebuie incuviintata de instanta judecatoreasca, pentru a se verifica daca corespunde intereselor copiilor. Invoiala parintilor cu privire la incredintarea copiilor nu este obligatorie pentru instanta de judecata.
In baza unor motive temeinice, (datorate adeseori imoralitati sau comportarii parintilor) copiii minori pot fi incredintati unor rude sau altor persoane, dar numai cu consimtamantul acestora, ori unor institutii de ocrotire.
Va multumesc pentru raspuns,dar as vrea sa va intreb ce sanse am pentru a mi se acorda custodia copilului,pentru ca am mai multe cu care nu sunt deacord in cazul in care i se acorda mamei:a)ea din momentul in care am plecat din italia nu s-a mai interesat de copil chiar de anul trecut nu la mai sunat;b)in cazul in care i se acorda custodia copilul va avea de suferit adica,va fi luat din nou din mediul lui aici e inscris la gradinita merge la palatul copiilor de 3 ori pe saptamana,e foarte atasat de bunicii paterni practic bunicii ne-au ajutat la cresterea lui inca de la inceput,deci pentru micut va fi un soc plus ca va dati seama in cazul in care mi sa acorda vizita lui cum as putea eu sa-l vad mai des daca el e la 3500km de Romania,vedeti si dumneavoastra cat de greu se acomodeaza copii in alte tari si cum sunt vazuti in randul copiilor deacolo iar apoi cand se intorc in tara parca sunt rupti de realitate.c)conditiile deacolo clima si in primul rand mancarea care e diferita de a noastra,fiind singur intre straini il poate afecta fizic, phisic si moral.Dati-mi si mie niste sfaturi cum as putea sa arat in instanta toate aceste lucruri,stiu ca in fata instantei mama are mai multe drepturi asupra minorilor decat tata,dar ma scuzati la o mama care este mama intradevar nu doar cu numele.Va multumesc si astept sfaturile dumneavoastra!