avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintare minor

Am 30 ani sunt tatal unui baiat de 6 ani si momentan sunt in proces de divort cu sotia care are rezidenta in Italia luptandu-ma pentru custodia minorului .Prin urmare cazul, meu zic eu ,ca este un pic mai dificil:m-am casatorit in anul 2003 la care dupa cateva luni de la casatorie in acelasi an a venit pe lume acest baietel,suntem toti trei cetateni romani,dupa trei ani jumate de la casatorie sotia a decis sa plece in Italia la munca iar dupa un an a venit si ne-a luat si pe noi acolo;fiind dus in eroare ca va fi bine am luat si copilul cu noi,fapt care apoi s-a dovedit ulterior ,adica din momentul in care am ajuns acolo pe sotie nu a mai interesato soarta mea dar mai grav mai tarziu nici a copilului.Am locuit in conditii greu de imaginat,pentru mine ca barbat am gasit mai greu de munca si cate putin plus s-au adaugat si repetatele discutii familiale iar sotia ducandu-si scopul la indeplinire adica acela de a vedea copilul acolo si a ramane cu el fortandu-ma impreuna cu neamurile ei (ca locuiam impreuna cu acestia) de a parasi domiciliul de acolo si a pleca acasa singur fara copil.Lucru care nu am acceptat si nu am lasat sa se intample asa si dupa aproximativ un an intr-o seara de vara in august mi-am luat copilul si mama de 64 ani(m-am inteles cu sotia sa o aducem sa stea trei luni sa ne ajute la cresterea copilului "si nici asa nu a fost bine") si am venit in Romania norocul meu a fost ca am gasit si actele copilului deoarece sotia mi le-a ascuns ca sa nu pot pleca.Cum am venit in tara am introdus actiunea de divort la care am cerut si custodia copilului,acum am ajuns la un punct la care s-a dat un termen de 6 luni pentru a se face ancheta sociala de catre autoritatile italiene la cererea avocatului sotiei conform ca ar avea o situatie financiara buna si un loc unde sa stea pentru a i se incredinta copilul in Italia.Nu sunt deacord cu acest fapt "e ca si cum ne-am expulza copii in strainatate",nu cred ca sunt singurul caz si atunci atunci viitorul acestei tari in urmatorii 10-20 ani unde va fi ?Va rog sa ma ajutati si pe mine sa ma sfatuiti ce as putea face pe viitor ,sunt foarte atasat de acest copil ma ocup de el si as vrea sa aiba un viitor mai bun,daca il voi pierde nu stiu ce viata ar avea si cand am sa-l mai vad ,stiti si dumneavoastra cum e situatia financiara in Romania fata de Italia .Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: costy29 ajaccio , utilizator 20:39, 16 Februarie 2009
Conform Codului Familiei, in timpul casatoriei, ambii parinti au aceleasi drepturi si indatoriri fata de copiii lor minori, fara a deosebi dupa cum acestia sunt din casatorie, din afara casatoriei ori infiati. Ei exercita drepturile lor parintesti numai in interesul copiilor. In cazul unui proces de divort, instanta judecatoreasca sesizata are obligatia sa se pronunte prin hotararea de divort si asupra incredintarii copiilor minori, chiar daca nu exista o cerere expresa a sotilor in acest. La dvs. nefiind apicabil intrucat sa cerut incredintarea copilului, instanta dispunand autoritati tutelare o ancheta, pe cale de realizare.
Criterii care stau la baza incredintari copiilor minori sunt:
Instanta judecatoreasca decide intotdeauna incredintarea copiilor minori in functie de interesului copiilor. In determinarea interesului copiilor minori se tine seama de: - posibilitatile materiale ale parintilor;
- posibilitatile de dezvoltare fizica, morala si intelectuala pe care copiii le pot gasi la unul dintre parinti;
- legaturile de afectiune stabilite intre copil si familie.
- starea sanatate a copilului, varsta, sexul acestuia;
- moralitatea parintilor.
Pentru a decide cu privire la incredintarea copiilor minori, instanta de judecata este obligata sa asculte pe parinti, autoritatea tutelara si pe copiii care au implinit varsta de 10 ani.
Concluziile delegatului autoritatii tutelare se intemeieaza pe rezultatul investigatiilor acestui organ concretizate intr-un act de ancheta sociala. Pentru luarea masurii este insuficienta declaratia neargumentata a delegatului autoritatii tutelare ca solicita plasarea copilului la unul dintre parinti.
Ascultarea copilului minor se face in camera de consiliu in conformitate cu art. 1441 din Codul de procedura civila.
Parintii se pot invoi cu privire la incredintarea copiilor minori, insa aceasta invoiala trebuie incuviintata de instanta judecatoreasca, pentru a se verifica daca corespunde intereselor copiilor. Invoiala parintilor cu privire la incredintarea copiilor nu este obligatorie pentru instanta de judecata.
In baza unor motive temeinice, (datorate adeseori imoralitati sau comportarii parintilor) copiii minori pot fi incredintati unor rude sau altor persoane, dar numai cu consimtamantul acestora, ori unor institutii de ocrotire.
Va multumesc pentru raspuns,dar as vrea sa va intreb ce sanse am pentru a mi se acorda custodia copilului,pentru ca am mai multe cu care nu sunt deacord in cazul in care i se acorda mamei:a)ea din momentul in care am plecat din italia nu s-a mai interesat de copil chiar de anul trecut nu la mai sunat;b)in cazul in care i se acorda custodia copilul va avea de suferit adica,va fi luat din nou din mediul lui aici e inscris la gradinita merge la palatul copiilor de 3 ori pe saptamana,e foarte atasat de bunicii paterni practic bunicii ne-au ajutat la cresterea lui inca de la inceput,deci pentru micut va fi un soc plus ca va dati seama in cazul in care mi sa acorda vizita lui cum as putea eu sa-l vad mai des daca el e la 3500km de Romania,vedeti si dumneavoastra cat de greu se acomodeaza copii in alte tari si cum sunt vazuti in randul copiilor deacolo iar apoi cand se intorc in tara parca sunt rupti de realitate.c)conditiile deacolo clima si in primul rand mancarea care e diferita de a noastra,fiind singur intre straini il poate afecta fizic, phisic si moral.Dati-mi si mie niste sfaturi cum as putea sa arat in instanta toate aceste lucruri,stiu ca in fata instantei mama are mai multe drepturi asupra minorilor decat tata,dar ma scuzati la o mama care este mama intradevar nu doar cu numele.Va multumesc si astept sfaturile dumneavoastra!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort italia mihaela 25 mihaela 25 buna ziua.sunt casatorita in Romania acum 4 ani,dar de 8 ani traiesc in italia...si am un copil minor..vreau sa divortez dar sotul ma amenintat ca nu ma va ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor nicoleta-luiza nicoleta-luiza Buna seara. As dori sa sriu cam cat dureaza un divort, daca in urma casniciei de 8 ani a rezultat si un minor. Acest divort nu este dorit de ambele parti. In ... (vezi toată discuția)
Al 2 a oara la divort cu o singura persoana myo myo Buna seara!, Sunt casatorita , a 2 a oara cu acelasi barbat. In timpul primei casatorii a rezultat un copil -acum are 14 ani- la primul divort mi-a fost mie ... (vezi toată discuția)