avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proces pe rol se poate suspenda?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proces pe rol se poate suspenda?

O cunostinta a avut un proces pe rol,sau citat martorii,dar la primul termen nu sau prezentat caci sau intelespartile sa renunte la proces,intre timp partile sau certat si martorii sau propus din nou,dar la fel,nici acum nu sau prezentat din motive de servici.Intrebarea mea este-Se poate suspenda procesul?Daca avocatul celeilalte parti nu se mai prezinta,ce se poate intampla?
Cel mai recent răspuns: AMiY2012 , utilizator 18:42, 29 Februarie 2012
Cod procedura civila:

Art. 242
Instanta va suspenda judecata:
1. cand amandoua partile o cer;
2. daca niciuna din parti nu se infatiseaza la strigarea pricinii. Cu toate acestea pricina se judeca daca reclamantul sau paratul au cerut in scris judecarea in lipsa.

In cazul in care nu se prezinta nimeni la proces si nu s-a cerut judecarea in lipsa, instanta va suspenda, din nou cauza.
Stăruinta în rezolvarea unei probleme pe cale judiciară reprezintă una din conditiile necesare pronuntării unei hotărâri. Astfel, lipsa de interes din partea ambelor părti litigante, exprimată prin absenta de la strigarea pricinii, este sanctionată în mod obligatoriu cu suspendarea procesului dacă nu a existat anterior vreo cerere de judecare a cauzei în lipsă.

Asadar, atunci când de la proces lipsesc atât reclamantul, cât si pârâtul si niciuna din părti nu si-a desemnat un reprezentant care să fie prezent la dezbateri (avocat sau mandatar), respectiv nu există nicio solicitare de judecare a procesului în lipsă, se va dispune suspendarea pricinii.

Cauza va putea fi repusă pe rol doar în conditiile în care se va achita suplimentar o taxă judiciară de timbru egală cu jumătate din valoarea taxei necesare deschiderii actiunii initiale ti doar în contextul în care actiunea nu s-a perimat (nu a rămas suspendată o perioadă de timp îndelungată care să atragă incidenta acestei din urmă institutii de drept).

Cu toate acestea, dacă oricare din părti a solicitat expres ca pricina să se judece si în lipsa acesteia de la dezbateri, cauza nu se va suspenda chiar dacă ambele părti vor absenta de la sedintă.

[editat- sursa] [ link extern ] /
Ultima modificare: Miercuri, 29 Februarie 2012
gi-jane2, moderator
Judecarea in lipsa nu sa cerut,iar de ambele parti au fost ambii avocati.Din cate mia zis prietena mea,avocatul ei asa ia spus,ca din cauza lipsei martorului ei,procesul sa suspendat,ea in calitate de reclamant nu sa dus,dar a reprezentato avocatul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista posibilitatea "inghetarii" unui proces? Irinukl Irinukl Exista posibilitatea \"inghetarii\" unui proces de succesiune? Daca da, ce presupune si pe ce perioada se poate face aceasta pauza? Adica sa se ramana la un ... (vezi toată discuția)
Articol 242 c. pr. civilã VMBalan VMBalan Cum poate fi deblocat un proces care a fost suspendat în baza art. 242 c. procedură civilă? Una din părți, reclamantul, nu s-a putut prezenta din ... (vezi toată discuția)
Suspendare pe 242 costea alina costea alina Suntem implicati intr-un proces la care tatal meu, in calitate de parat, nu s-a prezentat ( am fost eu in sala sa vad ce se intampla), iar avocata ... (vezi toată discuția)