avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... scandal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

scandal

saptamana trecuta am iesit cu 2 prieteni la o bere, ne-am lungit, unu din ei m-a jignit si l-am lovit. Dur e ca nu imi aduc aminte cat de mult lam lovit dar el si-a scos certificat medico-legal si mi-a spus un prieten ca la vazut(victima) la tribunal. E posibil sa ma atace in instanta fara o ancheta a politiei? Va rog sa imi raspundeti da stiti. Va multumesc
Plângerea prealabilă este o cerere prevăzuta de lege ca o condiţie de punere în mişcare a acţiunii penale în cazul unor infracţiuni, formulată de persoana vătămata. Lipsa sau retragerea plângerii prealabile în cazul infracţiunilor expres prevăzute de lege, înlătura răspunderea penală. Aşa cum am arătat, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede necesitatea plângerii prealabile a persoanei vătămate, acţiunea penală nu se poate exercita în lipsa acestei plângeri (art.279 Cod Procedură Penală).

Plângerea prealabilă nu constituie numai o modalitate de sesizare a organului judiciar, ci reprezintă o condiţie indispensabilă pentru punerea în mişcare a acţiuni penale.

Potrivit art. 284 alin. (1), în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară o plângere prealabila, termenul în care trebuie sa fie introdusa plângerea este de doua luni, din ziua în care persoana vătămata a ştiut cine este făptuitorul. Când persoana vătămată este un minor sau o persoană incapabiă, termenul de 2 luni curge de la data când persoana îndreptăţită a reclama a ştiut cine este făptuitorul. Dacă partea vătămată a cerut identificarea făptuitorului, data se va calcula din ziua în care acesta a fost identificat de organele de cercetare penală aspect ce va rezulta din procesul verbal întocmit cu această ocazie. Dacă plângerea prealabilă a fost înregistrată la un organ necopetent şi a fost formulată în termen de doua luni, ea va fi considerată în termen şi va fi trimisă organului competent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baiat firav batut (26 ani) cristianenescu cristianenescu Buna seara . fiul meu doreste sa faca o plangere la politie pentru ca a fost batut si insultat in timpul serviciului de catre un barbat in stare de ebrietate, ... (vezi toată discuția)
Depunere plangere ManolacheVasile ManolacheVasile unchiul meu a fost lovit la locul de munca de catre o persoana cunoscuta dar cu care avea un conflict mai vechi, am fost impreuna cu el la medicul legist ... (vezi toată discuția)
Amenintare Sandy11 Sandy11 Buna ziua am colaborat cu politia si cu ajutorul meu au inchis 2 traficati de droguri care dupa o luna au iesit. Am primit amenintari de la prietenii acestora ... (vezi toată discuția)