avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Problema cu stagiul de cotizare la pensii in 2009
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Problema cu stagiul de cotizare la pensii in 2009

Buna ziua.
Am un copil de 2 luni jumate si pentru completarea dosarului pentru indemnizatie am nevoie si de stagiul de cotizare de la pensii. Am fost la casa de pensii si doamna de la ghiseu s-a sesizat ca in luna mai 2009 apar mai multe zile pe stagiul de cotizare decat zilele lunii respective. In luna respectiva baiatul cel mare a implinit 2 ani pe data de 14, pana atunci am beneficiat de indemnizatie, pe data de 15 mi-am reluat in acte activitatea la munca si tot cu 15 am intrat in somaj. Si pe stagiul de cotizare apar platite si indemnizatia, si somajul, si 20 de zile la locul de munca. Am vorbit cu doamna contabila de la firma si mi-a spus ca pe decizia de dare in somaj se specifica ca s-a dat preaviz de 20 de zile, care sunt platite. Dar practic eu nu le-am efectuat acele zile.
Acum, intrebarea mea e cum sa procedez cu doamna de la pensii? I-am explicat ca pe mine ma intereseaza stagiul de cotizare pentru ian-dec 2011, pentru dosarul de indemnizatie, dar ea sustine sus si tare ca nu poate sa mi-l dea pana nu se rezolva treaba asta din 2009. Eu mai am putin pana imi expira cele 60 de zile in care mai pot depune dosarul, asa ca va dati seama ca intru deja in panica, nu stiu ce sa fac sa le rezolv.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:41, 29 Februarie 2012
Nu stie nimeni nimic? Cum sa o fac pe doamna de la pensii sa imi dea hartia? Vreau sa imi depun dosarul pentru indemnizatie. Iar daca o fi vreo problema si se vor sesiza cei de la asisenta sociala sa imi ceara ceva bani inapoi, o sa ii dau. Dar acum vreau sa fiu cu actele in regula pentru acest dosar de CIC
1. Functionara de la Casa de Pensii nu stie cum sa procedeze din cauza incurcaturilor din acte.
2. Greseala partine si angajatorului care nu a intocmit bine hartiile si dvs. care stiati ca trebuie sa efectuati preavizul si apoi sa intrati in somaj.
3. Incercati sa mergeti la ITM si AJOFM sa va ajute sa rezolvati problema cat mai repede.
Multumesc de sugestie. Am sa vad la ITM ce zic doamnele de acolo, desi dansele l-au invatat pe seful meu ce sa faca, fiind o firma mica, a apelat la ajutorul lor. Si cei de acolo i-au sugerat sa faca un preaviz cu 20 de zile, sa le plateasca (ca pe niste zile de concediu neefectuate). Se vede in cartea de munca, completat de cei de la ITM: reluarea activitatii cu data de 15 mai, si tot cu 15 mai incetarea activitatii conform art.xx din codul muncii. Si apoi mi-am putut face dosarul pentru somaj. Eu nu am avut de unde sa stiu ca trebuie neaparat sa efectuez cele 20 de zile de preaviz dupa reluarea contractului, nici seful meu de altfel, caci am fi procedat in consecinta.
1. Intai se acorda perioada de preaviz de 20 de zile si la terminarea acestuia se inceteaza contractul individual de munca (CIM).
2. Perioada de preaviz face parte din CIM, este vechime in munca, se lucreaza efectiv si se plateste.
3. De aceea v-am zis sa luati legatura cu AJOFM si ITM sa va invete cum sa procedati (mai ales angajatorul) pentru a rezolva problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa ccc irina_vasea irina_vasea Buna...sunt noua pe aici si daca am gresit adresa va rog anticipat sa ma iertati.momentan ma aflu in concediu pt cresterea copilului care imi expira duminica ... (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare pt. somaj, pentru contracte munca pe timp partial M.Dacian M.Dacian Buna Pentru a intra in somaj am citit in lege ca e nevoie de un stagiu de cotizare de 12 luni la 8 ore / zi, in ultimele 24 luni. Eu am avut in ultimele ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc maea maea buna seara!lucrez la o firma di noiembrie 2004,iar in aprilie 2008 am nascut.acum,dupa 2 ani m-am intors la munca,am lucrat o luna din20 aprilie pana in 20 mai ... (vezi toată discuția)