avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor de somaj

Solicit niste lamuriri in legatura de ajutorul de somaj, si anume:
- persoana care a terminat facultatea, examen de licenta iulie 2008, inregistrata la agentia de somaj din 29.09.2008, in 16.10.2008 se angajeaza, ce facilitati imi mai poate acorda agentia de somaj?
- am inteles ca este o ordonanta, prin care se prevede ca daca firma este la o distanta de 100 km fata de locul de munca unde prestez activitatea, beneficiez de ajutor de somaj!? este adevarat? daca da, va rog sa-mi comunicati si mie numarul acesteia.
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 18:50, 16 Decembrie 2008
Beneficiati de:
- prima de încadrare, neimpozabila, egala cu nivelul a 2 salarii minime brute pe tara daca în perioada în care beneficiati de indemnizatie de somaj va încadrati într-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 de km de localitatea în care aveti domiciliul stabil;
- prima de instalare, egala cu nivelul a 7 salarii minime brute pe tara daca în perioada în care beneficiati de indemnizatie de somaj va încadrati într-o alta localitate si va schimbati domiciliul.
(art.74 si art.75 din Legea nr.76/2002)


Completarea veniturilor salariale ale angajatilor prevede ca somerii care au primit dreptul la indemnizatia de somaj potrivit legii si care se angajeaza beneficiaza, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatiti sa primeasca acaesta indemnizatie, de o suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj.[Beneficiarii persoane în varstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire s-au înscris în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă. Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la şomaj şi se angajează în perioada de acordare a acestuia beneficiază de o sumă neimpozabilă, egală cu indemnizaţia de şomaj pe care ar fi primit-o pană la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
Cred ca la aceste prevederi va referiti
Modificari de ultima ora la Legea nr. 76/2002 privind asigurarile pentru somaj (04-11-2005)

In MO nr. 969 din data de 01.11.2005 a fost publicata OUG nr. 144/2005 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă

"Art. 731. - (1) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă egală cu un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încadrării.
(2) Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevăzute la alin. (1), beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
(3) Drepturile prevăzute la alin. (2) se acordă absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni de la data angajării.
(4) Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, avut în vedere la calculul indemnizaţiei de şomaj la care persoanele prevăzute la alin. (2) ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, dacă nu s-ar fi angajat, este salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data angajării.
(5) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2):
a) absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncă sau de serviciu;
b) absolvenţii care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani;
c) absolvenţii care la data solicitării dreptului urmează o formă de învăţământ;
d) absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncă;
e) absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează potrivit art. 44 lit. a)."
Ultima modificare: Joi, 13 Noiembrie 2008
adelaida_07, utilizator
elis a scris:

Beneficiati de:
- prima de încadrare, neimpozabila, egala cu nivelul a 2 salarii minime brute pe tara daca în perioada în care beneficiati de indemnizatie de somaj va încadrati într-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 de km de localitatea în care aveti domiciliul stabil;
- prima de instalare, egala cu nivelul a 7 salarii minime brute pe tara daca în perioada în care beneficiati de indemnizatie de somaj va încadrati într-o alta localitate si va schimbati domiciliul.
(art.74 si art.75 din Legea nr.76/2002)


-Firma care m-a angajat are sediul in orasul X, are punct de lucru in orasul Y, unde prestez eu activitatea si unde am si domiciliul stabil. Sa inteleg ca nu beneficiez de aceasta prima?
Din cuprinsul celor doua articole de lege citate mai sus de mine, rezulta ca nu beneficiati de aceasta prima , deoarece sunteti incadrata chiar in localitatea in care aveti domiciliul.
o persoana care se afla in concediu de ingrijire copil pana la varsta de 2 ani poate beneficia de ajutorul de jomaj la terminarea acestei perioade? cum si in ce conditii? Multumesc !

Alte discuții în legătură

Concediere-somaj-angajare gianiomu gianiomu Buna ziua, Am si eu urmatoarea situatie. As dori daca se poatesa-mi raspunde-ti la intrebarile de mai jos. Am fost concediat de la ultimul loc de munca dupa ... (vezi toată discuția)
Angajare studii superioare iuliurs iuliurs Buna seara, Am absolvit o facultate in luna iulie, 2, m-am angajad cu data de 11 iulie 2008. Domiciliul stabil se afla la o distanta mai mare de 50 km fata de ... (vezi toată discuția)