Buna seara!
Am si eu o intrebare, daca cineva ma poate lamuri.
In urma cu 4 ani am achizitionat un autoturism in leasing. Ei bine a sosit timpul cand leasing-ul expira. Dar, cei de la firma de leasing mi-au facut o surpriza...si anume, aceea ca mai trebuie sa platesc inca o rata, rata ce reprezinta diferenta de TVA, de la 19% la 24%. Intrebarea mea este daca aceasta rata este normala?
V-as fi foarte recunoscator pentru un raspuns.
Va multumesc frumos!
Cititi bine contractul si asa va veti lamuri daca este legal sau nu. In principiu la valoarea ramasa pot si trebuie sa aplice 24%. Nu inteleg la ce v-au aplicat acea diferenta?
Pai, dupa cum au motivat dansii, diferenta se aplica pentru valoarea platita cu 19%. Am platit un numar de rate cu tva 19% atat cat era reglementat in aceea perioada. Bineinteles, cand s-a trecut la tva-ul de 24% el a fost adaugat la ratele mele care au urmat. Acum, dansii sustin ca trebuie sa platesc diferenta si pentru acele rate din urma, cele platite cu 19%.
Nu prea am reusit sa gasesc asa ceva in contract, de aceea am cerut ajutor.
Practic leasingul este o operatiune de inchiriere. Bun, platesti ratele (baza) la care se adauga TVA-ul. Chiar daca se schimba TVA-ul baza ramane aceeasi. In concluzie este un abuz din partea lor. Calea de urmat ramane la aprecierea dvs.
PS. Contabilizez si eu destule leasinguri din perioada cu 19%, unele s-au incheiat dar n-am vazut la nici-un contract o asemenea traznaie.
PS2. Contractele de leasing sunt intotdeauna facute pe o suma fara TVA.
Trageti dvs. concluziile.