avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Rãspunderea solidarã a administratorului - contract ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Rãspunderea solidarã a administratorului - contract vanzare cumparare

Societatea la care lucrez are inclus in contractul de vanzare cumpărare o clauză care prevede următoarele: "Reprezentantii legali ai Cumparatorului se angajeaza sa aiba obligatia solidara pura (conform art.1039 si urmatoarele din Codul Civil) pentru obligatiile fata de Vanzator, obligatii ce decurg din derularea prezentului contract, garantand cu bunurile lor mobile si imobile proprii .Obligatia solidara se refera inclusiv la penalitati si dobanzi asumate de Cumparator." - contract incheiat in 2010
Întrebările mele ar fi:1. Credeţi că aş avea şansă să castig un astfel de proces, indreptandu-ma direct impotriva administratorului firmei, dacă acesta a semnat contractul de vanzare-cumpărare?
2. Aş putea sa ma indrept si impotriva unui alt administrator care nu a participat la semnarea contractului de vanzare cumparare?
3.Cum as putea formula o cerere pe raspundere solidara si care ar fi valoarea taxelor judiciare de timbru?
Precizez ca obiectul contractului de vanzare -cumparare consta in vanzarea de bauturi alcoolice si nealcoolice identificate prin facturi fiscale.

În speranţa unui ajutor cat mai prompt va multumesc anticipat!

Marius C.
Cel mai recent răspuns: arrtemis , utilizator 16:25, 1 Mai 2012
daca nu exista pe contract o semnatura a reprezentantilor legali, semnatura depusa exclusiv in calitate de persoane fizice garante, nu aveti nici o sansa. lipseste acordul de vointa. faptul ca administratorul a semnat ca reprezentant al firmei insa nu si ca persoana fizica nu il obliga la nimic ca si fideiusor.
atit timp cit persoana pe care doriti sa o chemati in judecata ca fideiusor nu a semnat contractul in aceasta calitate, nu puteti incepe nici o procedura judiciara impotriva ei.
Salut matahachiro, am o problema din aceeasi categorie, te rog sa ma ajuti de ai vreo idee:

Intr-un contract de vanzare-cumparare intre doua societati comerciale s-a inserat urmatoarea clauza:

~Persoana fizica care semeneaza prezentul contract pentru cumparator, indiferant de calitatea pe care o are la momentul semnarii prezentului contract, se obliga solidar alaturi de cumparator la plata tuturor debitelor datorate vanzatorului in caz de neachitare, cu exceptia situatiei in care vanzatorul renunta expres la aceasta clauza prin bararea, semnarea si stampilarea ei.~

Debitoarea parata (cumparatoarea) a facut cerere de interventie a fostului director al societatii ce a incheiat respectivul contract in calitate de reprezentant, pentru a raspunde in solidar cu aceasta.
ce posibilitati are fostul administrator?

sa formuleze intampinare invocand chestiuni de fond, precum art 73 din legea 31/90 ce prevede limitativ situatiile in care administratorul raspunde in solidar, sau art. 155 conform caruia o asemenea actiune apartine doar adunarii genarale...

sau ar trebui sa fomuleze reconventionala si sa incerce sa se constate nulitatea acestei clauze precum ca ar fi abuziva sau ceva de genul asta...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere administrator cu bunurile personale laura-jurist laura-jurist Dacă cumpărătorul nu mai are nici o posibilitate de plată (respectiv disponibilităţi în cont, imobile, alte bunuri), atunci administratorul şi ... (vezi toată discuția)
Am semnat un contract de închiriere pentru un spațiu Georgia2010 Georgia2010 Buna ziua, Am semnat un contract de închiriere pentru un spațiu comercial (contract între două societăți comerciale), eu fiind administratorul ... (vezi toată discuția)
Neonorare contract klaus76ro klaus76ro Buna, in decembrie 2007 am incheiat un contract de vanzare cumpare parti sociale la un SRL, care avea ca activitate producerea de mobila. Contractul a fost ... (vezi toată discuția)