Impreuna cu unchiul meu suntem mostenitori a unei case si terenuri la tara. S-a facut dezbaterea mostenirii dupa bunici respectiv dupa tatal meu (decedat). In prezent eu locuiesc acolo si folosesc doar 1/2 cat imi revine teoretic legal. Am incercat sa ajung la intelegere cu unchiul meu sa facem actele, dar el este putin de rea credinta si nu vrea, considerand ca este singurul in masura sa hotarasca ce se intampla cu mostenirea incercand sa bage tot felul de oameni din sat care sa lucreze pamantul si de pe urma carora el sa profite o anumita suma de bani. Mentionez ca impozitele si taxele pe toata mostenirea le platesc eu. Intrebarea mea ce cai legale as avea sa ma opun la intrarea acestor persoane straine ?
Il chemati in judecata pentru partaj, se va face o expertiza care va stabili loturile dupa care hotararea se va inscrie la rolul fiscal si la cartea funciara si fiecare devine stapan pe portiunea sa. Nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune. Puteti sa-l obligati sa va plateasca 1/2 din impozitul achitat pe ultimii 3 ani.
Puteti deschide in instanta un proces pentru iesirea din indiviziune.
Singurul impediment, in situatia in care nu va intelegeti cu unchiul dvs., ar fi taxele pe care le veti avea initial de platit pentru deschiderea unei asemenea actiuni si onorariile de expertize.
Plus onorariul de avocat.
Aceste costuri sunt mai mari decat daca v-ati intelege si ati face un act de partaj voluntar la notariat.
Mai exista si varianta de a apela mai intia la un mediator.