avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despre contract de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despre contract de donatie

Buna seara! Este vorba despre un contract de donatie cu clauza de abitatie viagera in favoarea donatorilor, incheiat la notariat intre parinti si unul dintre cei 2 fii, avand ca obiect un apartament ce reprezinta singurul bun aflat in proprietatea donatorilor. Mai precizez ca donatia a fost facuta ca bun propriu si cu scutire de raport. Intrebare: in cuprinsul actului nu a fost inserata declaratia donatorilor privind existenta celuilalt fiu, precum si faptul ca au fost informati cu privire la rezerva succesorala a acestuia (eu am lucrat 10 ani intr-un birou notarial si toate actele de donatie pe care l-am redactat cuprindeau aceasta fraza, domnul notar era deosebit de atent la acest lucru); ce efect atrage dupa sine lipsa acestei prevederi? Fratele celalalt vrea sa atace in instanta donatia dupa decesul parintilor sai (banuiesc ca in timp[ul vietii acestora nu prea are ce face...), care ar fi sansele de reusita in a-si recupera dreptul ce i se cuvine? Daca intre timp fiul care a primit donatia vinde apartamentul (cu acordul printilor sai, beneficiarii dreptului de abitatie), mai poate celalalt frate sa atace donatia si sa aiba castig de cauza? Va multumesc din suflet pentru bunavointa de a-mi raspunde si va doresc o primavara fericita!!! :luck:
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 02:17, 2 Martie 2012
~ Conținut șters la cerere ~
Donatia asa cum este acum este revocabila pentru ca s-a incalcat rezerva succesorala a celuilalt fiu.Donatia va fi revocabila numai in limita incalcarii rezervei adica pentru fratele care are interes sa anuleze donatia rezerva sa va fi de 1/4 din mostenire iar cel care a primit donatia va avea 3/4. Aceeasi situatie si in cazul in care instraineaza, se poate anula si actul de vanzare-cumparare daca se dovedeste complicitatea cumparatorului si reaua-credinta a acestuia.
cazacuioana a scris:

Donatia va fi revocabila numai in limita incalcarii rezervei adica pentru fratele care are interes sa anuleze donatia rezerva sa va fi de 1/4 din mostenire iar cel care a primit donatia va avea 3/4.


Sa inteleg ca in cazul de fata nu mai sunt valabile cotele de 1/2 pentru fiecare dintre frati (la succesiune)? Adica dupa decesul ambilor parinti, fratele care va solicita revocarea donatiei va putea primi doar 1/4 ??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare - donatie mascata ncc alexandru08 alexandru08 Exista doi frati.Mama i-a \"vandut\" prin contract de vanzare cumparare unuia dintre frati un apartament cu clauza de abitatie viagera. (baiatul devenind nud ... (vezi toată discuția)
Poate fi atacat in justitie un contract de vanzare-cumparare simao simao Va rog sa ma sprijiniti cu o opinie: Apartamentul in care locuiesc este proprietatea sotiei mele, dobandit inainte de casatorie prin contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Act de donatie mitimama2000 mitimama2000 Acum 13 ani parintii sotului i-au donat o casa(in care locuim ,pe care am renovat-o,apoi am mai facut o extindere,casa fiind foarte veche,cred ca in jur de ... (vezi toată discuția)