Exista doi frati.Mama i-a "vandut" prin contract de vanzare cumparare unuia dintre frati un apartament cu clauza de abitatie viagera. (baiatul devenind nud proprietar)
Tinand cont ca noul cod civil, considera un contract de vanzare- cumparare cu clauza de abitatie dintre mama si fiu ca fiind o donatie mascata va pun urm intrebari:
1) Daca renunta mama la clauza de abitatie, tot donatie mascata se va considera in cazul unui atac din partea celuilalt frate?
2) Daca actualul contract de v-c cu clauza in vigoare de abitatie este atacat, si se stabileste ca este intr-adevar o donatie mascata (eu nu am cum sa fac dovada platii ) ce cota din apartament primeste fratele meu? 50% ? De mentionat ca fratele are si un copil.Complica cu ceva lucrurile?
se prezuma donatie...nu e o donatie mascata. art 1091 Cod civil.
Ea va putea fi supusa reductiunii la decesul mamei dvs.
daca renunta la clauza puteti introduce tot la decesul mamei dvs actiue in simualatie.
daca se va considera o liberalitate veti avea dreptul la cota de rezerva succesorala ce vi se incalca adica la 1/4 din imobil sau valoarea lui.
Va rog mult sa ma lamuriti, daca se stabileste ca este donatie, eu am 75% din apartament iar fratele 25%? sau se imparte in mod egal, 50-50% ? Intreb asta deoarece din ce inteleg din Art. 1088 , rezerva succesorala se imparte in mod egal ....
ContSters338589
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
rezerva succesorala este jumatate din ceea ce lua rezerbartarul in lipsa liberalitatilor. Deci doi copii, daca nu exista liberalitatea se impartea pr jumatate, in cazul reductiunii va avea dreptul la jumatate din jumatate adica la 1/4.
Va salut
Daca se renunta la abitatie de ce sa se mai aplice articolul in cauza? si daca va rog sa explicati de ce primeste fratele 1/4, daca este facut CVC, cu suma de bani si se renunta la abitatie?
Daca se renunta la abitatie nu este considerat un contract normal de vanzare-cumparare? unde viitorul reclamant ar trebui sa dovedeasca donatia mas.?
Multumesc anticipat
Asta intreb, daca ma duc si scot la notar clauza de abitatie viagera mai poate contesta ca si prezumtie de donatie deg? sau devine un simplu contract in care reclamantul tre sa aduca dovada ca este donatie deg?Merci