avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare - donatie mascata NCC
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare - donatie mascata NCC

Exista doi frati.Mama i-a "vandut" prin contract de vanzare cumparare unuia dintre frati un apartament cu clauza de abitatie viagera. (baiatul devenind nud proprietar)

Tinand cont ca noul cod civil, considera un contract de vanzare- cumparare cu clauza de abitatie dintre mama si fiu ca fiind o donatie mascata va pun urm intrebari:

1) Daca renunta mama la clauza de abitatie, tot donatie mascata se va considera in cazul unui atac din partea celuilalt frate?

2) Daca actualul contract de v-c cu clauza in vigoare de abitatie este atacat, si se stabileste ca este intr-adevar o donatie mascata (eu nu am cum sa fac dovada platii ) ce cota din apartament primeste fratele meu? 50% ? De mentionat ca fratele are si un copil.Complica cu ceva lucrurile?

Multumesc
se prezuma donatie...nu e o donatie mascata. art 1091 Cod civil.
Ea va putea fi supusa reductiunii la decesul mamei dvs.
daca renunta la clauza puteti introduce tot la decesul mamei dvs actiue in simualatie.
daca se va considera o liberalitate veti avea dreptul la cota de rezerva succesorala ce vi se incalca adica la 1/4 din imobil sau valoarea lui.
Va rog mult sa ma lamuriti, daca se stabileste ca este donatie, eu am 75% din apartament iar fratele 25%? sau se imparte in mod egal, 50-50% ? Intreb asta deoarece din ce inteleg din Art. 1088 , rezerva succesorala se imparte in mod egal ....
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
rezerva succesorala este jumatate din ceea ce lua rezerbartarul in lipsa liberalitatilor. Deci doi copii, daca nu exista liberalitatea se impartea pr jumatate, in cazul reductiunii va avea dreptul la jumatate din jumatate adica la 1/4.
Va salut
Daca se renunta la abitatie de ce sa se mai aplice articolul in cauza? si daca va rog sa explicati de ce primeste fratele 1/4, daca este facut CVC, cu suma de bani si se renunta la abitatie?
Daca se renunta la abitatie nu este considerat un contract normal de vanzare-cumparare? unde viitorul reclamant ar trebui sa dovedeasca donatia mas.?
Multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2017
radubogdan24, utilizator
Asta intreb, daca ma duc si scot la notar clauza de abitatie viagera mai poate contesta ca si prezumtie de donatie deg? sau devine un simplu contract in care reclamantul tre sa aduca dovada ca este donatie deg?Merci

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire arhiria arhiria Buna ziua!Poate fi atacat un act vanzare-cumparare cu abitatie viagera?Suntem trei frati ,iar in viata este doar mama care locuieste cu mine(cel de-al treilea ... (vezi toată discuția)
Donatie cu clauza de intretinere sau contract de intretinere frantzmusa frantzmusa Sunt casatorita, nu am copii si am 2 frati. Parintii doresc sa imi lase mie apartamentul in care ei locuiesc, fara ca ceilalti doi frati ai mei si nici sotul ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire TB1 TB1 Am fost plecat din tara,si in perioada asta ma dezmostenit propriul meu copil,convinginduse pe mama mea sa transcrie apartamentul pe numele ei.Daca mai pot ... (vezi toată discuția)