Am lucrat la o banca si am fost obligata sa semnez demisia ca sa plec. motivul lor a fost ca am refuzat zilnic sa stau peste program. Dupa ce am plecat s-a dat la cei ramasi sa semneze ca stau peste program fara sa obiecteze, cat este nevoie. Cand am fost chemata la HR am inregistrat conversatia cu telefonul. Pot sa-i dau in judecata? Ma gandesc ca in caz de ceva se poate observa in sistemu lor pana la ce ora s-a stat mereu fara remuneratie si fara sa semnez acord ca stau peste program.
Puteţi, eventual, solicita să se constate de către instanţă nulitatea actului juridic al demisiei, ca urmare a constrângerii şi deci a existenţei unui viciu de consimţămînt.
ªansele de câştig sunt greu de evaluat fără a avea o imagine clară asupra tuturor probelor.
Demisia este un act unilateral de vointa.Va fi foarte greu sa demonstrati in instanta de judecata ca ati fost silita sa procedati la acest act de vointa. Inregistrarea respectiva nu va fi acceptata de instanta ca mijloc de proba.
Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator. In speta, va trebui sa faceti dovada vicierii consimțământului prin constrângere morală, violenta, dol , eroare.
In situatia dvs, este vorba despre cum se sustine in doctrina de ”constructive dismisal” (concediere implicita).
Inselaciune sau nu?
vali_085
Buna ziua! Am un prieten de nationalitate turca care a fost pacalit de patronul firmei la care lucra. Patronul i-a spus ca trebuie sa mearga cu el la banca ... (vezi toată discuția)