avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1086 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare contract de vanzare-cumparare pt dol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare contract de vanzare-cumparare pt dol

Este vorba de un contract de V-C intre matusa si nepoate ei. Dupa 4 ani matusa o da in judecata pe nepoata pe motiv de dol. Pretinde ca ea a vrut sa insereze o clauza care sa stipuleze ca nepoata va deveni proprietara in momentul decesului ei. Argumenteaza ca a fost dol pe motivul ca in momentul semnarii contractului era aglomerat la notar si nepoata ar fi zis ca "doar nu stai acum sa mai citesti", si ea a semnat fara sa citeasca. Pretinde ca nu a citit contractul decat cu o luna inainte de a introduce actiunea in instanta, adica in momentul cand nepoata ei, care locuieste in Elvetia, a venit si i-a cerut sa paraseasca apartamentul.
Ca probe foloseste proba cu martori, depune copie dupa contract.
In perioada procesului ea continua sa locuiasca in apartament.
Nepoata sustine ca nu a dat-o afara si cere respingerea cererii. Ca probe aduce si ea martori.
Nici un martor nu are declaratia concreta, din punctul meu de vedere nu pot fi folosite ca probe.
Eu as respinge cererea pe motiv ca dolul nu a fost probat.
Voi ce ati face si de ce?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 08:14, 12 Octombrie 2009
Desi sunt foarte departe de statutul de magistrat, eu as respinge cererea pe motiv ca pe de o part (cum ziceti Dvs.) nu prea se poate dovedi dolul, iar pe de alta parte, daca matusa a semnat contractul (chiar daca nu l-a citit la notar) a avut patru ani sa vorbeasca cu nepoata. Am impresia ca dreptul la actiune s-a prescris.
Fiind act in anulare pt dol, prescriptia incepe sa curga din momentul descoperirii dolului sau ce tarziu dupa 18 luni e la incheiere. In concluzie se prescrie in 4 ani jumatate. Reclamanta a facut actiunea dupa 4 ani, deci e in termen
Matusa a avut un exemplar dupa contractul acela de vanzare-cumparare?Sau toate exemplarele au ramas la nepoata iubitoare?B-)
Ori ma insel eu, ori dolul atrage nulitatea relativa a actului juridic si este prescriptibil in termenul general de 3 ani conform decretului 167/1958... Iar termenul de prescriptie incepe sa curga de la data nasterii dreptului la actiune (semnarea contractului). Asa ca mie mi se pare cam "prescrisa" actiunea matusii... Rog colegii "teoreticieni":D sa ma corecteze daca gresesc...
matusa a primit 3 exemplare a contractului de vanzare cumparare, deci nu a impiedicat-o nimeni sa citeasca, daca nu a luat la cunostinta continutul contractului in momentul semnarii.

Alte discuții în legătură

Intarziere in dezbaterea succesiunii geogens geogens Sunt unicul mostenitor al matusii mele care a decedat in februarie (deci de 7 luni). Matusa a suferit de o boala psihica si a fost declarata din acest motiv ... (vezi toată discuția)
Nulitate relativa dol law_and_order law_and_order Buna ziua! am si eu o intrebare legata de o speta: reclamantul a facut o cerere de chemare in judecata prin care a cerut constatarea nulitatii absolute pentru ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare anulare ContSters266112 ContSters266112 Buna ziua, Care sunt sansele ca o batrana de 85 de ani sa obtina anularea unui contract de vanzare-cumparare incheiat acum 5 ani pe motiv de nebunie? Cum ... (vezi toată discuția)