avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare contract de vanzare-cumparare pt dol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare contract de vanzare-cumparare pt dol

Este vorba de un contract de V-C intre matusa si nepoate ei. Dupa 4 ani matusa o da in judecata pe nepoata pe motiv de dol. Pretinde ca ea a vrut sa insereze o clauza care sa stipuleze ca nepoata va deveni proprietara in momentul decesului ei. Argumenteaza ca a fost dol pe motivul ca in momentul semnarii contractului era aglomerat la notar si nepoata ar fi zis ca "doar nu stai acum sa mai citesti", si ea a semnat fara sa citeasca. Pretinde ca nu a citit contractul decat cu o luna inainte de a introduce actiunea in instanta, adica in momentul cand nepoata ei, care locuieste in Elvetia, a venit si i-a cerut sa paraseasca apartamentul.
Ca probe foloseste proba cu martori, depune copie dupa contract.
In perioada procesului ea continua sa locuiasca in apartament.
Nepoata sustine ca nu a dat-o afara si cere respingerea cererii. Ca probe aduce si ea martori.
Nici un martor nu are declaratia concreta, din punctul meu de vedere nu pot fi folosite ca probe.
Eu as respinge cererea pe motiv ca dolul nu a fost probat.
Voi ce ati face si de ce?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 08:14, 12 Octombrie 2009
Conform regulii generale, pentru a da naştere unui angajament valabil, acordul de voinţă al părţilor, consimţământul, trebuie să nu fie viciat, adică să nu fie dat din eroare, smuls prin violenţă sau surprins prin dol. Sancţiunea existenţei unor vicii de consimţământ este nulitatea relativă a contractului.
Este necesară existenţa unui consimţământ dat în deplină cunoştinţă de cauză, sens în care este de menţionat obligaţia generală de informare anterior încheierii contractului de vânzare-cumpărare. Deşi nu este precizată în Codul civil, obligaţia de informare s-a impus în practică, pe temeiul principiilor generale prevăzute de art. 970 C.civ.: convenţiile trebuie executate cu bună-credinţă; ele obligă nu numai la ceea ce este expres cuprins în ele, dar la toate urmările ce echitatea, obiceiul sau legea dă obligaţiei, după natura sa.
Executarea acestei obligaţii se impune anterior încheierii contractului pentru a asigura deplina lămurire a cumpărătorului, înaintea exprimării consimţământului, în caz contrar fiind în prezenţa dolului prin reticenţă ca motiv al vicierii consimţământului cumpărătorului dar, faţă de precizările user-ului, nici acest dol prin reticenţă nu poate fi dovedit. Dolul este foarte greu de probat în instanţă...;)
Ultima modificare: Duminică, 11 Octombrie 2009
Corina Capotã, Avocat
Dolul , viciu de consimtamant , trebuie sa fie important , incat sa opereze nulitatea relativa a contractului.
Insa , cum a amintit mai sus colega, actiunea in anulabilitate trebuie introdusa in termen de 3 ani de la exercitarii/descoperirii manoperelor dolosive.
Dolul principal(care cade asupra unor elemente esentiale ale actului juridic) conduce catre anularea actului , nu cel incident .
Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intarziere in dezbaterea succesiunii geogens geogens Sunt unicul mostenitor al matusii mele care a decedat in februarie (deci de 7 luni). Matusa a suferit de o boala psihica si a fost declarata din acest motiv ... (vezi toată discuția)
Nulitate relativa dol law_and_order law_and_order Buna ziua! am si eu o intrebare legata de o speta: reclamantul a facut o cerere de chemare in judecata prin care a cerut constatarea nulitatii absolute pentru ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare anulare ContSters266112 ContSters266112 Buna ziua, Care sunt sansele ca o batrana de 85 de ani sa obtina anularea unui contract de vanzare-cumparare incheiat acum 5 ani pe motiv de nebunie? Cum ... (vezi toată discuția)