avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Dupa 17 ani de casnicie reusita sunt nevoita sa divortez, deoarece sotul meu are o amanta de aproape un an si de 2 luni s-a mutat efectiv la aceasta. A deschis actiune de divort inventand motive aiurea, dar eu, la randul meu, am introdus actiune prezentand realitatea. Vom divorta, e clar, nu doreste sa pastreze copilul, asa ca ne-am inteles in legatura cu divortul. Problema se pune la partaj. Conform legii, cota parte e de 50% - 50%, stiu acest lucru. El are acte pentru o mostenire, banii respectivi i-am folosit in comun pentru amenajarea unei case, pe care am vandut-o si apoi, am cumparat un apartament de la parintii mei, cu contract de vanzare cumparare. Mentionez ca, in realitate, noi am platit alor mei costul unui apartament de 2 camere, iar actualul apartament, care va constitui obiectul partajului are 4 camere. Diferenta de pret, pe care nu am achitat-o, este considerata de catre parintii mei despagubire succesorala, deci eu am "mostenit" jumatate din apartament inainte de decesul alor mei. In apartamentul parintilor eu nu voi avea nici o pretentie, dupa decesul acestora, el revenind in totalitate fratelui meu. In acest sens am dat o declaratie in fata a doi martori, in care am specificat si faptul ca am primit mostenirea in avans. Nu am alte acte decat aceasta declaratie si as vrea sa stiu daca ea este valabila si daca in acest fel pot dobandi la partaj ceea ce mi se cuvine de drept. Eu as fi mostenit oricum jumatate din valoarea acestui apartament la succesiune. Raman fara nimic dupa 17 ani de casnicie?
Cel mai recent răspuns: MirelaZaharia , utilizator 15:22, 16 Noiembrie 2008
Aceasta prezumtie de contributie egala a celor doi soti (50%-50%) este una relativa , in sensul ca poate fi rasturnata prin proba contrara !
Astfel , dvs puteti utila orice mijloc de proba in vederea dovedirii faptului ca ati avut o contributie mai mare la achizitionarea acestui bun comun !
Daca minorul va fi incredintat dvs , sunteti indrituita a cere pensia de intretinere , care poate reprezenta 1/4 din veniturile ce au caracter de contuitate ale sotului !
Succes !B-)B-)B-)
Ultima modificare: Vineri, 14 Noiembrie 2008
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Declaratia aceea e la fel de valoroasa ca hartia igienica. (pact asupra unei mosteniri viitoare, interzis de lege).

Daca tot nu v-ati sfatuit cu nimeni la vremea cand ati facut-o, poate ca macar acum ar fi cazul sa va sfatuiti cu un avocat in afara forumului.
Aici nu se pot spune prea multe (din lipsa datelor esentiale, din dorinta avocatului respondent de a nu-si face prea destept tocmai adversarul de maine, etc. etc.). Aici se dau sfaturi care tin loc de plasture dezinfectant cand omul ar avea nevoie, de fapt, de-o interventie chirurgicala.
Da, Nico are dreptate.
Incercati sa obtineti informatii juridice in afara forumului intrucat avocatii nu au interesul de a divulga absolut tot ce stiu pe forum.Pentru a ajunge la un nivel de inalta pregatire profesionala e nevoie de multa munca si nu numai legea conteaza intotdeauna.

avocat Claudiu Lascoschi
Mentionez ca parintii mei mi-au daruit respectiva parte din apartamentul de 4 camere. Eu am dat declaratia pentru fratele meu din Noua Zeelanda, care nu ar fi fost de acord cu contractul de vanzare cumparare asupra unui apartament in care ar fi mostenit si el jumatate. In felul acesta, indiferent ce s-ar fi intamplat cu mine in timp, el era asigurat ca nimeni din familia mea (sot, copil) nu ar fi pretins dupa parintii mei nimic in apartamentul de 2 camere, pe care noi l-am achitat de fapt. Pot dovedi acest dar, chemandu-mi parintii ca martori?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj nedrept gabydo55 gabydo55 Va rog sa aveti rabdare si sa cititi scrisoarea, va rog din suflet sa ma ajutatisi sa-mi raspundeti sunt disperata. Am vreo sansa sa castig acest nedrept ... (vezi toată discuția)
Partaj complicat camelia_g camelia_g Părinţii mei au avut o casă care a fost demolată în anul 1984 şi ne-a fost repartizat cu contract de închiriere un apartament cu 4 camere în care am ... (vezi toată discuția)
Donatie sau vanzare- cumparare petrubogdsn petrubogdsn Buna seara. Va adresez o intrebare la care am primit multe raspunsuri, dar m-am gandit ca ma puteti ajuta cu un sfat mai bun. Tatal meu a mai fost insurat , ... (vezi toată discuția)