avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am accidentat un pieton pe trecere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am accidentat un pieton pe trecere

Salut, nu stiu daca incadrez bine discutia la aceasta rubrica... dar sper sa primesc totusi un raspuns.
Am accidentat astazi un pieton pe trecere, dar din fericire, a fost mai mult socul cazaturii, pietonul in cauza, neavand rani. L-am dus la spital, i s-a facut o investigatie dar nu s-a gasit nimic. O sa-l duc luni la o investigare mai amanuntita.
Din cate stiu eu, accidentele cu victime trebuie raportat la 112.
Ca sa zic asha, m-am inteles cu victima, oferindu-i o suma de bani, ca sa nu mai anuntam politia.
Am citit ca totusi ar trebui sa ma prezint la politie, dar ...va dati seama ca n-as vrea sa se afle, mai ales ca pietonul, in afara de o sperietura, nu a avut nimic. Dar era pe trecere.. si asta m-ar putea afecta.
Care sunt sanctiunile daca sa zicem un martor ar suna sa anunte el accidentul? Sau daca m-as prezenta eu sa-l anunt, dar nu as putea sa aduc pietonul, care dupa opinia mea, era impacat.

Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
tripmedia, utilizator
Cel mai recent răspuns: tripmedia , utilizator 18:58, 2 Martie 2012
daca politia nu afla, nu se intmpla nimic. Insa daca se sesizeaza accidentul, veti fi acuzat de fuga de la locul accidentului ceea ce este mai grav decit accidentul in sine (unde in mod sigur nu ar exista vatamare corporala si deci nici plingere prealabila).
Insa raul este facut, ori ca mergeti la politie ori ca nu o faceti, infractiunea este savirsita. anuntarea politiei va conta cel mult cel ca si circumstanta atenuanta, daca va fi cazul.
Increderea este oarba...
Inteleg atitudinea dvs. dar "victima" poate depune plangere in termen de 60 de zile de la producerea accidentului si atunci veti fi incadrat si la fapta de sustragere/parasire a locului accidentului.
[ link extern ] /
In cazul in care din accident au rezultat si victime, fie numai cu vatamari usoare, nu trebuie sa modificati pozitia vehiculului pina la sosirea echipajului de politie.
Daca victimele sint in stare critica, este obligatorie transportarea acestora de urgenta la o unitate sanitara de prim ajutor. In cazul in care nu puteti asigura dvs. insiva primul ajutor puteti cere sprijinul conducatorilor altor vehicule. Notati-va nr. de inmatriculare al vehiculului ce transporta ranitii.
Anuntati politia despre accident si natura lui la tel.112 ori prin intermediul altor conducatori auto.
Foarte important: NU PARASITI LOCUL ACCIDENTULUI fara incuviintarea politiei. Parasirea locului accidentului fara incuviintarea organelor de politie constituie infractiune si se pedepseste conform prevederilor legale cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
In cazul in care victima refuza (sunt cazuri in care victima e accidentata foarte usor si sufera vatamari corporale minore) sa considere evenimentul petrecut un accident de circulatie si pleaca de la fata locului inainte de sosirea organelor de politie, conducatorul auto trebuie sa se prezinte imediat la sediul politiei rutiere pentru declararea inprejurarilor producerii evenimentului.
In situatia in care conducatorul auto nu se prezinta la sediul politiei rutiere, iar victima se va prezenta ulterior la o unitate medicala ori la politie pentru a declara producerea accidentului de circulatie, conducatorul auto implicat in eveniment va fi cercetat pentru savarsirea infractiunii de parasire a locului accidentului fara incuviintarea politiei ori a procurorului.

[ link extern ] /
Sfat: mergeti si declarati accidentul la sectia ce amai apropiata de locul in care s-a produs acesta chiar daca v-ati "inteles" cu victima.
L.C.

[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
Laura Ciobeica, moderator
S-a rezolvar, va multmesc din suflet pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fuga de la locul accidentului alin_74 alin_74 Buna ziua, De curand am fost implicat intr-un eveniment rutier la o trecere de pietoni. Din cauza aglomeratiei am observat cu intarziere o persoana ce se ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez permisul? DaniDaniel DaniDaniel Buna ziua. Am accidentat usor cu oglinda un pieton in stare de ebrietate. M-am oprit si am insistat sa-l duc la spital dar pur si simplu nu a vrut. Dupa cateva ... (vezi toată discuția)
Accidentarea unei persoane care trecea prin loc nepermis claudelmai82 claudelmai82 Daca accidentez o persoana sub influenta bauturilor alcoolice, care trece pe loc nepermis, la ce infractiune ma incadrez? E posibil sa nu fiu trimis in ... (vezi toată discuția)