avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... coloane distributie caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

coloane distributie caldura

Daca un locatar, dintr-o asociatie de proprietari a izolat coloanele de distributie din apartamentul sau, poate fi micsorata cota de contributie?
Ce conditii trebuie sa indeplineasca izolarea tevilor de caldura pentru a putea fi micsorata sau eliminata cota de contributie pentru coloanele de distributie.
Cu cat se poate micsora aceasta cota daca izolarea respecta cerintele legale?
Multumesc, am analizat mai atent nota de consum global si lucrurile sunt clare. Nu poate un apartament cu 4 camere, fie el la parter si pe colt sa aiva cheltuielei mai mici cu coloanele decat decat cele cu 2 camere sau jumatate decat alt apartament cu 4 camere tot de la parter,sau de 3 ori mai putin decat alt apartament de la parter situat si el tot pe colt. Se pare ca mai sunt si alte greseli in nota de consum.
Voi cere firmei care ne face calculul sa refaca urgent toate notele de consum din aceasta iarna si in fuctie de raspuns, cel mai probabil vom apela la alta firma.
Lua-ti legatura cu firma care face calculul si intreba-ti acolo in ce consta reducerea!
Mai este posibil un lucru...si asta il vedeti din fisa lui personala (a celui de la parter cu 93 unitati echivalente):
- este posibil ca in lunile trecute (intr-una din lunile trecute) sa fi avut consum estimat mai mare decat consumase in mod real. In acest caz, atunci cand se vine cu indecsii declarati, cu citirea acestora, si se constata un consum regularizat mai mic decat cel estimat, acestui apartament unitatile echivalente puse in plus la estimare i se tin in cont si i se scad, in lunile urmatoare din consum, inclusiv din consumul pe tevile verticale.

Deci in primul rand uitati-va in fisa lui individuala de consum si observati daca are unitati echivalente in cont si apoi, daca nu are asa ceva, adresati-va firmei de calcul.
@elga50

Rationamentul este gresit. La coloane si parti comune, repartitorul se citeste lunar, nu exista estimari. Deci acolo nu poate fi vorba de vreo regularizare. Daca propietarul apartamentului avea din cine stie ce motiv de recuperat o suma la caldura aceasta trebuia sa apara explicit pe lista: caldura pe luna curenta - suma platita in avans din xx motive.
Domnule, ati putea fi atent un pic la ce naiba vorbesc eu aici?

Dau un exemplu!
Vrasazica, omului i s-a estimat in luna precedenta un consum de 350 unitati pe calorifere.
Impreuna cu spatiile comune si tevile verticale (citite si calculate ca atare pe baza repartitorului martor din subsol) care ar mai fi inca 150 unitati, ii rezulta in acea luna un consum estimat total de 500 unitati - estimat pentru ca are componenta individuala pe calorifere estimata.

In luna curenta vine cu citirea repartitoarelor si se constata ca are pe calorifere 150 unitati (reprezinta consumul lui real pe doua luni, cea trecuta si cea citita curenta) si pe tevile verticale 100 unitati, iar pe spatiile comune un consum de 20 unitati. Deci in total rezulta ca are in aceasta luna 270 unitati.
In consecinta se constata ca a consumat mai putin decat i s-a estimat.
Atunci, cele 350 unitati estimate si platite luna trecuta trec in contul lui, din acestea i se scade consumul citit de 150 unitati de pe calorifere si mai raman 200 unitati in cont, platite luna trecuta in avans.
In acest caz, ca sa se grabeasca ajungerea la zi din cele 200 ramase in cont, i se mai scad si cele 100 unitati de pe tevile verticale ale consumului curent.

In consecinta va ramane in cont pentru luna urmatoare cu 100 unitati din care i se vor mai scadea consumuri viitoare, iar in luna curenta va avea de plata numai cele 20 unitati de pe spatiile comune care nu fac obiectul acestor scaderi.

Dand deoparte cele 20 unitati obligatoriu de platit in luna curenta de pe spatiile comune se poate face operatiunea simpla de scadere din totalul unitatilor echivalente din luna curenta(mai mare deobicei, mai mic in cazul nostru) a totalului din luna precedenta:
250 - 350 = -100 unitati echivalente. Deci i-a mai ramas pentru lunile urmatoare 100 unitati care ii vor fi scazute din consumul pe calorifere, dar si, daca este cazul, din consumul pe tevile verticale, asa cum s-a procedat in luna curenta.

Asa se calculeaza regularizarile!
Nu are nicio legatura cu logica, ci este matematica pur si simplu!
Ultima modificare: Luni, 5 Martie 2012
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Calcul energie termica pentru apartamentele debransate dela sistemul centralizat marius61 marius61 Cum se calculeaza pentru un apartament debransat dela sistemul centralizat cota de energie termica si in ce lege este prevazuta calcularea. Mentionez, pe ... (vezi toată discuția)
Consum individual vs consum comun la incalzire cu repartitoare Micaly Micaly Buna ziua Va rog sa ma ajutati si pe mine sa inteleg cum se calculeaza incalzirea...cu repartitoare de costuri! Pe \"hartiuta\" de la firma de repartitoare ... (vezi toată discuția)
Calcularea consumului de energie termica pentru apartamentele debransate 1970 1970 buna ziua, 1.Va rog sa-mi spuneti cum calculez consumul de energie termica pentru un apartament debransat total. Mentionez ca apartamentul are o suprafata ... (vezi toată discuția)