avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua,

Am si eu o intrebare, in urma unei relatii care s-a terminat inainte cu o luna inaintea casatoriei si insracinata in 3 luni a rezultat un copil, care a fost recunoscut de catre tatal lui! Insa dupa cum spuneam nu am fost casatoriti, copilul are acum 5 ani si intreb daca are dreptul la pensie alimentara! Copilul poarta numele tatalui dar nu l-a vazut de cat de vreo 3 ori!

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: alicia_p , utilizator 16:10, 3 Martie 2012
Da, minorul de 5 ani are dreptul la stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea sa, insa daca tatal intelege sa nu contribuie material la cresterea si educarea acestuia, atunci este necesara formularea unei actiuni in acest sens.
Pensia se poate stabili in cuantum de max. 25 % din venitul realizat de tata sau raportata la venitul minim pe economie daca acesta nu realizeaza venituri.
Acest cuantum este valabil in situatia in care tatal nu mai are un alt copil in intretinere.
Pensia de intretinere se va stabili incepand cu data introducerii actiunii.
Actiunea este scutita de plata taxei de timbru.
Cereti in instanta si stabilirea domiciliului la dvs., alaturi de pensie de intretinere pentru minor, pentru a evita eventuale probleme viitoare.
Va multumesc din suflet! O zi buna si cat mai usoara!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara liana32 liana32 de ce acte am nevoie sa dau pe tatal copilului pt pensia alimentara si daca pot pot primi si din urma multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Pensie alimentara parinte fara venit mariamem mariamem Buna ziua. Am si eu o intrebare. As vrea sa divortez, am un copil de 8 ani cu sotul meu si bineinteles, copilul ar ramane cu mine in cazul divortului, ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ? -in timpul casatoriei Maranta Maranta Buna ziua. Suntem casatoriti de ani buni, avem un copil, dar sotul meu lucreza si are domiciliul stabil in alt oras. ( probabil si o alta viata ) Avand in ... (vezi toată discuția)