avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program de lucru, legal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program de lucru, legal

in contractul de munca sunt prevazute 8 ore de luni pana vineri cu un salariu de baza aferent. este mentionat ca orele lucrate in weekend sunt platite cu 100% dar pentru ca lucrez intr-o clinica medicala privata iar receptia trebuie acoperita 24 din 24 ore, sefa noastra a hotarat urmatorul program in ture: de exe. in martie avem de efectuat 11 zile de cate 12,5 ore; 3 zile de cate 10 ore si o sambata de 8 ore. avand in vedere ca cele 8 ore din ziua de sambata se dubleaza, mie imi ies 183,5 ore. spuneti-mi, va rog care este norma de ore pe care un angajat trebuie sa o indeplineasca intr-o luna? 168 sau 170 de ore? orele care depasesc aceasta norma, nu sunt cumva ore suplimentare si trebuiesc platite ca atare? mentionez ca am citit in Codul Muncii si am retinut ca dupa 12 ore lucrate este obligatorie odihna de 24 de ore ceea ce in programul nostru de lucru este incalcat 100%! dupa tura de 12, 5 ore de marti 6 martie de ex., miercuri trebuie sa lucrez 10 ore iar joi trebuie sa lucrez din nou, 12, 5 ore. tot in Codul Muncii scrie ca saptamanal trebuie sa i se acorde angajatului doua zile libere consecutiv. daca la noi se lucreaza si sambata din doua in doua saptamani, in cursul saptamanii nu ni se acorda cele doua zile libere consecutiv, nu ni se incalca drepturile si din acest punct de vedere?
pontajul insa este intocmit cu cate 8 ore in fiecare zi lucratoare drept pentru care aceste ore pe care noi le lucram in plus fata de norma de lucru lunare, nu apar si nici nu suntem platiti suplimentar. niciodata nu am semnat pontajul si nici nu exista o condica de prezenta din care sa rezulte cand vine fiecare la serviciu si cand pleaca.
mai mult de cat atat nu ni se permite sa mergem la toaleta sau sa mancam in timp[ul celor 8, 10 sau 12, 5 ore decat daca are cine sa ne tina locul! si pentru ca nu este angajat suficient personal, nu are cine sa ne tina locul. din aceasta cauza am inceput sa am reale probleme de sanatate atat cu vezica urinara si rinichii cat si cu ficatul si stomacul. in trei luni de cand lucrez in aceasta clinica medicala multinationala am slabit trei kilograme iar pofta de mancare, mi-a disparut!
va rog frumos sa-mi raspundeti la toate problemele mentionate mai sus si sa-mi spuneti ce pot sa fac in asa fel incat sa nu-mi pierd locul de munca!
va multumesc mult!
luena
Cel mai recent răspuns: lumifatu , utilizator 14:02, 4 Martie 2012
1. modificarea repartizarii timpului de munca trebuie continuta intr-un act aditional la munca .

2. timpul normal de munca este in functie de numarul de zile lucratoare dintr-o luna fara a afecta salariul de incadrare ... astfel , daca o luna are 21 de zile lucratoare aceasta inseamna 168 ore ..ceea ce depaseste acest numar de ore constituie munca suplimentara.

3. durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.

4. Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.
În practică, evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat se ţine de căre angajator prin intermediul foii colective de pontaj sau a condicii de prezenta.

5. Pentru incalcarea legislatiei cu privire la relatiile de munca, sanaytatea si securitatea in munca aveti posibilitatea sa sesizati ITM-ul si/sau Inspectia Muncii ori sa prmovati o actiune in instanta pentru recunoasterea dreptului pretins sau repararea prejudiciului cauzat.
lumifatu a scris:

pontajul insa este intocmit cu cate 8 ore in fiecare zi lucratoare drept pentru care aceste ore pe care noi le lucram in plus fata de norma de lucru lunare, nu apar si nici nu suntem platiti suplimentar. niciodata nu am semnat pontajul si nici nu exista o condica de prezenta din care sa rezulte cand vine fiecare la serviciu si cand pleaca.luena


Cu asta ati spus tot.DL. freeelis va pus la dispozitie toata legislatia care, dupa cum vedeti vine in contradictie cu ceea ce vi se intampla dvs la servici... legal e totul pe dos la clinica unde lucrati..dar de ce oare am sentimentul ca nu puteti face nimic?:(
inteleg ca in functie de nr de zile lucratoare dintr-o luna, nr de ore lucrate in total este diferit: 21 de zile, 168 de ore, 22 de zile, 176 de ore, etc.
dar atunci cand orele lucrate sunt impartite in mod inegal, se tine cont tot de nr total de ore din luna respectiva? 176 de ex., aferent lunii martie? sau se i-a o medie de 168 sau 170 de ore, dupa cum se calculeazain contabilitate?!?
la angajare am fost obligata sa semnez un document prin care eram de acord sa lucrez ore suplimentare...daca nu as fi semnat acea hartie, nu m-ar fi angajat. dar ca sa ma intelegeti bine, nu ma deranjeaza orele lucrate suplimentar, daca si sanatatea imi permite si daca as putea sa mananc macar o data pe zi in cele 12, 5 ore si m-as putea duce atunci cand organismul mi-o cere, la toaleta dar daca tot lucrez 10 sau 20 de ore in plus intr-o luna, sa-mi fie platite!
suntem nevoite sa fim prezente in receptie cu 5 minute inainte de ora 8 dar eu nu pot ajunge la 8 fara cinci la serviciu pentru ca trebuie sa-mi pun uniforma pe mine si ca sa cobor in vestiar si sa ma schimb imi 10 minute.aceste 15 minute petrecute in vestiar si in receptie inainte de inceperea lucrului propriu zis, nu apar nicaieri! programul din graficul de lucru intocmit de sefa noastra fiind de la ora 8 la ora 8 si jumatate.
daca in contractul meu de munca sunt trecute 8 ore de luni pana vineri, pot solicita sa lucrez conform contractului incheiat? am acest drept?
luena
Cred ca nu ati inteles .. numarul de zile lucratoare ale unei luni determina durata normala a timpului de munca , ceea ce este peste acesta durata se considera munca suplimentara situatie aplicabila chiar daca aveti un program inegal de munca ...

Intr-adevar, munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului,cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Stabilirea organizarii si functionarii unitatii reprezinta atributul exclusiv al angajatorului, iar programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.
Legiuitorul nu a prevazut in Codul muncii acordul sau consultarea salariaţilor pentru stabilirea programului de muncă şi a modului de repartizare a acestuia pe zile.
articolul 118 alin. 1 C.M. spune ca angajatorul poate stabili programe individualizate de muncã, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauzã. eu inteleg prin asta ca pot cere angajatorului sa respecte contractul incheiat cu mine, contract in care se specifica 8 ore pe zi de luni pana vineri. este gresit avand in vedere ca si in articolul mai sus trecut, se spune asta?
dar nu mi-ati raspuns la o intrebare: la calculul salarial, cate ore se iau in calcul, 168 sau 170?
oricum va multumesc pentru toate detaliile pe care mi le-ati dat. aveam nevoie de raspunsurile dumneavoastra desi recunosc ca sunt destul de bine documentata pe legislatia muncii, mai ales ca am trecut printrun proces de acest fel si pe data de 27 februarie a.c. am avut prima infatisare in cel de-al doilea proces de aceiasi natura.
nu stiu cat voi reusi sa schimb in mentalitatea angajatorului roman, ca este obligat sa-si respecte angajatii care ii aduc profit in firma dar si legislatia in vigoare dar nici nu ma pot abtine sa nu iau atitudine atunci cand imi sunt incalcate prea multe drepturi, in mod repetat.
luena

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare lumifatu lumifatu Lucrez intr-o saptamana de la ora 8.00 la ora 14.00 de luni pana joi iar vineri lucrez de la ora 8.00 la ora 20.30. dupa calculul meu de luni pana joi se fac ... (vezi toată discuția)
Legalitate program 12/24 - 12/48 Elena_Denisa Elena_Denisa Buna ziua, am nevoie de ajutor... in exprimare #-o Cum explic cuiva de ce nu e legal 12/24... si atat si ca trebuie sa fie 12/24, 12/48, va rog? (vezi toată discuția)
Spor pentru ore suplimentare steluta79 steluta79 Buna ziua, In firma mea, sunt 2 angajate, care lucreaza prin rotatie si sambata, cate 5 ore (o sambata - o salariata, a doua sambata - cealalta ... (vezi toată discuția)