avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Calitatea de membru fondator al unui ONG este ...
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Calitatea de membru fondator al unui ONG este incompatibila cu cea de judecator?

Stiu ca judecatorului ii este permis sa aiba doar calitatea de profesor in invatamantul superior, dar ii este permis sa fie si membru fondator pentru un ong? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alina Alina , Consilier juridic 13:59, 19 Martie 2012
Legea nr. 303/2004 (r1) din 28/06/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor prevede urmatoarele:
Art. 8. - (1) Judecătorilor şi procurorilor le este interzis:
a) să desfăşoare activităţi comerciale, direct sau prin persoane interpuse;
b) să desfăşoare activităţi de arbitraj în litigii civile, comerciale sau de altă natură;
c) să aibă calitatea de asociat sau de membru în organele de conducere, administrare sau control la societăţi civile, societăţi comerciale, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare ori financiare, companii naţionale, societăţi naţionale sau regii autonome;
d) să aibă calitatea de membru al unui grup de interes economic.

Nu vad sa existe stipulata vreo interdictie expresa pentru calitatea de membru fondator al unui ONG, atata vreme cat nu intra si sub incidenta art. 9, care stipuleaza:
Art. 9. - (1) Judecătorii şi procurorii nu pot să facă parte din partide sau formaţiuni politice şi nici să desfăşoare sau să participe la activităţi cu caracter politic.
Adica acel ONG sa aiba vreo activitate tangentiala domeniului politic.
Textul integral al legii il gasiti aici [ link extern ]
Eu cred totusi ca functia de magistrat nu este compatibila cu aceasta calitate de membru dintr-un ONG deoarece art. 8 lit. c din Lg 303/2004 face referire exact la acest lucru " administrarea sau control la societati civile".
In categoria societatilor civile intra si organizatiile non-guvernamentale (ONG)


Mult succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un magistrat poate fi membru fondator al unui ong? ares73 ares73 Ma poate lamuri cineva daca un magistrat poate fi membru fondator al unui ONG? Multumesc (vezi toată discuția)
Magistrat incompatibil flrn468 flrn468 Am o nelamurire. Exista incompatibilitate pe Legea 92 pe 1992, respectiv pe Legea 303 pe 2004 cu privire la magistrati care sunt membri fondatori intr-un srl ? ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitati privind personalului auxiliar de specialitate al instanþelor judecãtoreºti ºi al parchetelor de pe lângã acestea exuser exuser As avea on intrebare in legatura cu art. 77 din legea nr. 567 din 9 decembrie 2004 actualizata privind statutul personalului auxiliar de specialitate al ... (vezi toată discuția)