avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Citatie de la Serviciul de investigare a fraudelor
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Citatie de la Serviciul de investigare a fraudelor

Salutare tuturor.
Am o , sper , mica problema.
Am infiintat o societate comerciala in noiembrie 2007 si societatea are activitate, destul de putina dar are.

Azi am primit o citatie de la Departamentul de investigare a fraudelor - IJP , in care nu e specificat absolut nimic la calitatea in care sunt citat sau cauza.
Mentionez ca nu are nici Numar la "Dosar penal nr.: ___" fiind trecut F.N(fara numar).

Este trecut doar sa ma prezint pe data de 17 cu CI si Evidenta contabila Ipentru anuarie - Octombrie 2008.

As dori daca a mai primit cineva asa ceva sa-mi spuna la ce sa ma astept, care ar fi cauzele, sau orice alte informatii utile.
Din informatiile pe care am reusit sa le adun pana acum am inteles ca e foarte posibil sa fi fost facuta o reclamatie.
Sincer sa fiu, nu vad de unde ar putea veni aceea reclamatie pentru ca nu am facturi restante sau alte chestii.
Varianta a doua , care mi se pare cea mai plauzibila, este cea in care un furnizor/client a depus bilantul, si apare o factura la el, emisa de/catre firma mea, si care nu a fost declarata de mine.
Am spus ca aceasta ar fi cea mai plauzibila varianta deoarece, cand am inregistrat firma , am primit informatii, tind acum sa cred - proaste, legate de termenele depunerii bilantului.
Pana acum cateva zile eram convins ca bilantul se depune anual, insa acum ca am inceput "pregatirile" pentru depunerea lui, am aflat ca de fapt termenul de depunere ar fi fie de 3 luni, fie de 6 luni, fie de 150 de zile. Nici nu mai stiu ce sa mai cred. Asa zisa "contabila" cu care am discutat acum mi-a spus ca ar fi de 6 luni si ca am intarziat mult.

Va rog sa sa ma sfatuiti cu ce ar trebui sa fac, ce ar trebui sa am la mine si daca e nevoie sa i-mi iau un avocat cu mine cand ma prezint acolo ...

Mi s-a mai spus ca poate fi un "control de rutina prin sondaj", dar ... cum au mai zis si altii, am primit citatie direct de la Departamentul Antifrauda, ceea ce inseamna ca este ceva mai grav ...

Sunt putin cam speriat, tinand cont ca e primul "control" sau ce o fi ....

Multumesc tutoror pentru timpul acordat si pentru raspunsuri.

Salutare,
Lucian Andreiu
Cel mai recent răspuns: gaby.gunter , utilizator 23:09, 1 Decembrie 2008
A, si mai revin cu o intrebare, mai mult din curiozitate si pentru cultura mea generala. In cazul in care in citatie nu este specificata cauza pentru care sunt chemat si nici postura in care sunt chemat, poate fi ... declarata "eroare de procedura" sau cum se numeste?
Si, am nevoie de avocat ca sa ma prezint acolo sau pot sa ma duc singur?
Deocamdata mergeti sa aflati despre ce e vorba...
Nu e scris nr dosar deoarece nu e nici un dosar deschis; ei raspund la reclamatia dnei in aceasta faza - si nu s-ar putea spune ca sunteti parat. .
Nu cred ca e cazul sa mergeti insotit de avocat, dar un avocat nu e cam nicaieri de prisos – pt mai multa "linistire”, eventual consultati unul si aflati cam despre ce poate fi vorba si cam ce ar trebui sa spuneti. Si chiar incheiati un contract de asistenta pt problema respectiva.
Oricum, un avocat nu strica in asemenea situatii..
O zi buna!
Citatia trebuie sa cuprinda urmatoarele mentiuni:
a) denumirea organului de urmarire penala sau a instantei de judecata care emite citatia, sediul sau, data emiterii si numarul dosarului;
b) numele, prenumele celui citat, calitatea in care este citat si indicarea obiectului cauzei;
c) adresa celui citat, care trebuie sa cuprinda in orase si municipii: localitatea, judetul, strada, numarul si apartamentul unde locuieste, iar in comune: judetul, comuna si satul, in citatie se mentioneaza, cand este cazul, orice alte date necesare pentru stabilirea adresei celui citat;
d) ora, ziua, luna si anul, locul de infatisare, precum si invitarea celui citat sa se prezinte la data si locul indicate, cu aratarea consecintelor legale in caz de neprezentare.
e) ca partea citata are dreptul la un aparator cu care sa se prezinte la termenul fixat;
f) ca potrivit art. 171 alin. 2 si 3 apararea este obligatorie, iar in cazul in care partea nu isi alege un aparator, cu care sa se prezinte la termenul fixat, i se va desemna un aparator din oficiu;
g) ca partea citata poate, in vederea exercitarii dreptului la aparare, sa consulte dosarul aflat la arhiva instantei.
Multumesc pentru raspuns Domnule Elis. Deci sa inteleg ca in conformitate cu punctul b:

b) numele, prenumele celui citat, calitatea in care este citat si indicarea obiectului cauzei;

este o eroare de procedura/lipsa de procedura sau cum s-o mai numi?
Deoarece nu este trecuta nici obiectul cauzei nici calitatea in care sunt citat.
Daca da, cu ce ma avantajeaza acest lucru?
Din cate am inteles pot sa refuz verificarea datorita acestui lucru. Daca asa este, este bine sa o refuz?
Banuiesc ca daca as face acest lucru ar deveni ceva de genul "lasa ca-ti arat eu tie lipsa de procedura", din partea inspectorilor de acolo. Si stiti cum se zice: "Garda, chiar daca nu ai, i-ti gaseste!"
Intr-adevar m-ar avantaja daca as pune in intarziere aceasta verificare, deoarece as avea timp sa depun bilantul si asa as fi sigur ca nu sunt cu nimic in neregula .... desi .. cum am mai spus .. "daca nu ai .. i-ti gaseste".
Ce puteti sa ma sfatuiti?

Multumesc inca o data de raspunsuri, sunt placut surprins de promptitudinea raspunsurilor si deinteresul avocatilor/consilierilor juridici si al celorlalti de a oferi o parte din timpul lor liber, gratuit. E de admirat.
Nimic nu va opreste sa contestati citatia... si nimeni nu va poate sfatui, pe forum, sa refuzati sau sa mergeti cu actele – pt ca nimeni nu isi permite sa isi asume o asemenea raspundere fara a vedea ce documente aveti si cum sunt acestea inregistrate si arhivate – faceti cum credeti ca e mai avantajos pt dv.

Daca totusi veti da curs citatiei, comisarii nu vor fi interesati atat de mult de inregistrarea bilantului la Finante (daca cel pt anul 2007 e depus, mai ales). In plus, pt bilantul pe care ar fi trebuit sa il depuneti pt perioada 1.01.08-30.06.08 e probabil sa platiti amenda. Comisarii vor fi interesati, eventual, daca ati depus la organul fiscal declaratiile privind impozitele si taxele datorate bugetului de stat pt perioada cercetata; ii poate interesa daca suma care figureaza, scriptic, la contul "Casa” exista si faptic; sa nu aveti plati in numerar mai mari de 5000 lei in acceasi zi; ii poate interesa daca respectati sediul social declarat; daca facturile de cumparare au inscrise numarul masinilor care au efectuat transportul de la furnizor la beneficiar, numele delegatului... (m-am referit aici la Garda Financiara).
Pana la urma, v-au citat cei de la Garda Financiara sau cei de la Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF), pt ca sunt 2 institutii diferite, a doua ocupandu-se cu verificarea fondurilor europene etc. (apara interesele financiare ale UE).
Am inteles ca citatia vine de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, care are mai multe compartimente, intre care unul se ocupa (printre altele) de cercetarea inselaciunii in conventii (probabil aici a ajuns reclamatia dnei respective), infractionalitatea societatilor comerciale... (aici, daca actele sunt in regula si banii aceia ii veti rambursa femeii cu PC-ul: scriati ca faceti plata... nu vad ce ar putea fi in neregula, pt ca nedepunerea bilantului in termen nu constituie neaparat o infractiune in acest caz)
Departamentul pentru Lupta Antifrauda – DLAF asigura protectia intereselor financiare ale UE in RO. Departamentul are atributia de control al fondurilor comunitare, fiind coordonatorul national al luptei antifrauda – si nu cred ca e cazul...
Garda Financiara este institutie publica de control, cu personalitate juridica, care exercita controlul operativ si inopinat privind prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte din domeniul economic, financiar si vamal, care au ca efect evaziunea si frauda fiscala, organizata ca organ de specialitate al administratiei publice centrale in subordinea Ministerului Economiei si Finantelor - Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Alte discuții în legătură

Neplatitor tva emite facturi cu tva. DinuCristina DinuCristina Buna ziua Va rog respectuos sa ma ajutati in urmatoarea problema extrem de complicata . Ce trebuie facut pentru a indrepta greselile facute la o ... (vezi toată discuția)
Tva lunar sau trimestrial? adrianaungvari adrianaungvari Buna ziua, Societatea in cauza are ca si obiect de activitate principal-dezoltare imobiliara.Are in decembrie 2010 construit si receptionat un bloc de ... (vezi toată discuția)
Dizolvare & lichidare radulucian 22 radulucian 22 Va rog un articol si despre Dizolvare daca se poate si lichidare. In timpul acesteia se pot face incasari si plati stiu, dar nu stiu daca intre dizolvare ... (vezi toată discuția)