avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obtinere tutela minor / incredintare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obtinere tutela minor / incredintare

Buna ziua!

As dori sa stiu in ce conditii se poate obtine tutela unui minor. Eu si tatal copilului minor in varsta de 10 ani ne-am despartit cand copilul avea 3 ani si jumatate. De atunci pana in prezent am locuit in aceeasi casa pentru a nu-l priva pe copil de ambii parinti. Casa in care am locuit pana acum nu este a niciunuia dintre noi (parinti). Eu in schimb am o casa cu 4 camere iar tatal copilului nu are nicio proprietate. De asemenea, eu urmeaza sa ma casatoresc in aceasta vara si eu si viitorul meu sot vom mai cumpara o locuinta cu 3 camere probabil.
Un alt aspect este educatia. Tatal copilului nu are terminate studiile medii, in timp ce eu am studii superioare (atat eu cat si toata familia mea) - tatal fiind muncitor calificat, eu fiind profesoara, director de institutie. Cat despre partea financiara, doar eu ma ocup de acest aspect, tatal contribuind cu maxim 100 de RON pe luna.
Copilul si tatal se inteleg bine si singurul motiv pentru care as dori sa obtin tutela este pentru ca tatal refuza sa-i facem pasaport copilului si copilul isi doreste sa mergem in strainatate in vacante, mai ales ca bunicii copilului locuiesc in SUA, iar copilul isi doreste mult sa-si viziteze bunicii. Exista vreo sansa sau asteptam sa implineasca copilul 18 ani?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:29, 5 Martie 2012
Puteti cere acordul instantei de tutela ( judecatoria de care apartineti cu domiciliu) ca minorul sa mearga in vacantele de vara la bunici, hotararea ce se va pronunta va tine loc de acordul scris al celuilalt parinte sau, puteti cere ca domiciliul copilului sa se stabileasca la dvs (acolo unde veti locui ), ca numai dvs sa va exercitati autoritatea parinteasca si sa primiti pensie de intretinere daca celalalt parinte nu contribuie cu cat ar trebui la intretinerea copilului.
Daca se va hotari ca numai dvs veti exercita autoritatea parinteasca, in baza hot ii faceti copilului pasaport, aplicati pt viza si iesiti din tara
Daca se va hotari ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de ambii parinti in comun, expuneti in acelasi proces ca baiatului nu i se permite vizita la bunici , cereti acordul instantei
dvs. solicitati exercitarea autpritatii parinesti exclusiva , nu tutela....Copilul este din afara castoriei? aveti vre-o hotarare judecatoreasca de incrdintare?

pentru ca, daca aveti puteti iesi direct cu copilul din tara. daca nu trebuie sa promovati si sa solicitai si suplinirea acordului tatalui pentru a scoate copilul din tara
Eu cred ca doriti sa solicitati stabilirea domiciliului minorului la dvs.
Incercati sa va angajati avocat pentru a deschide proces si veti avea foarte probabil castig de cauza daca va judecati bine.
Sunteti divortati? Nedivortati? Necasatoriti? Tatal minorului ce doreste?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie copil aser aser Va rog sa-mi spuneti daca am primit custodia copilului meu prin hotarire judecatoreasca ,pot pleca din tara cu copilul numai cu acordul dat de tatal ... (vezi toată discuția)
Scoaterea copilului minor din tara marinela0488 marinela0488 imi pot scoate copilul minor din tara avand in vedere ca am hotararea judecatoreasca definitiva prin care imi este incredintat mie mama lui? (vezi toată discuția)
Pasaport minor sub 14 ani elenna9 elenna9 Pentru existenta tatalui,in certificatul copilului meu(trecut printr-o hatarare judecatoreasca),as avea nevoie si de acordul lui.De ceva timp imi spune ca ma ... (vezi toată discuția)