Va rog sa impartasiti cu mine, parerile dvs legate de urmatorul subiect:
Sotia mea a fost transferata in cadrul aceleiasi societati dintr-un post in altul, cu caracter operational, de dispecerat unde lucreaza ture de noapte in regim 12/24, cu un nivel inalt de stress.
Pe parcursul lunilor in care a lucrat in acest post, au aparut afectiuni, legate de factorii de stress prezenti in noul post, consecintele legate de starea de sanatate fiind relevate in acte medicale legale.
Intrebarea mea este, avind in vedere cele prezentate, si recomadarea medicului pt schimbarea postului, putem face o cerere la Directorul Dept. respectiv De[pt resurse umane pt mutarea intr-un alt post cu nivel de stres mai redus? Este aceasta cerere legala vis a vis de Codul Muncii? Care sunt riscurile?
1. Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod. (art.48 C.mun.)
2. In acest sens, modificarea temporară a locului şi felului muncii, fără consimţământul salariatului, ca măsură de protecţie a acestuia, se întemeiază de regulă pe starea sănătăţii salariatului respectiv.
3. Decizia unilaterală a angajatorului, prin care se modifica locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, ca măsură de protecţie a salariatului, trebuie să cuprindă următoarele menţiuni obligatorii: perioada pentru care decizia produce efecte juridice, chiar prin indicarea unui termen incert, ca, de exemplu, vindecarea sau ameliorarea bolilor de care suferă angajatul în cauză, problemele de sănătate ale salariatului şi recomandările formulate de medicul de medicină a muncii, ce au fost avute în vedere la emiterea unei astfel de decizii.