avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... natura juridica a termenului de la art.26
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

natura juridica a termenului de la art.26

solicit opinii specialistilor cu privire la natura juridica a termenului de la art.26, prescriptie sau decadere? va rog cu argumente
art.26 lege 230/2007: Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia.
Conform art. 103 C.pr.civ. neexercitarea oricarei cai de atac si neindeplinirea oricarui alt act de procedura in termenul legal atrage decaderea.
Din punctul meu de vedere in situatia prezentata de dvs. este o decadere.
Aceasta este o sanctiune care determina stingerea unui drept procedural care nu a fost exercitat in termenul prevazut de lege. Conform doctrinei juridice conditiile de existenta ale decaderii sunt: existenta unui termen imperativ care sa oblige exercitarea unei cai procedurale in interiorul acestuia; neexercitarea dreptului in interiorul termenului; inexistenta unei derogari exprese de la sanctiunea derogarii.





@eugen82
Este absurd sa iei o hotarare contrara legii, dar se intampla foarte des, fapt ce a si creat haosul din asociatii. Multi locatari au impresia ca adunarea generala poate lua orice decizie, inclusiv daca nu te ai bine cu presedintele, sa fii evacuat din bloc. Este o placere sa ajungi in instanta!
Se pare ca legiuitorul s-a mai desteptat in proiecul legii asociatiilor de proprietari: " Daca o hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari este contrara legii.......,aceasta este nula de drept"
@lucian huzum: dispozitiile art.103 alin.1 C.pr.civ. nu sunt aplicabile în speta.
Aceste dispozitii au ca obiect un drept procedural subsecvent sesizarii instantei de judecata, printre care si caile de atac apel, recurs.
Nu confundati formularea "pot ataca.." cu o cale de atac procedurala, caci aceasta formulare priveste sesizarea instantei, introducerea cererii, atacarea hotaririi ad.gen nu este o cale de atac procedurala.
Alte argumente? decadere sau prescriptie?

@LocatarB : va rog , care este noul text in proiectul de lege? multumesc anticipat.
Personal consider formularea din legea 230 aberanta.
Cum poti dovedi ca hotarare s-a luat la o data anume?
Nu discutam de oamni cinstiti pentru ca in acest caz nu se ajunge in instanta. Se discuta "in scara blocului" si se ajunge la un acord.

Daca ai de-a face cu un grup de oameni incorecti acesta formulare le permite sa ia orice hotarare si sa o afiseze dupa trecerea termenului de contestare sau, pur si simplu sa pretinda ca au afisat-o la o data convenabila lor.

Incercati sa gasiti o cale de a dovedi ca mint. Sa spunem ca gasiti cativa vecini care sa declare contrariul. Cei necinstiti vor fi mai multi si cum va putea hotari judecatorul cine spune adevarul si cine nu.

Sa speram ca se adopta noua lege si scapam de aberatii.

Corect ar fi sa se elimine termenul de 45 de zile pentru contestare, ramanand prescriptia civila de 3 ani pentru prejudicii.
@eugen82
Proiect -Lege privind infiintarea, organizarea...art.42 (1)

Alte discuții în legătură

Termenul în care se poate cere anularea hotarârii asociaþiei de proprietari: termen de decãdere sau de prescripþie? eugen82 eugen82 Va rog o opinie referitor la termenul de 45 de zile in care poate fi atacata hotarirea ad.generale a asociatiei de proprietari de la art.26 legea 230/2007: ... (vezi toată discuția)
Prescriptie extinctiva, exceptia tardivitatii contestatiei machis machis În art.23 al.2 din OG 26/2000 privin asociaţiile şi fundaţiile, se prevedede faptul că hotărârile adunării generale pot fi atacate în justiţie de ... (vezi toată discuția)
Neconstitutionalitatea art 26 din legea nr. 230/2007 . efecte eugen82 eugen82 Prin decizia Curtii Const. 670/2011 art.26 legea 230/2007 a fost declarat neconstitutional , astfel: \\"[i]1. Admite excepţia de neconstituţionalitate a ... (vezi toată discuția)