avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... sistem supraveghere parti comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

sistem supraveghere parti comune

S-a achizitionat in numele asociatiei de proprietari și s-a montat un sistem de supraveghere de conducerea asociației In partile comune respectiv hol parter si lift
Aceasta s-a facut fara nicio hotarare a asociatiei de proprietari. Mai mult de cat atat consider ca achizitionarea unui sistem de supraveghere trebuia facut cu acordul exclusiv al tuturor proprietarilor, pentru ca nicio majoritate si nicio lege nu poate obliga intr-un stat de drept un cetatean sa devina proprietar a ceva ce nu doreste.
Consider ca este ilegala actiunea reprezentantilor asociatilor, un abuz prin faptul ca s-au folosit fondurile asociației, fara acordul proprietarilor, s-a montat pe domeniu privat (spatiu comun cote indivize) si se consuma energie electrica din partile comune ale asociatiei.
Am solicitat conf. art. 10 ecplicatii si documente. Am fost refuzat. Am sesizat comisia de cenzori, care mentioneaza ca totul este legal.
Doresc sa stiu cui sa ma adreseze cu privire la aceste abuzuri.
De asemenea cui trebuie sa ma adresez cu privire la un control financiar al asociatiei de proprietari?
Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
rlau_ro, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:53, 20 Octombrie 2012
In felul acesta puteti extinde supararea si la nivelul bancilor sau magazinelor ca va incalca dreptul la viata privata de vreme ce sunteti monitorizat, singur sau insotit de prietena, de cum le treceti pragul.
Dv. nu va incalca nimeni dreptul la intimitate deoarece nu v-a montat o camera de luat vederi in spatiul exclusiv privat.
Holul blocului este proprietate privata comuna, acolo unde ma tem ca nu puteti invoca dreptul la intimitate, iar prietena dv. cu atat mai putin.



rlau_ro a scris:

Daca o adunare generala nu va tine cont de parerea tuturor proprietarilor atunci se incalca

ARTICOLUL 26 din Constitutia Romaniei
(1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.
(2) Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.

Pot sa spun ca iar aveti dreptate si ca articolul citat este menit sa ocroteasca, sa respecte, sa apere...
Dar asociatia de proprietari nu prea este o autoritate publica, ci o organizatie non-profit prin care proprietarii s-au asociat pentru a administra si gospodari mai usor condominiul in care-si au locuintele. Asociatiile de proprietari functionand pe baza legii 230/2007 si HG 1588/2007, chiar respecta si ocroteste viata membrilor sai si a familiilor acerstora (conf. art. 26 citat de dv)
Persoana fizica are dreptul sa dispuna..., dar vedeti ca dupa virgula se spune ca nu trebuie sa incalce drepturile si libertatile altora. Cei mai multi cred ca vor sa beneficieze de aceasta a doua parte, adica sa fie mai siguri ca alte persoane nu le incalca dreptul lor (de a intra si iesi din bloc fara teama), libertatea lor (nu-i agreseaza in holul blocului), ordinea publica (scandaluri in bloc si distrugeri ale acestuia), bunele moravuri (reguli de conduita, care s-au conturat in constiinta societatii si respectarea carora s-a impus cu necesitate, printr-o experienta si practica indelungata).

Asa ca citatul din Constitutia Romaniei are scopul de a reglementa ocrotirea omului si nu ascunderea unor actiuni impotriva omului.



Nu imi exprim nicio suparare, si inca odata nu ma intereseaza ce fac bancile pe proprietatea lor, pe mine ma intereseaza ce se intampla pe proprietatea mea. Pe proprietatea privata comuna unde fiecare deține cote de proprietate, o majoritate nu poate face ce vrea impotriva unei minoritati. Legea asociațiilor de proprietari acorda dreptul majoritatii in cazul elementelor indispesabile ale clădirii cu privire la reparatii. Motivatiile de securitate sunt false, sistemul de supraveghere nu impiedica infracțiunea. In schimb se pot obține informatii cu cine nu este acasa, cu programul de intrare si iesire din casa…
Drepturile cu privire la viata privata legate de sistemele de supraveghere sunt date de Legea 333/2003 precum si de Legea Lege nr. 677 din 21 noiembrie 2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor
In aceste legi veti intelege mai bine, poate, care e treaba cu drepturile la viata privata. Chiar si in cazul camerelor publice sunt reguli clare la felul in care sunt plasate, respectiv se interzice sa se filmeze zone private, inclusiv scari ale blocurilor etc.

adriantot a scris:


Persoana fizica are dreptul sa dispuna..., dar vedeti ca dupa virgula se spune ca nu trebuie sa incalce drepturile si libertatile altora. .


Intr-adevar e virgula aceea de care mentionati. Eu daca nu doresc sa fie plasate camere de supraveghere este dreptul meu de a dispune si de a-mi proteja viata privata si nu incalc dreptul nimanui. Persoana care vrea sa puna camere de supraveghere are dreptul sa dispuna asupra ei, dar prin asta imi incalca dreptul la viata privata. In plus daca cineva invoca chestiuni de „securitate„ eu pot invoca dimpotriva, ca prin filmari mi se poate afla programul exact cand nu sunt acasa pentru a primi o spargere…
Oricum multumesc tuturor celor care au participat la acest topic, m-ati ajutat sa sap prin legislatie, si chiar sa consult juristi, care m-au convin ca printr-o instanta de judecata pot obtine derptate, inclusiv daune materiale si morale.
Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2012
rlau_ro, utilizator
"reglementeza"= stabileste! Raportandu-se la ce? la Adunarea Generala si hotararile ei!
Cine reglementeaza? Ce vreti sa spuneti?

Alte discuții în legătură

Sistem de supraveghere video ContSters61266 ContSters61266 in ultima sedinta a adunarii generale, presedintele a adus pe ordinea de zi si propunerea de a fi montat un sistem de supraveghere video la intrarea in scara, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua o întrebare dorim sa montam 3 camere video la bloc ... Valentin94 Valentin94 Buna ziua O întrebare dorim sa montam 3 camere video la bloc la intrare2 și una în lift(acte de vandalism se petrec).Care este ... (vezi toată discuția)
Conditii pentru instalare camera video scara blocului cospreda cospreda Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti in ce conditii se poate monta o camera video de supraveghere in scara blocului? La o asociatie de prorpietari e ... (vezi toată discuția)