Va rog pe aceasta cale sa ma sfatuiti, daca se poate in urmatoarea problema:
-intre mine si sotia mea exista deja o stare puternic tensionata de mai multa vreme;
-socrul meu a provocat un accident auto, soldat cu decesul sau si al altei persoane si cu vatamarea corporala grava a copilului nostru minor, care a fost pe punctul de a-si pierde viata;
-a fost deschis un dosar de urmarire penala, aflat inca in faza de cercetari a Politiei Rutiere;
-sotia mea si familia ei nu au vrut niciodata sa recunoasca ca socrul a provocat accidentul;-
-vazand ca sotia mea tot spune ca ea nu mai stie daca vrea sa mai fie casatorita sau nu si ea si familia ei nici nu vor sa discutam deschis problema accidentului, m-am constituit parte civila in cadrul dosarului penal, pentru a primi niste raspunsuri oficiale si a obtine niste despagubiri pe care sa le folosesc in interesul copilului;
-sotia mea a introdus cerere de divort prin care solicita sa i se incredinteze in mod exclusiv autoritatea parinteasca;
-am inteles ca autoritatea parinteasca se intinde si asupra bunurilor copilului si presupune si dreptul de a-l reprezenta din punct de vedere legal;
In ipoteza in care ei i se incredinteaza exercitarea autoritatii parintesti in exclusivitate si ma astept apoi ca ea sa-mi blocheze cererea de despagubire formulata pentru vatamarea corporala a copilului, as putea intreprinde ceva in prealabil pentru ca acest lucru sa nu se poata intampla?
Vinovatia sau nevinovatia in cazul accidentului nu o decide sotia sau rudele ci o instanta judecatoreasca.
Procesul dus de sotie impotriva soc. de asigurari are ca subiect accidentul in sine ?? Chiar daca socrul a fost vinovat si nu a fost sub influenta bauturilor alcolice soc. trebuie sa plateasca.
Avand in vedere cele prezentate de dvs. referitor exercitare autoritate parinteasca, daca nu cadeti de acord ca ambii parinti sa exercite in mod egal autoritatea, justitia o sa decida.
Eu vreau sa duc procesul impotriva societatii de asigurari, ea nu cred ca intentioneaza deloc, deoarece din cate am inteles, avand in vedere felul cum s-a produs accidentul, asiguratorul va putea face regresie impotriva mostenitorilor socrului...
Avand in vedere pericolul regresiei, cred ca ea va face tot posibilul ca sa ma blocheze...
D-le ,, Ujiman'' ,d-voastra vreti de fapt sa obtineti si sa administrati in folosul copilului d-voastra ,,despagubirea de la societatea de asigurari'' si /sau ,,o parte din mostenirea de la bunicii sai" ? Asta e miza?Credeti ca sotia d-voastra nu doreste tot ce este mai bine pentru copilul, ei mai ales ca a fost victima unui accident produs chiar de propriul tata ?Sunteti parte comuna cu sotia in procesul cu firma de asigurari? Accidentul de care vorbiti este regretabil si iata ca in continuare produce consecinte.Una este chiar posibila destramare a casniciei d-voastra.Puneti-va un moment in locul mamei copilului d-voastra.Daca tatal d-voastra ar fi facut aceasta fapta cum ati fi reactionat ?
Revenind la problemele ridicate eu va recomand sa apelati la un mediator si prin parcurgerea procedurii de mediere este posibil sa primiti raspunsurile care va framanta si eventual sa divortati amiabil,sa stabiliti un plan parental adecvat interesului real si superior al copilului d-voastra,sa va ,,reparati''poate relatia de comunicare cu sotia si familia ei tot in interesul copilului etc.Daca la trauma accidentului mai adaugati si trauma divortului,procesele de daune,un proces de partaj etc. va asteapta vremuri grele si nu sunteti de invidiat.
Dovediti-va buna credinta fata de mama copilului d-voastra dar si interesul onest pentru viitorul copilului incercand rezolvarea pe cale amiabila.
Daca nu ,luati-va un avocat si la ,,lupta''!
eu nu am inteles ceva cu divorturile astea in romania, mamele au prioritate la custodia copiilor ? si la autoritatea parinteasca ??!??!!
dece sa nu ramana copilul la tata si mama sa fie exclusa din autoritatea parinteasca ( cel putin temporar) pe motivul Conflictului de Interese in procesul penal pentru accident
si cel putin pana la rezolvarea procesului custodia si autoritatea parinteasca sa ramana tatalui
mai mult daca mama copilului incearca intradevar sa anuleze actiunea deschisa de dvs ca si parte civila pentru copilul dvs puteti folosi aceasta ca si proba ca nu este in masura sa actioneze ca si autoritate parinteasca acctionand impotriva intereselor acestuia
dat fiind sistemul din romania si pctul d emai sus ar trebuii aplicat oarecum retroactiva unei alte decizii in favoarea acesteia, se poate inainta o cerere ca aceasteia sa ii fie retrasa
autoritatea parinteasca de la bun inceput datorita conflictelor de interese,
Sau sa nu i sa permita folosirea acesteia in procesul penal pentru accident
poate ne ajuta un avocat cu mai multe lamuriri despre cum s-ar putea face cele prezentate mai sus
Copilul se constituie parte civila in procesul penal, prin reprezentantul legal (tata sau mama). Apoi, procesul penal isi va urma cursul, interesele civile ale minorului fiind ocrotite chiar si din oficiu. Bineinteles, va fi introdus si asiguratorul RCA in proces. Mai jos, textul relevant din Codul de procedura penala:
Art. 17 - Exercitarea din oficiu a actiunii civile
Actiunea civila se porneste si se exercita si din oficiu, cand cel vatamat este o persoana lipsita de capacitate de exercitiu sau cu capacitate de exercitiu restransa.
In acest scop, organul de urmarire penala sau instanta de judecata va cere persoanei vatamate ca, prin reprezentantul sau legal, ori, dupa caz, persoanei care ii incuviinteaza actele, sa prezinte situatia cu privire la intinderea pagubei materiale si a daunelor morale, precum si date cu privire la faptele prin care acestea au fost pricinuite.
Instanta este obligata sa se pronunte din oficiu asupra repararii pagubei si a daunelor morale, chiar daca persoana vatamata nu este constituita parte civila.
Art. 18 - Sustinerea actiunii civile de catre procuror
Procurorul poate sustine in fata instantei actiunea civila pornita de persoana vatamata. Cand cel vatamat este o persoana lipsita de capacitate de exercitiu sau cu capacitate de exercitiu restransa, procurorul, cand participa la judecata, este obligat sa sustina interesele civile ale acesteia, chiar daca nu este constituita parte civila.
Custodie unica
bianca2018
Sunt in proces de divort. am doi copii cu el, fata are 5ani si 5luni si baiatul 6 luni. vreau sa stiu cum pot obti ne custodie unica . el a plecat de 10 luni ... (vezi toată discuția)