Am si eu o nelamurire: daca in contractul de comodat incheiat ca PFA, se specifica faptul ca trebuie sa suport "cheltuielile de reparatie si orice alte cheltuieli care rezulta din utilizarea imobilului", mai este necesar sa mentionez in ce procent sau se subintelege, pentru a justifica deducerea unui procent din cheltuielile de intretinere? (este vorba despre un imobiil folosit in comun de catre mine ca PFA si proprietar - eu folosesc o incapere din respectivul imobil)
Deducerea cheltuielile de intretinere nu se poate deduce 100% pentru ca imobilul este folosit in comun cu proprietarul. Se poate deduce proportional cu suprafata folosita de de PFA.
Nici nu vreau sa deduc cheltuielile 100%. Vreau sa deduc exact pe suprafata pe care o utilizez (dupa cum am spus deja mai sus). Insa, am nevoie sa stiu daca se poate in baza clauzei pe care am citat-o mai sus sau daca trebuie sa mentionez explicit procentul.
alina851 a scris: trebuie sa suport "cheltuielile de reparatie si orice alte cheltuieli care rezulta din utilizarea imobilului", mai este necesar sa mentionez in ce procent sau se subintelege, pentru a justifica deducerea unui procent din cheltuielile de intretinere
si a scris: am nevoie sa stiu daca se poate in baza clauzei pe care am citat-o mai sus sau daca trebuie sa mentionez explicit procentul.
In baza acelei clauze (asa cum ati scris-o aici) se deduce ca intreg imobilul e in comodat. Ar trebui specificat fie procentul (20 % sau 30 % - cat ”ocupa” spatiul pe care efectiv il folositi) sau specificati ”partea de imobil care face obiectul contractului si cheltuielile aferente utilitatilor conform obiectului de activitate ” Practic, totul tine de obiectul de activitate al PFA pentru a deduce corect cheltuielile. Ca exemplu: unul este procentul pentru croitorie (in ceea ce priveste consumul de energie electrica) si altul ar fi procentul (pentru plata energiei electrice) daca PFA are ca obiect de activitate confectionare pungi de hartie (sau alta activitate unde nu e necesar un consum mare de electricitate)
Puteti deduce un procent (si) din plata intretinerii (la asociatia de proprietari) in baza contractului dar trebuie sa intocmiti anumite documente contabile pentru inregistrarea cheltuielii in registrul de incasari si plati: dispozitie de plata, ca exemplu.
Contract comodat
blu_angel
firma are sediul intr-un ap. cu doua camere pe baza unui contract de comodat incheiat la notariat.
in acel contract nu se specifica clar obligatiile firmei ... (vezi toată discuția)