avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Retragere autorizatie taxi
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Retragere autorizatie taxi

Buna ziua,
In septembrie 2007 a aparut noua lege a taximetriei. Conform acesteia, toate masinile care efectueaza servicii de taximetrie trebuie sa fie detinute de catre srl-ul care detine si autorizatiile taxi, fie in leasing, fie in proprietate. eu aveam 4 autorizatii taxi pe firma, 4 masini pe numele meu si inchiriate firmei cu contract de inchiriere prin financiar. pentru a ma conforma legii, am trecut atunci, in septembrie 2007, 2 dintre masini pe firma, iar pentru celelalte 2 am dat la primarie o declaratie prin care ma obligam sa le schimb pana la 1 decembrie 2007.zis si facut: la 1 decembrie vandusem si celelalte 2 masini firmei, facusem toate actele de taximetrie din nou pe firma, totul in regula. cand ma duc la primarie, surpriza: una din masini era din 2000, cealalta din 2005. pentru cea din 2000 m-au instiintat verbal ca trebuia sa o schimb fizic, pentru ca avea peste 5 ani vechime. ori eu in declaratie nu m-am angajat ca o schimb fizic, ci doar ca o schimb ( era o declaratie tip). iar ei au replicat: pai nu ai vazut ca erau trecuti in declaratie anii masinilor? insa tot in noua lege se facea vorbire de o vechime de 10 ani pentru masinile aflate deja in taximetrie, vechime pe care eu am mizat. asa ca in urma si unei somatii scrise, datate 15 decembrie 2007, am cumparat un logan din 2006, l-am echipat taxi si am retras masina din 2000. abia in aprilie 2008 primaria a obtinut autorizatia de competenta in domeniul taximetriei si in iunie 2008 m-am trezit cu o dispozitie a primariei, in scris, prin care mi s-a retrar autorizatia taxi respectiva. intrebare: primaria poate sa aplice legea retroactiv ? eu pot sa invoc ambiguitatea legii si a declaratiei pe care am dat-o ? avand in vedere ca in urma somatiei primariei m-am conformat, adica am schimbat masina fizic, am circumstante atenuante ? va multumesc.
Cel mai recent răspuns: leorot , utilizator 07:52, 20 Noiembrie 2008
Puteti ataca in contencios administrativ decizia primariei de a va retrage autorizatia de taxi invocind motivele expuse. Succes!
Multumesc. Asta am facut-o deja. Intrebarile mele raman.
Daca ati inaintat o cerere de chemare in judecata se presupune ca ati angajat un avocat si acesta va spune ce trebuie facut.
Legea nu poate fi aplicata retroactiv.
Pt ce va trebuie... circumstante atenuante? Aveti un proces penal pe rol?
Inainte de a merge la primarie, ati avut "surpriza” sa aflati anii de fabricatie ai masinilor? Nu era... logic sa stiti data fabricatiei inainte de a merge cu actele la primarie?
Nu se intelege ce inseamna la dv "sa o schimb”. Scrieti: "Nu m-am angajat sa o schimb fizic, ci doar ca o schimb”. Acea declaratie tip aceasta inseamna: a schimba fizic. Altfel, in ce sens o schimbati?
Ambiguitatea declaratiei nu cred ca o puteti invoca – mai curand, dv nu ati inteles despre ce era vorba. Cat despre legea noua in care spuneti ca scrie despre o vechime de 10 ani acceptata pt masinile aflate deja in serviciul de taxi, nu e neclara... dar, in baza acestei dispozitii aveti sanse de a castiga – reprezentat sau asistat de un avocat.
Practic, avocatul va expune informatiile necesare mai clar decat ceea ce puteti obtine aici – oricata bunavointa ar avea cei care citesc mesajul probabil ca nu au cunostinta despre ce prevad legile in domeniu si ar trebui sa le studieze, mai intai, pt a nu va informa gresit. Un avocat platit e obligat sa citeasca legislatia in domeniu.
Da, am angajat un avocat, dar intotdeauna este bine sa fiu si eu informat, din surse suplimentare. In declaratia respectiva ma angajam doar ca schimb masina, fara a fi specificat in ce fel: fizic sau doar forma de proprietate. Eu am inteles forma de proprietate, primaria vroia sa inteleg ca eu trebuie sa o schimb fizic. Am fost indus in eroare de cele 2 cifre: 10 ani sau 5 ani ? De altfel, eu imi pun toate sperantele in faptul ca legea nu poate fi aplicata retroactiv. Desi... cine stie cum va combate primaria acest argument.

De asemenea, normele de aplicare ale legii taximetriei au fost publicate in MO abia pe 3 decembrie 2007.... Iar declaratia aceea de care se tot leaga primaria spunea ca pana pe 1 decembrie 2007 trebuie sa schimb masina...
La acest art din L. 265/2007 va referiti?
Art. 11 (...) 5) O autorizatie taxi atribuita pentru prima data pentru un autovehicul se va prelungi, la cerere, o singura data, pentru 5 ani, cu mentinerea obligatorie a aceluiasi numar de ordine, numai daca in acel moment autoturismul nu depaseste vechimea de 10 ani de la data fabricatiei, este detinut in conditiile art. 4 alin. (3) si sunt indeplinite toate cerintele prezentei legi privind prima atribuire.
Aici am gasit cele doua cifre in cuprinsul unui articol... Cinci ani, se refera la perioada pt care se prelungeste autorizatia – conditia acestei prelungiri fiind ca masina sa nu fie mai veche de 10 ani. A dv e fabricata in 2000 (cea mai veche); in consecinta nu aveati motive sa schimbati masina fizic pt a obtine prelungirea autorizatiei. Chiar daca ma insel in ceea ce incerc sa... imi explic aici, o chestiune mi se pare clara: conform legii masina folosita in serviciul de taxi nu trebuie sa fie mai veche de 10 ani – si, a dv nu este. Practic, functionarul nu ar fi trebuit sa va ceara completarea respectivei declaratii, tocmai pt ca nu aveati o masina mai veche de 10 ani. Si dv ati completat-o crezand ca respectivul stie (si trebuia sa stie – daca a vazut documentele masinii) ca masina dv nu e mai veche de 10 ani, dar trebuie sa completati declaratia pt a va angaja sa vindeti masina firmei (asta credeati ca va pretinde functionarul...).
Ce motiv invoca functionarii pt a va retrage autorizatia? Practic, cel putin din cate imi dau seama – dar nu sunt geniu in interpretarea legii – nu ati incalcat o dispozitie din acest pct.5 al art. 11 din L. 265/2007. Si, de aceea, nu stiu de ce ziceti ca vor sa aplice legea retroactiv... Nu inteleg unde zic ei ca e greseala dv (poate pt ca ati completat acea declaratie – dar chiar si asa, ati cumparat o masina fabricata in 2006 in locul celei din 2000!). Cred ca un functionar a interpretat dispozitia legii mai rau decat mine si nu vrea sa recunoasca.
Scuze ca am tot scris atatea – dar incercam sa imi explic unde cred cei de la primarie ca ati gresit. Poate nu e vorba despre continutul acestui articol (pct.5)... Daca sunt in eroare cu privire la problema dv imi cer scuze.
Oricum, va doresc succes!
Ultima modificare: Joi, 20 Noiembrie 2008
trope_doi, utilizator

Alte discuții în legătură

O masina mai veche de 5 ani poate fi reautorizata? radu_logan radu_logan Legea taximetriei nr 265/2005 In luna februarie se reinnoiesc actele pentru inca cinci ani,autoritatea de autorizare nu a prezentat opisul de documente care ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a face - primarie, taxi leorot leorot Primaria mi-a retras o autorizatie taxi si ulterior a refuzat mutarea acelei autorizatii pe o masina diferita. Am contestat in instanta retragerea autorizatiei ... (vezi toată discuția)
Legea taximetriei FSAI FSAI Am o masina pe taxi care la anu trebuie sa o schimb pt ca depășește 10 ani de taxi. Vreau sa stiu ce vârstă trebuie să aibă mașina cu care trebuie să ... (vezi toată discuția)