avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca - in cat timp trebuie semnat contractul de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca - in cat timp trebuie semnat contractul de munca?

Buna seara lucrez la o firma de paza [EDITAT] de 2 saptamani si am o mare retinere ca am citit pe unele forumuri de reclamatii ca sunt `teparii` ...contractul de munca inca nu l-am semnat ....cam in cat timp pot sa semnez contractu de munca ...si in caz de vreo teapa de la firma le pot face ceva la itm ?
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
trope_doi, utilizator
Cel mai recent răspuns: ALBASTRU1997 , utilizator 10:51, 14 Aprilie 2018
Contractul de munca se semneaza inainte de inceperea activitatii la angajator.

Codul muncii:

ART. 16
(1) Contractul individual de muncã se încheie în baza consimţãmântului pãrţilor, în formã scrisã, în limba românã. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncã în formã scrisã revine angajatorului. Forma scrisã este obligatorie pentru încheierea valabilã a contractului.
(2) Anterior începerii activitãţii, contractul individual de muncã se înregistreazã în registrul general de evidenţã a salariaţilor, care se transmite inspectoratului teritorial de muncã.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior începerii activitãţii, sã înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncã.
(4) Munca prestatã în temeiul unui contract individual de muncã constituie vechime în muncã.
ART. 17
(1) Anterior încheierii sau modificãrii contractului individual de muncã, angajatorul are obligaţia de a informa persoana selectatã în vederea angajãrii ori, dupã caz, salariatul, cu privire la clauzele esenţiale pe care intenţioneazã sã le înscrie în contract sau sã le modifice.
(2) Obligaţia de informare a persoanei selectate în vederea angajãrii sau a salariatului se considerã îndeplinitã de cãtre angajator la momentul semnãrii contractului individual de muncã sau a actului adiţional, dupã caz.

ART. 34
(1) Fiecare angajator are obligaţia de a înfiinţa un registru general de evidenţã a salariaţilor......
(3) Registrul general de evidenţã a salariaţilor se completeazã şi se transmite inspectoratului teritorial de muncã în ordinea angajãrii şi cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariaţilor, data angajãrii, funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificãrii ocupaţiilor din România sau altor acte normative, tipul contractului individual de muncã, salariul, sporurile şi cuantumul acestora, perioada şi cauzele de suspendare a contractului individual de muncã, perioada detaşãrii şi data încetãrii contractului individual de muncã.
(4) Registrul general de evidenţã a salariaţilor este pãstrat la domiciliul, respectiv sediul angajatorului, urmând sã fie pus la dispoziţie inspectorului de muncã sau oricãrei alte autoritãţi care îl solicitã, în condiţiile legii.
(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sã elibereze un document care sã ateste activitatea desfãşuratã de acesta, durata activitãţii, salariul, vechimea în muncã, în meserie şi în specialitate.

ART. 260
(1) Constituie contravenţie şi se sancţioneazã astfel urmãtoarele fapte:
b) încãlcarea de cãtre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amendã de la 300 lei la 1.000 lei;
d) stipularea în contractul individual de muncã a unor clauze contrare dispoziţiilor legale, cu amendã de la 2.000 lei la 5.000 lei;
e) primirea la muncã a pânã la 5 persoane fãrã încheierea unui contract individual de muncã, potrivit art. 16 alin. (1), cu amendã de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoanã identificatã;
f) prestarea muncii de cãtre o persoanã fãrã încheierea unui contract individual de muncã, cu amendã de la 500 lei la 1.000 lei;



Solicitati angajatorului sa va elibereze raportul pe angajat din Revisal. Daca va da asa ceva, atunci contractul dvs. este raportat la ITM, dar tot nu este in regula ca nu l-ati semnat.

Puteti reclama la ITM faptul ca nu vi s-a incheiat contract de munca.
Maine am sa ma duc sa ii cer un exemplar dupa contract de munca :) si sa il semnez se poate sa imi dea teapa chiar si cu contractu ...?
Da, exista si aceasta posibilitate ... in sesizarea la ITM este mult mai bine sa specificai refuzul angajatorului de a va inmana un exemplar de pe contractul individual de munca ...
In cat timp dupa semnarea contractului de munca trebuie sa primesc si eu o copie a acestuia?
Art.16 alin.(3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, daca angajatorul nu v-a inmanat un exemplat de pe c.i.m. , atunci a incalcat dispozitiile art.16 alin.3 C.mun. , situatie in care puteti sesiza ITM-ul.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Alte discuții în legătură

Contract munca RaduCiprian RaduCiprian Buna seara,lucrez la o firma de 2 sapatamani si nu am semnat contractul,iam tot sunat si tot ma amana de pe o zi pe alta ce este de facut?multumesc (vezi toată discuția)
Nu am primit cim dupa semnare zasmoker zasmoker Buna seara. Angajatorul meu mi-a retinut contractul individual de munca si clauza de confidentialitate dupa ce le-am semnat. Mi-a spus ca asa este noua ... (vezi toată discuția)
Intrebare maria2777 maria2777 am cerut o copie dupa contractul individual de munca de la angajator .Intrebare: contractul trebuie sa aiba nr in registrul general de evidenta a salariatilor ... (vezi toată discuția)