Buna ziua!
Rog din suflet sa ma lamureasca si pe mine cineva daca este posibil ca dupa ce a fost castigat in instanta de parintii nostri pe legea 18/91 , definitiv si irevocabil, un teren intravilan, partea care a pierdut ( de fapt i s-a atribuit in schimb mai mult teren extravilan din TP comun) sa deschida un nou proces si sa ceara anularea tuturor actelor ?
Acest teren intravilan a fost dezmembrat si vandut prin contracte de vanzare-cumparare noua celor trei copii.Nu stim ce sa facem?
- Ne-au deschis alt proces de iesire din indiviziune la care prima instanta, dupa un an si jumatate aproape de tot felul de amanari, a decis ca fiind autoritate de lucru judecat dar ei au facut recurs la TMB si avem termen in octombrie.
- Au deschis apoi un nou proces prin care cer anularea: actului de dezmembrare, a contractelor de vanzare-cumparare, a inscrierilor in cartea funciara si completarea deciziei civile irevocabile (prin care s-a dispus iesirea din indiviziune asupra terenurilor cuprinse in titlu) cu o fraza care sa-i avantajeze, formuland cererea chemare in judecata cu multe greseli si neadevaruri in redactare astfel incat sa creeze iar confuzii instantei si sa ceara tot felul de amanari.
Ce e de facut?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Exista autoritate de lucru judecat atunci cand este indeplinita conditia triplei identitati de parti obiect si cauza.
Aceasta inseamna ca al doilea proces trebuie sa se poarte intre aceleasi parti, sa aiba acelasi obiect si sa se intemeieze pe aceeasi cauza.
Se considera ca exista identitate de parti si atunci cand in al doilea proces figureaza in judecata succesorii partilor din prima cauza. Sunt considerati succesori in drepturi si cei care au cumparat de la paratul sau reclamantul din primul dosar (sunt succesori cu titlu particular). Identitatea de obiect inseamna ca instantei sa i se solicite acelasi lucru. Spre exemplu, nu exista autoritate de lucru judecat daca in primul dosar s-a cerut anularea actului de proprietate, iar in al doilea dosar se solicita revendicarea (lasarea in deplina proprietate si posesie). De asemenea, nu exista autoritate de lucru judecat daca in prima cauza s-a solicitata iesirea din indiviziune, iar in cea de-a doua cauza se solicita constatarea nulitatii titlului de proprietate asupra bunului cu privire la care s-a pronuntat iesirea din indiviziune. Identitatea de cauza presupune identitatea motivelor invocate in ambele actiuni. Spre exemplu, nu exista identitate de cauza si in consecinta autoritate de lucru judecat daca in prima cauza s-a solicitat anularea actului pentru viciul violentei (lipsa consimtamantului), iar in cea de-a doua cauza se solicita constatarea nulitatii absolute a aceluiasi act pentru cauza ilicita.
Chiar daca nu exista autoritate de lucru judecat, nu inseamna ca hotararile judecatoresti anterioare isi pierd puterea lucrului judecat. Puterea lucrului judecat este o prezumtie absoluta, care confera valoare de adevar celor stabilite de instanta printr-o hotarare definitiva si irevocabila.