Buna ziua! Am urmatoarea problema: am inchiriata, din 2008, pe numele sotiei o garsoniera, totul legal cu contract de inchiriere si impozitele platite la zi, am primit de curand de la CNAS o instiintare precum ca nu au fost platite contributiile la CNAS pe anii 2008-2010, in aceasta perioada sotia a fost in concediu de crestere a copilului, dupa care si-a reluat activitatea. Trebuie sa platesc aceste contributii daca sotia a fost in concediu de crestre a copilului, desi a avut venituri din chirii?! Va multumesc anticipat!
Datoreaza CASS, vedeti textul de la lit.f) de mai jos.
Legea 95, forma 2010.
Art.257, (2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun
impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu
poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru
persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
e) veniturilor din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din
drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor
venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 2^1 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.
contributiile la CNAS nu se platesc din bugetul de stat cand mama este in concediul de crestere a copilului? atunci de ce mai trebuie sa plateasca contributii din venituri pe chirii?! se platesc de doua ori aceste contributii?!