avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cum fac trecerea unei case de pe firma pe persoana ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cum fac trecerea unei case de pe firma pe persoana fizica

buna am un srl si sunt asociat unic, firma urmeaza a fi inchisa as vrea sa stiu daca fac trecerea imobilului de pe firma pe persoana prin raportul de lichidare facut de un expert contabil trebuie sa platesc impozit pe venit si cat la % reprezinta imozitul o data cu trecerea casei, cealalta varianta este cea de a vanzare a casei mie ca asociat pentru ca o vreau pentru mine la care eu trebuie sa platesc impozit pe profit de 16% si dupa aceea banuiesc ca trebuie sa platesc si impozitul pe venit o data cu trecerea valorilor ramase in contabilitate mie ca asociat uni as vrea sa stiu in ce masura am dreptate si ce ma puteti sfatui sa fac. Multumesc
Cel mai recent răspuns: v-emil , utilizator 21:14, 9 Martie 2012
In situatia dizolvarii societatii, bunurile detinute de societate intra direct in posesia asociatului.

E important de stiut sa nu aveti creditori care pot avea pretentii asupra patrimoniului societati.

ATENTIE! Daca nu aveti creditori prin dizolvarea societatii, casa va revine dvs.

Va recomand sa consultati o opinie avizata (jurist) ptr a studia speta cazul dvs (aveti mai mult de castigat, numai platiti impozit).
Ultima modificare: Miercuri, 7 Martie 2012
Flavius1984, utilizator
se plateste impozit pentru venituri din lichidarea unei persoane juridice. cf art. 65 lit e. CF
nu ma ajuta prea mult, ori sunt eu mai greu de cap ce am gasit eu privind codul fiscal art 65 lit e.
Evident nu prea stiu asa de multe privind legea mai exact prea putin
AS VREA UN RASPUNS MAI CONCRET DACA MA POATE AJUTA CINEVA
Am citit si art 55 ac 15-2 dar cum am spus nu ma ajuta prea mult e o ceata totala pentru mine
#-o:(
AC15-2 (1) Veniturile din investitii cuprind:
a) dividende;
b) venituri impozabile din dobanzi;
c) castiguri din transferul titlurilor de valoare definite potrivit prevederilor art. 7;
d) venituri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare;
e) venituri din lichidarea unei persoane juridice. AC15-2
AC15-2 (1) Veniturile din investitii cuprind:
a) dividende;
b) venituri impozabile din dobanzi;
c) castiguri din transferul titlurilor de valoare. Reprezinta titlu de valoare orice valori mobiliare, titluri de participare la un fond deschis de investitii sau alt instrument financiar, calificat astfel de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si partile sociale;
d) venituri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare.
e) venituri din lichidarea unei persoane juridice. AC15-2
e) venituri din lichidare sau dizolvare fara lichidare a unei persoane juridice.
Astfel cum prevede art. 65 alin. (1) lit. e) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal veniturile din lichidarea unei persoane juridice sunt venituri din investitii.
Venitul impozabil realizat din lichidarea unei persoane juridice reprezinta excedentul distributiilor in bani sau in natura peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare (art. 66 alin. (8)).

Venitul impozabil obtinut din lichidarea unei persoane juridice de catre actionari/asociati persoane fizice se impune cu o cota de 16%, impozitul fiind final. Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori (art. 67 alin. (3) lit. d)).
multumesc pentru explicatie, am reusit sa inteleg asa.... se pare ca ma asteapta un impozide de circa .... multi bani sper, nasoala treaba aproximativ 2 mii de euro pentru o casa platita din buzunarul meu pentru ca firma este suspendata de aproape 3 ani, sper sa ma insel amarnic in calcule, oricum banuiesc ca e mai bine asa decat varianta de a imi vinde propia casa ce ar implica un impozit pe profit dupa care impozitul pe venit o data cu trecerea cifrelor in favoarea persoanei fizice. Sper doar sa am cu cine ma intelege ca pana acum toata lumea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit imobil pentru firma inchisa user007 user007 Buna seara, am o intrebare legat de un imobil cumparat pe SRL. Dupa inchiderea voita a societatii fara datorii de catre asociati, va trebui platit un ... (vezi toată discuția)
Impozitare cesiune parti sociale societate din sua vuvuzela vuvuzela In situatia in care o societate comerciala din SUA, asociat persoana juridica al unei societati in Romania isi transmite partile sociale unei societati ... (vezi toată discuția)
Impozit pe veniturile obtinute in regim de consignatie ledonanabitir ledonanabitir Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu impozitul de10% ce se retine la valoarea marfurilor depuse in consignatie. -In cazul in care deponentul este ... (vezi toată discuția)