avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Abuz emotional... ce e de facut?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Abuz emotional... ce e de facut?

Buna ziua,

Sunt o mamica care se afla in divort. Inca din perioada sarcinii am avut probleme cu fostul sot, insa ele s-au acutizat dupa ce am nascut.
Concret: nu aveam voie sa plec nicaieri, fostul sot nu ma scotea pe mine si pe copil decat la parintii lui in vizita, mi-a fost interzis sa merg la biserica de care apartin (pe motiv ca e de alta religie decat a lui si a familiei lui), nu aveam voie sa imi fac nici o prietena, indiferent ca era mamica sau nu (pe motiv ca mergem la destrabalare), ma urmarea si ma controla tot timpul (prind diverse persoane), acest lucru fiind posibil locuind intr-un oras f mic. Mai precis, s-a incercat o izolare a mea, plus jigniri, amenintari (ca imi ia copilul, ca o sa iau bataie de la socrul meu daca nu il lasa sa-si vada nepotul, ca acest copil nu va fi nici al lui, nici al meu). Bani imi dadea doar putini si cu reprosuri (o sa ajungi muritoare de foame fara mine...). Iar daca cumva indrazneam sa ies din "granitele" impuse (adica am mers dupa un an la ai mei, mi-am reluat frecventarea la biserica), s-a creat un scandal monstru, acuzele fiind largite asupra familiei mele si asupra celor din biserica, care chipurile ma "duc de nas" impotriva lui.
Toate acestea, in conditiile in care eu trebuia sa ma ocup (singura) de un copil, de casa si de pretentiile exagerate ale sotului.
Ulterior, am aflat ca toate acestea sunt forme de abuz emotional si financiar si ca exista si un cadru legal al diferitelor tipuri de violente familiale: Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 367 din 29 mai 2003.

Fiind in divort, as vrea sa stiu cum anume as putea include in actiune si acest aspect, pentru ca acest om ne-a facut mult rau mie si copilului prin abuzurile lui.

Va rog mult sa ma ajutati si sa imi spuneti daca ati mai intalnit cazuri si ce sanse ar fi.

Multumesc!
Puteti invoca si aceste motive, cu conditia sa le puteti si dovedi.Dovada o puteti face prin martori , care, in procesele de divort pot fi si rudele dvs., parintii, fratii, verisorii, ca si prin alte mijloace de proba admise de lege.
Deci trebuie sa intelegeti ca nu orice aspect il veti invoca , instanta ii va da crezare, fiindca daca ati ales calea divortului in instanta este clar ca nu v-ati pus de acord cu sotul si ca nu exista cale amiabila, si , probabil , doriti ca divortul sa se pronunte din vina exclusiva a sotului parat.De aceea trebuie sa dovediti temeinic tot ceea ce sustineti ca motive de divort.
am ca martori unii membri ai familiei mele... plus o plangere de la politie pentru ca mi-a spart usa. ma gandesc ca sunt probe suficiente. am vazut ca azi s-a promulgat legea in domeniul violntei in familie. stiti cumva ce schimbari sunt fata de legea initiala? multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agresiune din partea sotului in fata copilului utilizator54 utilizator54 As avea nevoie de un sfat daca se poate. Pe scurt, sunt casatorita si impreuna cu sotul avem un copil. Relatia cu sotul nu e tocmai buna si suntem in pragul ... (vezi toată discuția)
Divort la tribunal haereticus haereticus Buna seara, Am si eu o problema pentru care va solicit sfatul. Situatia pe scurt: - sotul intenteaza divort sotiei pe cale judecatoreasca; - durata ... (vezi toată discuția)
Ordin de protectie deschis de fostul sot impotriva viitorului sot nouni80 nouni80 Din seria celor multe procese deschise in ultima luna de fostul sot asta este ultimul Se poate asa ceva?? nici nu poate fi vorba despre ceva real...probabil ... (vezi toată discuția)