buna seara.ma numesc elena.mam casatorit acum 2 ani si am cumparat impreuna o casa cu programul prima casa creditul este facut pe numele meu iar el este codebitor.casa este pe numele meu si a lui.de asemeni am luat o masina pe credit care este pe numele meu.dar la banca la fel am trecut ambele salarii . vreau sa divortez si as vrea sa stiu cum va fi impartirea bunurilor in mod legal.eu as vrea sa pastrez casa.si sa preiau eu singura si platesc creditul in continuare.este facut pe 30 de ani si sa plitit abia 2 ani la el.si ias da lui masina si sa platesca el rata.masina este luata anul trecut in luna octombrie.astept un raspuns la problema mea si anume cum vor fi impatite bunurile in mod legal.multumesc anticipat
Bunurile obtinute in timpul casniciei sunt bunuri comune. In cadrul procesului de partaj fiecare dintre soti preia bunurile sale proprii dupa care se face si partajul bunurilor comune si se regularizeaza datoriile.
Pentru partajul bunurilor comune se determina cota-parte care revine fiecarui sot tinand cont de contributia sa la dobandirea lor cat si la indeplinirea obligatiilor comune.
In principiu se prezuma, pana la proba contrarie, ca sotii au avut contributii egale.
Atat bunurile cat si a obligatiile dobandite in timpul casatoriei pot fi partajate asa cum doresc sotii, daca ajung la o intelegere. Pentru a ajunge la un acord in aceasta privinta, va recomand sa apelati la procedura medierii. Acordul de mediere, care poate sa cuprinda atat aspectele ce privesc divortul cat si cele ale partajului, va putea fi prezentat la notarul public sau la instanta de judecata. In situatia prezentarii acordului de mediere la instanta, odata cu pronuntarea hotarari de expedient, la solicitarea celui interesat, instanta va dispune restituirea taxei judiciare de timbru achitata (3% din valoarea masei partajabile). Acordul de mediere poate fi depus la instanta si inainte de termenul stabilit. Astfel, va veti reduce atat costurile financiare cat si cele de timp pentru solutionarea divortului si partajului, impreuna.