avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA in UE
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA in UE

Voi infiinta in aceasta perioada o Intreprindere individuala - consultanta. Clientul meu este strain, din UE, platitor de TVA. Facturile pe care le emit pot fi fara TVA ? (vreau sa ma declar neplatitor de TVA); am inteles ca ar fi o directiva a UE referitor la acest lucru. Sau se aplica baremul de 35000 euro venituri pt. a fi sau a nu fi platitor de TVA?
Cel mai recent răspuns: Andrei CFNET , Consultant fiscal 17:03, 28 Noiembrie 2008
cristian_conea a scris:

Voi infiinta in aceasta perioada o Intreprindere individuala - consultanta. Clientul meu este strain, din UE, platitor de TVA. Facturile pe care le emit pot fi fara TVA ? (vreau sa ma declar neplatitor de TVA); am inteles ca ar fi o directiva a UE referitor la acest lucru. Sau se aplica baremul de 35000 euro venituri pt. a fi sau a nu fi platitor de TVA?

Daca la infiintare va declarati platitor de TVA, at o sa fiti platitor de TVA;
Daca nu va declarati platitor de TVA - puteti deveni platitor la suma de 35.000 euro;
in ambele cazuri, facturati clientul din celalat stat membru fara TVA, pentru ca el va emite un cod valabil de TVA
ETOCU a scris:

cristian_conea a scris:

Daca la infiintare va declarati platitor de TVA, at o sa fiti platitor de TVA;
Daca nu va declarati platitor de TVA - puteti deveni platitor la suma de 35.000 euro;
in ambele cazuri, facturati clientul din celalat stat membru fara TVA, pentru ca el va emite un cod valabil de TVA

Deci daca depasesc 35000 euro devin obligatoriu platitor de TVA, dar facturile le fac fara TVA; atunci ce TVA platesc ?
La înregistrare puteţi opta pentru plătior/neplătitor de TVA dacă declaraţi că veţi obţine venituri sub plafonul de 35.000 euro. art. 152 [ link extern ] /

Dacă estimaţi venituri sub plafon, dpdv al TVA sunteţi întreprinderi mică, şi emiteţi factura fără TVA cu menţiunea "scutit fără drept de deducere conform art. 152 din Codul Fiscal".

În calitate de întreprindere mică plătiţi TVA pentru bunurile achiziţionate pe care nu aveţi drept de deducere.

Dacă estimaţi venituri peste plafon, dpdv al TVA sunteţi persoană impozabilă şi aveţi obligaţia înregistrării în scopuri de TVA. Emiterea facturii, cu/fără TVA, depinde de regimul TVA al prestării serviciilor de consultanţă.
Regimul TVA depinde în principal de unde este considerat a fi locul prestării serviciului.
Dacă locul prestării nu este România, atunci operaţiunea nu este impozabilă dpdv al TVa în România, iar factura se emite fără TVA cu menţiunea "neimpozabil în România"

Art. 133 din Codul Fiscal reglementează locul prestării dpdv al TVA. [ link extern ] /
Acest articol la alin. (2) lit. g) pct. 5 prevede că pentru serviciile consultantilor, inginerilor, juristilor si avocatilor, contabililor si expertilor contabili, ale birourilor de studii si alte servicii similare locul prestării dpdv al TVA este considerat a fi locul unde clientul caruia ii sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix, cu conditia ca respectivul client sa fie stabilit sau sa aiba un sediu fix in afara Comunitatii ori sa fie o persoana impozabila actionand ca atare, stabilita sau care are un sediu fix in Comunitate, dar nu in acelasi stat cu prestatorul, in cazul urmatoarelor servicii:

În concluzie, dacă depăsiţi plafonul şi beneficiarul serviciilor de consultanţă este o persoană impozabilă din UE, emiteţi factura fără TVA cu menţiunea "neimpozabil în România".

În calitate de persoană impozabilă achitaţi la buget TVA de plată (diferenţa între TVA colectată, incasată de la clienţi, şi TVA deductibilă, plătită furnizorilor dvs.)

În plus, persoana impozabilă dpdv al TVA are o serie de obligaţii suplimentare de raportare, de evidenţă.

Directiva de care aţi auzit/citit este Directiva TVA, DIRECTIVA 2006/112/CE A CONSILIULUI in 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata link [ link extern ] /

TVA este un impozit indirect armonizat la nivelul Uniunii Europene. Statele membre au obligaţia transpunerii prevederilor directivei. Codul fiscal transpune Directiva 112.
Ultima modificare: Vineri, 28 Noiembrie 2008
Andrei CFNET, Consultant fiscal
Multumesc pt.raspuns, cred ca m-am lamurit ; va rog sa-mi confirmati ca gandesc corect :
Clientul meu va fi un furnizor al Dacia si este in Franta ; eu il reprezint la clientul sau (Dacia).
Initial ma voi declara neplatitor de TVA si facturile emise vor fi fara TVA, dar voi mentiona "scutit fără drept de deducere conform art. 152 din Codul Fiscal".
In momentul depasirii plafonului de 35000 euro, ma voi inregistra ca platitor de TVA si voie emite in continuare facturi fara TVA pe care voi mentiona "neimpozabil în România".
Din acest moment voi datora statului TVA incasat ( 0 ) minus TVA platit pentru bunurile achiziţionate (legate binenteles de activitatea desfasurata) ; deci voi avea de primit bani de la stat.
In cazul ca mai apare un client din Romania (eu fiind platitor de TVA) voi emite facturi cu TVA si atunci TVA incasat nu va mai fi 0.
DA, gândiţi corect în ambele situaţii.

Dreptul de deducere al TVA pentru situaţia 2 (plătitor TVA, TVA încasat 0, deductibil >0) este reglementat de
ART. 145 Sfera de aplicare a dreptului de deducere [ link extern ] /
(1) Dreptul de deducere ia naştere la momentul exigibilităţii taxei.
(2) Orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa aferentă achiziţiilor, dacă acestea sunt destinate utilizării în folosul următoarelor operaţiuni:
a) operaţiuni taxabile;
b) operaţiuni rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România;

Rambursarea TVA se va realiza prin decontul de TVA conform art. 147^1 art. 147^1 este [ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa, norma de venit, neinregistrat scopuri tva, ce implica depasirea pafonului Popu Popu Buna, sunt PFA, norma de venit, neinregistrat in scopuri de TVA. Facturez doar pentru o firma din SUA, servicii informatice; as dori sa stiu ce anume implica ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva. ionut2ro ionut2ro Sunt o societate comerciala neplatitoare de tva care prestez servicii catre stat , de la inceputul anului am emis facturi care adunate depasesc pragul de ... (vezi toată discuția)
Anulare facturi pfa MMX MMX Am o problema de care m-am dumirit astazi dupa sfatul unui contabil. Am un PFA pe norma de venit care a incasat in 2009 mai mult decat trebuia fata de ... (vezi toată discuția)