avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE

Tatal meu a decedat in 2010; ramasi, sint eu, un frate, si mama. La 3 luni dupa deces, eu am contactat un notar cu intentia sa aflu ce documente sint necesare pentru dezbaterea succesiunii. Din pacate, eu mu am putut sa ma prezint personal la consultatie - a doua zi dupa consultatie, sotia fratelui meu mi-a telefonat si a spus ca nu trebuie facut nimic, doar ca avem 2 ani sa dezbatem succesiunea altfel partea mea si a lui ramin automat in intregimei mamei mele.
De aproape 2 ani tot incerc sa aduc pe mama si pe fratele meu in fata unui notar sa dezbatem succesiunea si se pare ca nu vor. Eu locuiesc la 14 ore de avion drum si nu ma pot deplasa usor.
In citeva luni se vor face 2 ani de la decesul tatalui meu si fratele meu se ascunde (nu raspunde la email, la telefon,etc), iar mama gaseste tot felul de motive ca sa nu se duca la norar din nou.
Intrebarea mea este: ce motiv pot sa aibe mama si fratele meu sa tot amine dezbaterea de succesiune?
Cum pot sa aflu daca ei au dat declaratia de acceptare a succesiunii in primele 6 luni conform legii?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 19:56, 11 Martie 2012
Puteti verifica acest lucru numai daca aveti certificatul de deces al tatalui dvs si mergand la un notar sau imputernicind pe cineva sa faca acest lucru cu procura fie data la un notar de acolo si apostilata sau la Consulat in romana.
Termenul de 2 ani se refera la scutirea de la plata impozitului in cuantum de 1% din valoarea masei succesorale, puteti dezbate succesiunea fara probleme si dupa acesti 2 ani de la data decesului tatalui, dar veti plati acel impozit. Nu stiu ce motive ar putea avea mama si fratele dvs. pentru a nu dezbate succesiunea, poate doresc sa lase lucrurile astfel pana la decesul mamei, iar ulterior toate bunurile sa va revina dvs. si fratelui in cote de 1/2 (o parere personala, din alte cazuri pe care le-am cunoscut). Daca dorit neaparat sa initiati vreo actiune, puteti imputernici o persoana de incredere sa deschida succesiunea in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune după moartea mamei valentinap39 valentinap39 Buna ziua. In octombrie 2019 a murit mama mea. Ea a locuit alaturi de tatăl meu in orașul Brăila. Eu locuiesc în București iar fratele meu in Italia. ... (vezi toată discuția)
Succesiune puedo_2004 puedo_2004 Bună ziua. Suntem cinci codevalmasi pe un titlu de proprietate de pe urma tatălui decedat în 1983. Mama a decedat in 2009 și alți doi frați ulterior. O ... (vezi toată discuția)
Anexa 24 stare civila / succesiune sch sch 1.Va rog sa imi spuneti ce acte trebuiesc pt. a obtine Anexa 24 Stare Civila in vederea dezbaterii ulterioare a succesiunii, si daca aceasta solicitare, in ... (vezi toată discuția)