avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Solutie pentru dezvoltarea unui imobil...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Solutie pentru dezvoltarea unui imobil...

Va salut stimati membri ai acestui forum !
As avea si eu o problema, iar in incercarea de a o rezolva, ma adresez domniilor voastre.
Iata despre ce este vorba (voi incerca sa prezint situatia cat mai succint):
- mi s-a ivit ocazia achizitiei unui teren in mediul urban in niste conditii foarte bune si nu m-as impaca cu ideea de a nu incerca sa beneficiez de aceasta ocazie.
- cum detin si o firma de amenajari interioare/exterioare am decis ca ar fi potrivit sa dezvolt un imobil de tip duplex pe acel teren spre a-l vinde ulterior.
- problema este data de faptul ca nu pot asigura decat un procent neinsemnat din costurile de executie si nu pot accesa nici vreun credit bancar intrucat activitatea firmei este la un nivel destul de mic pentru creditul de care am eu nevoie.
- am hotarat sa caut un potential viitor proprietar inca de acum, dinainte de a incepe lucrarile care sa-mi "sponsorizeze" realizarea imobilului duplex, pentru ca la final lui sa-i ramana o locuinta din acel duplex, iar cealalta sa-mi ramane mie spre a o valorifica (vinde).
- persoane dornice de implicare am gasit, intrucat avantajul respectivului ar fi faptul ca chiar daca va suporta toate costurile de executie, va iesi la final la un cost substantial mai mic decat daca ar cumpara acel imobil (altfel spus: sub pretul pietei).
- am ajuns insa la o problema de natura juridica a acestei colaborari si anume: acea persoana nu-mi poate da mie banii pentru acea lucrare, chiar daca inseamna sa mii dea treptat, doar cand am nevoie pentru o noua achizitie de materiale, etc. intrucat nu are certitudinea la final ca eu ii voi ceda una dintre cele doua locuinte. Pe de alta parte, nici eu nu-l pot trece pe respectivul drept proprietar al terenului si beneficiar al lucrarii intrucat nu stiu daca la sfarsit imi va ceda el mie una dintre locuinte.
Intrebarea mea ar fi: cum anume as putea solutiona aceasta chestiune in conditiile prezentate ?
Va multumesc pentru orice interes manifestat !
Cel mai recent răspuns: CrissMGC , utilizator 08:30, 12 Martie 2012
In primul rand: in calitate de SC veti construi? Pentru ca de-i asa ar trebui sa aveti ca obiect de activitate ”constructii” - daca nu aveti, nu e legal sa o faceti. Apoi: cumparati terenul in calitate de SC sau ca persoana fizica? Pentru ca sunt reglementari usor diferite care ar putea conduce la unele probleme.
Aveti calitate de constructor? Ati putea incheia un contract de antrepriza de lucrari - daca sunteti autorizat in domeniu.

Chiar credeti ca vor iesi mai ieftin respectivii clienti? Costurile pentru autorizatii, avize, planuri imobil si utilitati etc le-ati luat in calcul? Sa nu mai amintesc despre costurile cu mana de lucru, cu variatia pretului la materialele de constructii / dotari si altele de gen...

Platind numai pe masura ce sunt necesare alte materiale cum de ar avea convingerea ca se vor alege cu ce le promiteti si dv cu ceea ce doriti?

In plus, terenul va fi proprietatea dv exclusiva? Pentru ca si aici se pot ivi probleme...

Va sugerez - nu fara temei - sa consultati un constructor / arhitect si / sau un avocat pentru incheierea unui contract deoarece tema mi se pare cam prea complexa pentru un forum, fie acesta chiar si cu tematica juridica.

Bafta.
:luck:
- da, voi construi in calitate de SC, dupa cum am spus, acesta este domeniul de activitate al firmei.

- in ceea ce priveste achizitia terenului, nu stiu care varianta ar fi mai buna, sa-l iau ca persoana fizica apoi sa-mi ofer mie lucrarea (sa ma angajez, ma refer la firma mea) sau sa-l iau direct ca persoana juridica...

- referitor la preturi, va iesi mult mai ieftin decat este pretul pietii la o astfel de locuinta, sa nu uitam ca in Romania constructorii (nu de alta dar sunt din domeniu si lesne observ) au niste adaosuri comerciale care l-ar lasa perplex pe un cetatean necunoscator sa afle cum stau lucrurile. Am luat in considerare totul, si mana de lucru si a.s.m.d.

- "Platind numai pe masura ce sunt necesare alte materiale cum de ar avea convingerea ca se vor alege cu ce le promiteti si dv cu ceea ce doriti?"
- asta am intrebat si eu si nu ma refer la calitatea lucrarii...

Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2012
CrissMGC, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectare contractului antrepriza de catre antreprenor Zoot Zoot Buna ziua, sper ca am incadrat bine la sectiuneaDrept Civil, daca nu va rog sa-l mutati ( nu posed cuostinte juridice ). Am incheiat un contract de ... (vezi toată discuția)
Care este modalitatea optimă prin care 50 de familii pot construi împreună un imobil cu 50 de apartamente? Andr@ Andr@ Având în vedere costurile mari, calitatea execrabilă a finisajelor, compartimentarea prost gândită, alegerea zonei cu terenul cel mai ieftin dar fără ... (vezi toată discuția)
Fundamentarea economica a modului de formare a pretului. vionovac vionovac Am participat la selectie de oferte si, pentru ca pretul nostru este mai mic decat 85% din valoarea estimata a proiectului respectiv, ne-au solicitat ... (vezi toată discuția)