Buna seara
Am primit 3 amenzi ca am circulat fara rovinieta pe 10, 11 si 18 sept 2011, a uitat ca a expirat (avea pe 1an). Le-a primit pe data de 10martie 2012, desi pe plic scrie 9 martie. Vreau sa stiu daca ma poate ajuta cineva si sa-mi raspunda la cateva intrebari:
1. pot contesta amenda pe motiv ca are semnatura electronica desi amenda e pe hartie?(conf. art.17 din ordonanta 2/2001-lipsa semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata şi din oficiu.)
2. Ce inseamna nulitatea se constata şi din oficiu adica nu e nevoie sa mearga in instanta?Cine face constatarea din oficiu?
3.Contestatia se face in 15zile de la primirea amenzii? Se anuleaza si despagubirea odata cu amenda daca se castiga in instanta?
4.Daca platesc prima amenda le pot contesta pe celelalte 2, deoarece platind despagubirea de 28euro cat e rovinieta pe un an nu mi se mai puteau aplica celelalte amenzi
5 Stie cineva cam cat costa sa contest in instanta ce am spus mai sus? adica ma costa mai putin decat plata celor 3 amenzi?
6. Daca pierd in instanta nu mai am dreptul la reducerea de 50%?
Multumesc. Va rog raspuns urgent ca sunt presata de timp(48 ore pt 50%din amenda)
puteti plati jumatate din suma si o veti recupera in momentul in care castigati procesele.
oricum e greu sa scapati si nu se pot contopi sanctiunuile intr-una singura deoarece sunt contraventionale si nu penale.
toti cei care circula fara roviniete au aceeasi scuza au uitat ca le-a expirat si vor sa o conteste pe motivul semnaturii electronice.
si eu daca as fi in situatie as proceda de aceeasi maniera doar ca , daca stau si ma gandesc nu este tocmai moral ce fac atat timp cat e clar ca am incalcat niste norme.
1. Da, se poate. Invocati ca semnatura electronica se foloseste in transmiterea documentelor prin mijloace electronice, nu cele transmise pe suport hartie. A se invoca prevederile legii nr. 445 din 2001.
2. Mai bine cereti dvs. constatarea nulitatii.
3. 15 zile de la data comunicarii, in cazul dvs. data oficiului postal de care apartineti. Daca se anuleaza principalul si accesoriile au aceeasi soarta.
4. Le contestati pe fiecare in parte.
5. Plangerea impotriva procesului verbal de contraventie este scutita de taxa de timbru judiciar - art. 15 lit. i) din legea 147/1997. Daca castigati = 0 lei cheltuieli banesti (in cazul in care va reprezentati singura).
6. Nu.
1-Nu exista o solutionare general valabila la nivelul instantelor in situatia invocarii semnaturii electronice pe PV contraventie
2-Conditionat de caracteristici si aspecte completate in PV exista mai multe situatii ce conduc la nulitatea PV
3-Plangerea se formuleaza in termen de 15 zile de la comunicarea PV la judecatoria responsabila locatiei unde a fost constatata si consemnata contraventia
4-Fiecare PV de contraventie priveste cate o contraventie distincta dupa cum si sanctiunile sunt distincte
5-Daca stapiniti procedura si va reprezentati si aparati singura interesele costurile se reduc numai pentru factorul timp si consum nervos
6-Evident ca nu,deoarece ,daca asteptati hotararea instantei aceasta nu poate dispune judecarea si solutionarea cauzei dvs in termen de 48 de ore cat este termenul de plata a jumatate din amenda aplicata
Da, puteti contesta procesele -verbale pentru lipsa semnaturii agentului constatator deoarece, procesele-verbale emise de catre CNADR sunt valabile cu semnatura electronica numai daca sunt citite prin intermediul programului acestora , prin care se si emit de altfel.Exceptia nulitatii absolute se poate invoca din oficiu de catre instanta de judecata insa, de multe ori, depinde de completele de judecata.Fiecare judecator interpreteaza legea asa cum crede de cuviinta.Este foarte bine daca redactati plangerea si mentionati faptul ca invocati aceasta exceptie si care este motivul pe care il invocati si care conduce la convingerea ca in cauza, opereaza nulitatea absoluta.Termenul de contestare este acelasi ca si in cazul tuturor celorlalte contraventii, respectiv, 15 zile de la comunicare, calculand inclusiv zilele libere.Eu va sfatuiesc sa faceti plangerea contraventionala pentru toate cele trei procese-verbale odata, mentionand faptul ca, dreptul contraventional, in acceptiunea si jurisprudenta CEDO si CJE este asimilat dreptului penal, astfel incat, cele trei contraventii pentru care v-au sanctionat cei de la CNADR reprezinta de fapt o singura contraventie de in forma continuata.Mai mult decat atat, acei 28 euro ce reprezinta tariful de despagubire reprezinta de fapt cuantumul rovignetei pentru un an de zile, ceea ce din punctul dumneavoastra de vedere, daca ati fi surprinsa de 10-20 de ori fara aceasta rovigneta ar cauza un raport disproporitonat intre pericolul pe care l-ati produce conducand fara rovigneta si tariful de despagubire inmultit cu nr faptelor contraventionale care v-au fost retinute, ceea ce este inadmisbil.Eu va sfatuiesc sa nu platiti nimic, asta ar avea drept rezultat, recunoasterea de catre dvs a faptelor contraventionale. Motivati faptul ca nu a fost o fapta intentionata ci, s-a datorat neglijentei.
Deci, in primul rand tariful de despagubire este acelasi si se plateste la fiecare noua constatare a contraventiei de circulatie fara rovigneta, astfel incat, chiar daca plateati initial primul tarif de despagubire nu avea nici un efect asupra celorlalte doua amenzi pentru circulatia pe drumurile publice fara rovigneta valabila.
In ceea ce priveste raspunsul colegei ynocentta, este complet insa, o singura precizare ar trebui facuta, de fapt si de drept, sanctiunea este una singura, amenzi in cuantumuri diferite pentru aceeasi contraventie, respectiv, circulatia pe drumurile publice fara rovigneta valabila, astfel incat, plangerea contraventionala se poate realiza pentru toate cele trei procese-verbale de contraventie, dreptul contraventional fiind asimilat dreptului penal, contraventie in cauza fiind asimilata unei infractiuni in forma continuata.Deci, mergeti pe varianta contestarii tuturo celor trei procese-verbale de contraventie o singura data cu mentionarea lor succesiva.