avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul muncii art 195 alin (2)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul muncii art 195 alin (2)

Buna ziua,

Referitor la formare profesionala platita de angajator, am o intrebare scurta si la obiect:

Aliniatul (1) si (3) din art. 195 prevede, ca in cazul cursurilor mai lungi de 60 de zile obligativitatea angajatului de a plati parte din curs in cazul in care pleaca din firma mai devreme de 3 ani.


Aliniatul 2 prevede ca obligatiile angajatului se stabilesc printr-un act aditional la Contractul de Munca, fara a specifica durata cursului.

Este acest aliniat 2 valabil si pentru cursuri mai scurte de 60 de zile?

Adica eventualele acte aditionale care ar stabili obligativitatea de a ramane la firma angajatoare o perioada de timp sau de a plati contravaloarea cursului in caz contrar este sau nu lovita de nulitate?

As dori raspuns de la speciaisti si de la cei "patiti"

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:31, 5 Iulie 2010
Părţile sunt libere să negocieze o durată mai mică de trei ani pentru interdicţia salariatului de a avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă.
Este admisibilă încheierea unor acte aditionale privitoare la obligaţia salariatului de a rămâne în unitate o anumită perioadă de timp dupa formarea profesionala sau de a suporta toate cheltuielile ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.

Alineatele 1 si 2 trebuie sa fie coroborate intre ele. Prin urmare, consider ca daca un salariat beneficiaza de un curs de formare profesionala mai mic de 60 de zile, atunci perioada in care este obligat sa presteze munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala ar trebui sa fie mai mica de 3 ani.
Multumesc pentru raspuns.

Deci sa inteleg ca alin (2) e valabil si pentru cursuri mai mici de 60 de zile,
iar alin (1) si (3) se refera la cursuri mai mari de 60 de zile...............?
Da, intelegeti bine. Raspunsul dat de "elis" este logic. Ramane ca si cei de la ITM sa interpreteze la fel, pentru ca stiu cazuri cand nu au inregistrat acte aditionale la CIM (privitoare la formarea profesionala) care prevedeau o perioada de neincetare a CIM mai mica de 3 ani.
Nu este obligatoriu depunerea actelor aditionale la c.i.m. cu privire la formarea profesionala la ITM.
Legea prevede depunerea actelor privind executarea, suspendarea, modificarea si incetarea contractelor individuale de munca, iar modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
OK, multumesc pentru raspunsuri.

Situatia este exact cum banuiam, dar m-am contrazis cu niste colegi......

Eu sunt un "amarat" de "inginer", din acest motiv mi-am permis sa intreb specialisti aflati in miezul problemei.

Multumesc inca odata.

Alte discuții în legătură

Formare profesioanala Vioreld Vioreld stie careva daca actele aditionale de formare profesionala (cand angajatorul suporta cheltuielile si in caz de demisie a salariatului acesta sa dea banii ... (vezi toată discuția)
Actele aditionale pentru formare profesionala se inregistreaza sau nu la itm? michou michou Am mers azi la itm sa inregistrez actele aditionale privind formarea profesioanla( curs intern in cadrul firmei pentru limba straina). La itm nu au vrut sa ... (vezi toată discuția)
Clauza formare profesionala george73 george73 Buna ziua, Sunt angajat la o firma din Bucuresti de aproximativ 8 luni.Deoarece este un domeniu tehnic a trebuit sa fac un curs de formare profesionala atunci ... (vezi toată discuția)