avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul muncii art 195 alin (2)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul muncii art 195 alin (2)

Buna ziua,

Referitor la formare profesionala platita de angajator, am o intrebare scurta si la obiect:

Aliniatul (1) si (3) din art. 195 prevede, ca in cazul cursurilor mai lungi de 60 de zile obligativitatea angajatului de a plati parte din curs in cazul in care pleaca din firma mai devreme de 3 ani.


Aliniatul 2 prevede ca obligatiile angajatului se stabilesc printr-un act aditional la Contractul de Munca, fara a specifica durata cursului.

Este acest aliniat 2 valabil si pentru cursuri mai scurte de 60 de zile?

Adica eventualele acte aditionale care ar stabili obligativitatea de a ramane la firma angajatoare o perioada de timp sau de a plati contravaloarea cursului in caz contrar este sau nu lovita de nulitate?

As dori raspuns de la speciaisti si de la cei "patiti"

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:31, 5 Iulie 2010
Eu nu fac polemica si nu discut ironic, daca asta vi se pare ....
Legea nr.130/1999 se refera in general la actele de executare a c.i.m. , pe care nici nu le defineste ... astfel incat nu pot accepta ca un act aditional privind formarea profesionala este un act de executare a c.i.m.

Ultima remarca este tot din legislatie care prevede ca dovada executarii c.i.m. o constituie prezentarea de catre angajtor a docu,mentelor de plata a salariilor ...
freeelis a scris:



Alineatele 1 si 2 trebuie sa fie coroborate intre ele. Prin urmare, consider ca daca un salariat beneficiaza de un curs de formare profesionala mai mic de 60 de zile, atunci perioada in care este obligat sa presteze munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala ar trebui sa fie mai mica de 3 ani.


Un curs de formare profesionala, facut in cadrul firmei (de catre un angajat al acesteia) trebuie atestat cumva? Daca ei ma obliga sa stau 3 ani pt un curs de 1 luna, nu ar trebui sa am si eu un beneficiu in urma acestei scolarizari - o diploma/ un atestat, etc ? Multumesc
În cazul în care angajatorul nu este autorizat ca furnizor de formare profesională, participarea salariatului la cursurile organizate de angajator va avea drept consecinţă obţinerea unui certificat valabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formare profesioanala Vioreld Vioreld stie careva daca actele aditionale de formare profesionala (cand angajatorul suporta cheltuielile si in caz de demisie a salariatului acesta sa dea banii ... (vezi toată discuția)
Actele aditionale pentru formare profesionala se inregistreaza sau nu la itm? michou michou Am mers azi la itm sa inregistrez actele aditionale privind formarea profesioanla( curs intern in cadrul firmei pentru limba straina). La itm nu au vrut sa ... (vezi toată discuția)
Clauza formare profesionala george73 george73 Buna ziua, Sunt angajat la o firma din Bucuresti de aproximativ 8 luni.Deoarece este un domeniu tehnic a trebuit sa fac un curs de formare profesionala atunci ... (vezi toată discuția)