Tatal meu a murit in ianuarie 2012. in urma lui au ramas mama, eu si sora mea.
Sora ma are o fata de 20ani.
Inainte de moarte, tatal meu a mers impreuna cu nepoata mea la notar unde a facut o hartie prin care , dupa moartea lui, partea lui de mostenire sa-i revina nepoatei.
Este valabila la succesiune aceasta hartie semnata doar de tatal meu si nepoata mea?
Precizez ca sora mea refuza sa deschidem succesiunea.
Poate tatal dvs. a intocmit un testament? dar pentru aceasta nu erqa necesara si prezenta nepoatei dvs. la notar. Poate aflati despre ce fel de hartie este vorba. Insa dvs. , succesibilii, puteti merge la notar pentru a da declaratie de acceptare a succesiunii si , ulterior puteti dezbate succesiunea.
testamentul a fost facut tinand cont de legea 319/1944 si art. 841 cod civil.
este valabil acest testament?
sotia supravietuitoare si eu (fiul sau)nu putem veni la succesiunea partii decedatului?
Dupa deschiderea succesiunii liberalitatile excesive facute de defunct pot fi reduse, la cererea mostenitorilor rezervatari.Caile prin care puteti rezolva aceasta situatie sunt fie buna invoiala , fie calea instantei.Insa dreptul de a cere reductiunea este prescriptibil in termen de 3 ani de la deces.
Deci , daca nu va intelegeti cu cu beneficiara legatului , trebuie sa va adresati instnatei.
Conform Noului Cod civil, aveti in vedere art. 1088-1099 .
Succesiune
bojucris
Matusa mea (sora cu mama mea) a decedat in data de 17.06.2011, in 1992 a facut un act testamentar prin care a lasat drept mostenire apartamentul ei cu o ... (vezi toată discuția)