avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restantieri - procedura chemare in judecata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restantieri - procedura chemare in judecata

Buna ziua,
As vrea sa inteleg pasii pe care trebuie sa ii parcurgi, ca presedinte de asociatie de proprietari, in vederea chemarii in judecata a restantierilor. Ma poate ajuta cineva cu aceste informatii?

Pana acum, am inteles ca Asociatia nu este obligata sa trimita o notificare restantierului deoarece exista lista de plata afisata la avizier si aceasta are intotdeauna precizata data afisarii precum si data pana la care pot fi platite respectivele cote de intretinere. Plus ca legea 230/2007 precizeaza clar ca dupa 90 de zile de intarziere, restantierul poate fi chemat in judecata.
Deci ce se poate intampla si de cand, este scris in lege, este informatie publica, iar Asociatia nu e obligata sa-i prezinte restantierului, prin somatie, ca are de gand sa respecte prevederile legale si care sunt acestea.

Asa am intrerpretat eu textul legii... e legal deci sa nu trimit somatia? Inteleg ca ar fi bine sa o trimit pentru ca astfel e posibil ca restantierul sa-si dea seama ca s-a ajuns prea departe si sa-si plateasca datoriile insa eu ma refer strict la cadrul legal.

Apoi, ce acte ar trebui sa am ca sa-l pot da in judecata, ce mi-ar trebui la dosar?

multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 17:26, 12 Martie 2012
@Kostin
Am apelat la un avocat care ne-a solicitat urmatoarele acte:
-incheierea judecatoreasca privind acordarea personalitatii juridice
-certificatul de inregistrare fiscala
-procesul verbal al adunarii generale in care s-a stabilit sistemul de penalizare si numirea presedintelui
-listele de plata
-calculul penalizarilor
Deci trimiterea unei somatii catre restantier nu este obligatorie, nu? Ca nu apare pe lista de documente solicitate.
Si apropos de avocat, oare e posibil ca presedintele asociatiei sa depuna aceste acte la judecatoria de sector si sa nu mai angajeze avocat?
Da, poate!
Mai asteptati si alte pareri de la presedini de asociatii care au urmat procedura prin OG 5/2001.
E mai rapida si e posibil, in cazuri usoare si clare, sa terminati mai repede povestea.
In principiu acestea sunt actele si in plus toate acestea precedate de o "cerere de emitere a ordonantei pentru somatia de plata" adresata presedintelui judecatoriei de care apartineti.

Cineva imi spunea ca mai nou se cere numai ultima lista de intretinere care trebuie "sa bata" cu situatia din tabelul calculului penalizarilor. Nu am incercat personal asta, dar e de vazut.... !

Notificarea, caci asa se cheama ceea ce intelegeti dv. prin somatie, e bine de trimis prin posta cu confirmare de primire pentru a demonstra mai bine ca asociatia s-a implicat inainte de a ajunge la instanta.

Judecatoria emite somatia si.....mai departe...e posibil ca cel somat sa vina sa plateasca.
Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2012
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare restantier intretinere- ce sa contina? Randadan Randadan Buna ziua, Dam in judecata restantierii la intretinere din as. noastra de propr. Am inteles ca trebuie notificati inainte de a se depune actele in ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante rome rome Sint reprezentantul unei asociatii de prop, si avem 2 datornici carora vrem sa le facem o somatie (in prima faza ) prin judecatorie pentru recuperarea ... (vezi toată discuția)
Este abuz sau nu? Nikkolucia Nikkolucia Buna ziua, Poate cineva sa-mi spuna daca ce voi relata este un abuz in serviciu sau nu? D-na administrator a asociatiei noastre de proprietari, printr-un ... (vezi toată discuția)