avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Drepturi parte vatamata in cursul cercetarii penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Drepturi parte vatamata in cursul cercetarii penale

Am depus o plangere la parchet ca parte vatamata, impotriva unei persoane pentru abuz de incredere si gestiune frauduloasa, plangerea primind numar de penal. Am fost citat de catre politie, sa ma prezint probabil pentru o declaratie. As vrea sa stiu daca politia are obligatia sa-mi prezinte eventualele cercetari sau declaratii ale invinuitului existente in dosar pana la momentul de fata.
Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2012
imihai76, utilizator
Partea vatamata se poate constitui parte civila, oricand , in etapa urmarii penale, chiar si in fata instantei de judecata pana la momentul citirii actului de sesizare si de inculpare(rechizitoriul).

Ulterior citirii rechizitoriului, constituirea de parte civila pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin savarsirea activitatii infractionale poate fi realizata numai cu acordul celorlalte parti litigante.

Chiar prin plangerea penala prin care au fost sesizate organele judiciare dumneavoastra puteati sa va fi exprimat vointa in acest sens, cuantificand paguba adusa prin actele ilicite intreprinse.

Daca, insa, ati omis sa va constituiti parte vatamata, prin declaratia pe care o veti da in fata agentului de politie puteti sa va punctati aceasta pozitie , cu privire la daunele morale si materiale ce reprezinta acoperirea pagubei produse.

Aprecierea cuantumului daunelor revine partii vatamate, practica judiciara in materie nefiind unitara.
Odata cerute, acestea trebuie sa fie sustinute de un material probator amplu.

Politia nu va pune la dispozitie declaratiile date de catre inculpat, pentru o relatare pur obiectiva a imprejurarile in care faptele antisociale au fost savarsite, pentru a nu crea a presiune inhibitiva asupra dumneavoastra, pentru a nu va influenta in vreun fel.Nici alte mijloace de proba nu va vor prezentate in etapa urmaririi penale, dat fiind caracter nepublic al acesteia.

Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie p. vatamata camylove camylove Este adevarat ca poti ca si parte vatamata doar sa depui plangerea prealabila si sa ceri judecarea in lipsa, astfel sa nu ti se mai ia declaratie la parchet ... (vezi toată discuția)
Parte vatamata si civila ? marianaragalie marianaragalie In timpul anchetei penale de 6 luni ,nu exista nici-o declaratie ,pretentie din partea sotiei victimei. La a treia infatisare in instanta se constituie ca ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victima bennyy bennyy In urma cu 2 saptamani am avut un accident usor pe trecerea de pietoni. Practic am fost neatent si am acrosat usor o persoana, care a cazut la pamant s-a ... (vezi toată discuția)